reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 6990: parní válec

22.3.2011, Petr Štefek, recenze
AMD Radeon HD 6990: parní válec
Dlouho očekávaný nástupce Radeonu HD 5970 je tady a nese název označení HD 6990. Tento parní válec musí překonat vše, co mu bude stát v cestě, aby dosáhl očekávaných výsledků a zaujal první místo na výkonnostním žebříčku karet.
Radeon HD 6990 je nejvýkonnější grafickou kartou současnosti a s velkým odstupem poráží jakoukoli jednojádrovou grafickou kartu AMD nebo Nvidia. V některých hrách jsme byli svědky téměř dokonalého škálování výkonu, takže výkon tohoto dvoujádrového drobečka odpovídal dvojici samostatných Radeonů HD 6970.

Výkon je natolik vysoký, že majitelé velkých 30" monitorů s rozlišením 2560x1600 se nemusí bát ani příchodu Crysis 2 či dalších očekávaných her. V současnosti je Radeon HD 6990 jedinou grafickou kartou schopnou plynulého zobrazení libovolné hry v libovolném rozlišení s vyhlazováním. Co dodat více?





Cena Radeonu HD 6990 je adekvátní jeho schopnostem a ve světle dosažených výkonů se také zdá, že by mohl odlákat koupěchtivé zákazníky SLI a CrossFire systémům, které vyjdou podstatně dráže. Nvidia ale pravděpodobně udělá vše, aby výkonnostní korunu uchvátila svou dvoučipovou Fermi, které se velmi pravděpodobně také velmi brzy dočkáme.

Radeon HD 6990 má smysl provozovat spíše v normálním režimu, kde je jeho výkon téměř totožný s performance módem, ale karta samotná je v zátěži značně tišší. Navíc zde máme nižší spotřebu a voltáž jader, což byl od AMD velmi rozumný krok. Cena Radeonu HD 6990 se pohybuje okolo 14 000 Kč s DPH.


nejvýkonnější grafika
spotřeba v performance módu
přetaktování ztrácí smysl
hluk v performance módu
počet výstupů
cena
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 6990 děkujeme společnosti AMD.
reklama