reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Richland: klid před bouří?

5.6.2013, Jan Vítek, recenze
AMD Richland: klid před bouří?
Na letošním Computexu se dva rivalové pochlubí svými novinkami z oblasti procesorů. Intel si přichystal Haswell, neboli Core 4. generace a AMD bude zase předvádět své desktopové Richland, čili APU 3. generace. A my se nyní na jedno takové podíváme zblízka.
Tato kapitola se bude věnovat spotřebě i poměru výkonu a spotřeby a zde nám posloužil měřák Voltcraft Energy Check 3000. Pochopitelně není možné s tímto vybavením přístrojově měřit pouze spotřebu procesorů, a tak se musíme spokojit pouze se spotřebou celých sestav, což znamená všech komponentů plus ztrát napájecího zdroje. Aspoň monitor zůstává stranou.


Spotřeba


V tomto ohledu nemůžeme čekat výrazné změny mezi oběma platformami, neboť jde o stejná procesorová i grafická jádra vyráběna stejným procesem. Nicméně v tomto testu jsme měli nový Richland A10-6700, jehož TDP bylo stanoveno na 65 W a vedle něj tu byl starší A10-5800K s velmi podobným výkonem, ovšem TDP 100 W. Podívejme se tedy na to, zda těmto hodnotám budou odpovídat i naměřené výsledky.









Základní trojice grafů nám ukáže spotřebu jednak v klidu, pak se zátěží jednoho procesorového jádra a pak při zátěži všech jader. Především z posledního grafu je jasně vidět, že rozdíl mezi 65 W a 100 W TDP se zde opravdu projevuje a vzhledem k tomu, že výkon A10-6700 je s druhým APU srovnatelný, nebo i mírně lepší, pak i při srovnání výkonu a spotřeby z toho nový Richland vychází podobně.







Při zátěži procesorů pomocí renderingu ve Cinebench je spotřeba jako obvykle o něco nižší než v maximální zátěži, takže rozdíly jsou stejné jako v předchozích grafech s Prime95.





To samé se pak projevilo při porovnání spotřeby ve hře Company of Heroes a kdybychom to přepočítali také na výkon, rozdíl by byl ještě o něco větší. Koupě APU od AMD s nižším TDP se tedy na výsledném účtu za elektřinu dokáže projevit, ale spíše jen mírně, neboť v klidu je spotřeba téměř stejná a počítače v domácnosti obvykle nebývají většinou vytíženy.


reklama