reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Llano: test procesoru A8-3850

4.7.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Llano: test procesoru A8-3850
Minulý týden jsme si představili nové procesory AMD Llano a teď přišel čas na podrobný test. Utká se v něm aktuálně nejvýkonnější model z rodiny AMD A8 se svými protějšky od Intelu z řady Sandy Bridge. Těšit se můžeme i na souboj IGP a přetaktování.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o aktuální verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p.





Procesor A8-3850 zde i přes nevýhodu v nižší frekvenci dokázal předčit, nebo se v druhém případě aspoň vyrovnat zdánlivě silnějšímu Athlonu II X 645 a ve vícethreadovém testu dokázal překonat Core i3-2105. Zde je ale třeba si uvědomit, že to je nativně dvoujádrový procesor, který další dvě jádra jen simuluje pomocí technologie Hyper-threading.



A co na to lépe škálující Cinebench R11.5? Ten již daleko více ocenil čtyři fyzická jádra procesorů AMD, která se však stále nemohou rovnat ani níže taktovaným jádrům Sandy Bridge. To je pochopitelné, neboť nejde o přímé soupeře a těmi pro Sandy Bridge budou až Bulldozery.





Ve Fritz Chess Mark měl navrch Athlon II X4 645 a opět především procesory Intel. Při využití všech jader ale procesory AMD snadno překonaly dvoujádrové Core i3 a přiblížily se i k níže taktovanému Core i5-2405S.



Dle očekávání v testu komprese ve WinRAR 4 vidíme propad procesorů AMD, který je velmi výrazný i při srovnání s Core i3. Při kódování videa do x264 je situace již daleko lepší a AMD se dokáží vyrovnat aspoň právě tomu Core i3.



Praktické testy výkonu procesoru AMD A8-3850 dokazují, že výkon jeho procesorových jader skutečně odpovídá Athlonům II. Nyní ale přichází na řadu testy grafického jádra.

reklama