reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 7770: nejlevnější z nově příchozích

15.2.2012, Petr Štefek, recenze
AMD Radeon HD 7770: nejlevnější z nově příchozích
Nová architektura GCN se AMD povedla a my jsme si už otestovali high-end založený právě na těchto nových čipech. Dnes je ale na pořadu dne nejlevnější čip z rodiny nových Radeonů Cape Verde na 28 nm.
Radeon HD 7770 patří do rodiny grafických jader Southern Islands a podle toho vypadají provozní vlastnosti samotné karty, která se pyšní příkladnou spotřebou v klidu i v zátěži. Na podobné hodnoty jsme byli u starších architektur zvyklí spíše u low-endových grafických karet.

Proti provozním vlastnostem Radeonu HD 7770 nelze mít žádné výhrady. Pokud se podíváme na výkon, zjistíme, že výkon zhruba odpovídá staršímu Radeonu HD 6850. V některých hrách má nově příchozí mírně navrch a v jiných naopak mírně ztrácí. Je tedy pozitivní, že starší Radeon HD 6770 je výkonově překonán, ale na druhou stranu musíme vzít v potaz, že při dané ceně (zatím v přepočtu z USD) je výkon podobný Radeonu HD 6850 za zhruba 3 tisíce korun.





Cena bude tím hlavním, co bude rozhodovat o jeho úspěchu, Pokud se výkonnostně zařadí po bok Radeonu HD 6850 a jeho cena bude nižší, pak to bude produkt velmi zajímavý. Horší to ovšem bude za situace, kdy by nově příchozí produkt byl citelně dražší než Radeon HD 6850. Zde by pravděpodobně nepomohl ani fakt, že Radeon HD 7770 disponuje zcela stejnou technologickou výbavou jako high-endové jádro Tahiti z Radeonů HD 7900.

Samozřejmostí je podpora Eyefinity 2.0 nebo DirectX 11.1 a architektura Graphics Core Next je také zárukou slušného teselačního výkonu i u takto levné karty. Cape Verde také disponuje plnou podporou nové verze UVD pro akceleraci HD videa, PCI Express 3.0 a double-precision výpočtů.





V současné době tedy víme pouze to, že Radeon HD 7770 je po všech stránkách výrazně lepší než starší Radeon HD 6770. Na druhé straně se starší Radeon již nachází blízko hranice 2 000 Kč a Cape Verde bude bojovat spíše s dražšími kartami. V následujících dnech a týdnech se na pultech obchodů objeví různé verze Radeonu HD 7770/7750 a my si budeme moci všechna dilemata s určitostí zodpovědět. Finální verdikt tedy nyní nemůže padnout s ohledem na absenci reálných cen na českém trhu.


Nízká spotřeba
Cena
Teploty jádra
Výkon mírně pod očekáváním
Slušné přetaktování
 
Vlastnosti architektury GCN
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 500 Kč s DPH (160 USD)
reklama