4.7.2011, Jan Vítek, recenze

Minulý týden jsme si představili nové procesory AMD Llano a teď přišel čas na podrobný test. Utká se v něm aktuálně nejvýkonnější model z rodiny AMD A8 se svými protějšky od Intelu z řady Sandy Bridge. Těšit se můžeme i na souboj IGP a přetaktování.

reklama
RAM na 1333Mhz? Proč? | od: pLc (7)  7.7.201114:19
Pokud jsem správně vyčetl, testovali jste s ramkami na 1333Mhz. Proč? Když všude jinde je zdůrazňovano testovat aspoň s 1600Mhz moduly, lépe s 1866Mhz moduly, kdy ty mají znatelný ­(pozitivní­) vliv na výkon. Je to snad naschvál nebo to opravdu nevíte?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: RAM na 1333Mhz? Proč? | od: Jan Vítek (2842)  7.7.201115:59
Zaprvé se i v reviewer­'s guide píše pouze to, že Llano podporují DDR3­-1866 a není tam uvedeno, že by se mělo testovat výhradně na toto nastavení. Základ je 1333 MHz. A zadruhé se podívejte do 7. kapitoly.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAM na 1333Mhz? Proč? | od: MACHINA (12)  11.7.201110:22
Nejdříve Vás pochválím za hezký a komplexní test a pokusím se o objektivní kritiku, takže se prosím neuražte, článek je celkově dobrý, místy až zbytečně komplexní ­(syntetické testy­), ale to není na škodu.
1. O tom s čím by se testovat mělo­/nemělo rozhoduje nejlépe selský rozum, nikoliv AMD a pod. Když se podíváte na ceny RAM zjistíte, že každý člověk, který se trochu vyzná si to pořídí minimálně s 1600Mhz pamětmi, protože stojí stejně jako 1333Mhz ­-> všechny hry měly mít v základu výsledky na 1600 Mhz pamětech.
Llano s rychlejšími pamětmi škáluje takto:
http:­/­/images.anandtech.com­/reviews­/cpu­/amd­/llano­/review­/desktop­/ddr3scaling­-16x10.png
2. Ti co jsou si ochotni připlatit cca 500kč za rychlejší paměti zvolí rovnou 2000Mhz paměti neboť stojí opět +­- stejně jako 1866Mhz paměti, například tyto za 1147,­- kč:
https:­/­/pameti.heureka.cz­/a­-data­-xpg­-gaming­-series­-ddr3­-4gb­-2000mhz­-cl9­-2x2gb­/
S 2Ghz pamětmi jde pak v pohodě učinit overclock A8 na 3,62 Ghz, díky čemuž paměť beží pamět téměř na svých 2000Mhz a GPU tím dále získá jak můžete vidět zde:
http:­/­/www.techspot.com­/review­/418­-amd­-a8­-3850­-apu­/page13.html
Ve hrách SC2 i BF2 dává takto přetaktovaný A8 oproti referenčnímu s 1333mhz ­(vaše měření­) dalších 20fps navíc, to v podstatě umožní plynulé hraní téměř všeho v 1680x1050 22­" monitorech ­-> všechny hry měly mít v základu výsledky na takto přetaktovaném A8 a 2000 Mhz pamětech
3. Měla být ­(teoreticky­) zhodnocena cena celé takové sestavy ­(A8+2000mhz DDR­)i s levným 22­" monitorem. Přetaktované A8 spolu s 2000Mhz totiž nabízí sestavu, na které lze v pohodě hrát za cenu, která dosud neměla v historii obdoby
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: RAM na 1333Mhz? Proč? | od: MACHINA (12)  11.7.201110:28
jen dodám že k přetaktování na oněch 3,62 Ghz nebylo potřeba zvyšovat voltáž ­-> bezpečný OC
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: RAM na 1333Mhz? Proč? | od: Boguš (918)  1.9.201112:38
Dóóóbře tý ...

