Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Raven Ridge: konečně APU nové generace

12.2.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Raven Ridge: konečně APU nové generace
Velice dlouho jsme čekali na desktopová APU, která by znamenala výrazný architekturní i výkonnostní pokrok. Toto čekání je u konce, protože tu máme Raven Ridge založené na CPU Zen a GPU Vega. Dnes si vyzkoušíme Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G.

Závěrečné hodnocení

 
AMD konečně po dlouhé době dostalo na trh APU, jež má smysl si nainstalovat i do herního počítače. Bude to sice low-endový herní počítač, ale i na takovém si budeme moci zahrát ve Full HD i náročnější 3D hry, jak ukazují naše testy. 
 
V nich jsme měli slabší APU Ryzen 3 2200G a silnější Ryzen 5 2400G, jejichž procesorový výkon odpovídá modelům Ryzen 3 1300X a Ryzen 5 1500X, což jsou dle oficiálních cen o 20 či 30 dolarů dražší procesory, které nemají vlastní iGPU a jejich výhoda je tak pouze 8MB L3 cache oproti 4MB. Dá se ale očekávat, že tento poměr se s nástupem Ryzen 2. generace změní.  
 
 
Už jen proto ale nová APU jednoznačně vypadají jako dobrá volba a je těžké říci, které z nich je lepší. Však Ryzen 3 2200G má oficiální cenu 100 dolarů a Ryzen 5 2400G přijde už na 170 dolarů. Nedá se říci, že by tomu odpovídaly rozdíly ve výkonu a zvláště v tom grafickém. I slabší APU může po přetaktování stačit na AAA hry ve Full HD, pokud se uskrovníme s detaily, ale mnohdy jde o každý snímek za sekundu. 
 
Záleží tak na každém zákazníkovi, zda je ochoten si připlatit 70 dolarů za Ryzen 5 2400G, nebo je raději investuje do něčeho jiného a výkon zkusí dohnat pomocí přetaktování, zvláště když je možné Vegu 8 i 10 snadno popohnat nad 1500 MHz. Ony peníze se mohou investovat nejlépe do operační paměti, protože více než doporučeníhodné je 16 GB RAM, a to co nejrychlejších. GPU si totiž ukousne v ideálním případě 2 GB paměti, které by nám v případě celkové kapacity RAM 8 GB velice chyběly. 
 
Obě APU se už objevila v českých obchodech a ceny jsou zatím cca 2500 a 4000 Kč. Čili v případě Ryzen 3 2200G těžko za takové peníze získáte kombinaci procesoru a samostatné grafické karty, která by toto APU svým výkonem předčila. Ryzen 5 2400G je ale mnohem dražší a my jsme se chtěli podívat na to, zda by nebyla lepší kombinace třeba Ryzen 3 1200 a Radeonu RX 550 a tady už to tak jednoznačné není, neboť tato 2GB karta stojí zhruba stejně jako uvedený procesor, a tedy 2500 Kč. 
 
Radeon RX 550 je v důsledku díky rychlejším pamětem výkonnější než Vega 11, na což ukazují výsledky ve FireStrike, a to skóre cca 3800 vs. 3300 bodů, ale v kombinaci s Ryzen 3 1200 je oproti APU verze 2400G o cca tisícovku dražší. Jde ale právě o to, že můžeme při koupi CPU + GPU ušetřit na pamětech RAM, jejichž cena aktuálně novým APU vůbec nesvědčí. S kombinací CPU a GPU si můžeme vystačit s 8 GB, neboť své 2 GB má karta u sebe. Pro APU ale bude lepší 16 GB paměti, vzhledem k náročnosti her, což sestavu nutně prodraží, a to zcela jistě o více než onu tisícovku. Anebo se můžete spolehnout na 8 GB s tím, že vám zbyde pro systémovou RAM třeba jen 6 GB. V každém případě to ale bude chtít pro APU zakoupit 3200MHz nebo i rychlejší paměti, což pro kombinaci CPU a GPU není zrovna nutné. 
 
 
Ocenění TREFA získávají APU AMD Ryzen "Raven Ridge"
za grafický výkon a poměr výkon a ceny. Logo ocenění je ke stažení zde.
 
Oba modely APU tak mají něco do sebe a především je třeba hlásit, že APU jsou zpět silnější než kdy dříve a pokud se AMD podaří je s rozumnými náklady obdařit rychlejší grafickou pamětí, budou mít low-endové grafiky silného konkurenta. Případným APU nesoucím název Ryzen 7 se ale můžeme nechat leda překvapit. Do té doby můžeme udělit desktopové generaci Raven Ridge ocenění TREFA Světa hardware.

Za zapůjčení testovací platformy AMD Raven Ridge děkujeme AMD.