.. recenze fajn .. ale rychlost pamětí je pro Llano by měla být obzvláště vypečená ... ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Buldozer má radlici, ne lžíci | od: Bagrista  5.7.201119:23
Bulldozer nemá lžíci, ale radlici.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Buldozer má radlici, ne lžíci | od: Jan Sehnálek  6.7.201121:20
Bobcat už ale lžíci má ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Buldozer má radlici, ne lžíci | od: Pavel Matějka (562)  18.7.20117:25
Bobcat je jméno firmy, která vyrábí spoustu typů stavebních a zemních strojů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Napětí | od: astroman (22)  4.7.201123:25
Mohl bych poprosit ještě o jeden testík, pokud je to možné? V článku uvádíte, že po přetaktování běželo stabilně APU i na defultním napětí. Bylo by možné ještě otestovat nejnižší možné napětí pro defaultní takt a co to provede se spotřebou? Je vidět, že těch defaultních 1,4V je zbytečně moc. Možná je to kvůli neodladěné výrobě a aby mělo AMD jistotu, že APU poběží vždy stabilně tak nasadilo vyšší napájecí napětí. Až se ale Liano dostane do NTB, nebude si moci takové napájecí napětí dovolit kvůli TDP.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: Napětí | od: john (55)  6.7.20118:11
jj, testnout min. voltaz by bylo fajn...
ja bych jeste privital rozsirene testy RAM 1333­/1600­/1866 s agresivnim casovanim, jen tak si ­"pohrat­", co lze z HW vymacknout, vliv na spotrebu atd...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
pekné | od: Jura2 (178)  4.7.201122:22
Veľmi pekný článok, pomerne stručný, ale s dobrou informačnou hodnotou.

Ďakujem za akceptovanie požiadavky na zaradenie aj Cinebench R10 a testov AMD APP v Xilisoft Video Converter Ultimate.

Som milo prekvapený, nízkym nárastom spotreby AMD A8­-3850, pri pomerne vysokom pretaktovaní aj podstatne nižšou spotrebou oproti Athloni II X4. Vidno, že AMD popracovalo na spotrebe :­-­).

Rovnako je jasné, že konverzia cez GPU časť je nielen rýchlejšia, ale dokonca ešte aj úspornejšia a trend prevádzania náročných výkočtov bude pomôct CPU cez GPU.

Produkt hodnotím ako výborný mix dostatočne výkonného procesoru a grafiky, čo ho predurčuje ako ideálny do univerzálneho domáceho PC na ktorom sa občasne zahrajú aj hry ­(kľudne aj novšie na nižších detailoch­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pěkný článek! | od: astroman (22)  4.7.201110:07
Díky za otestování nového APU od AMD. Pro navštěvování FB, nějaké to konvertování videa do telefonu a občasné hraní starších her je výkon CPU a GPU vyrovnaný. Doufám, že tohoto produktu AMD co nejvíce využije. Na druhou stranu jsem očekával trochu nižší spotřebu v klidu. Třeba AMD 32nm proces ještě vylepší.


Ještě bych rád upozornil na chybičku v začátku 5. kapitoly. Hned v prvním odstavci píšete že integrované grafické jádro má 600 stream procesorů, ale má jich pouze 400 ­(hned je to vidět na CPU­-z­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Pěkný článek! | od: Jan Vítek (2842)  4.7.201110:13
Díky, opraveno. Má být 400 SP a 600 MHz.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pěkný článek! | od: njn  4.7.201114:36
Jsem přesvědčen, že spotřebu v klidu zde zvyšuje základní deska. Desky Gigabyte bohužel mezi ty s nejnižší spotřebou obvykle nepatří ­(na rozdíl od desek Intel nebo MSI­).
viz např. http:­/­/nl.hardware.info­/productinfo­/benchmarks­/1­/moederborden?specId=7614
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Pěkný článek! | od: olsen (180)  4.7.201121:42
Rovněž bych upozornil na fakt, že FM1 deska byla formátu fullATX, zatímco pro socket 1155 ­(Intel­) byla použita miniITX­(!­). Jednak bude miniITX deska žrát sama o sobě o něco méně elektřiny ­(méně portů, slotů, výbavičky a všeho­), druhak bude jistě z výroby mnohem agresivněji uzpůsobena pro úsporu energie ­(a nižší výhřevnost­), protože se s ní počítaá do drobných kastlí se špatnou cirkulací vzduchu.

FullATX fošna naopak bude cílit spíše na maníky co
přetaktovávají a honí výkon.

Stačí se mimochodem podívat na idle spotřeby, pro miniITX Intel jsou o 10 stupňů nižší, v jiných recenzí jsem však viděl srovnatelné výsledky ­(+­-stejná spotřeba, dokonce někde i nižší­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.