reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci

11.4.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci
Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.
Uplynulý měsíc ukázal, že AMD se skutečně má čím chlubit, neboť procesory Ryzen jsou velice povedené čipy, ovšem nevyhnuly se jim problémy spojené s nástupem zbrusu nové platformy, která na rozdíl od procesorů Intel dlouhé řady Core nemá na co navázat. To bylo patrné i z našeho testu, v jehož případě AMD přímo trvalo na tom, abychom Ryzen 5 zkoušeli na dodané desce s čipsetem B350, která již na rozdíl od modelu s X370 měla odladěný BIOS. Nicméně osobně mám vyzkoušeno, že na desce AX370-Gaming 5 a novou betaverzí BIOSu F5d byly Ryzen 5 stejně výkonné i stabilní a také na ní mohly dodané paměti pracovat až na taktu 3200 MHz.



Z výsledků testu se tak ukázalo i to, že nyní už Ryzeny nabízí vyšší výkon než v době testování modelů Ryzen 1700X a 1800X, takže je znát, že AMD ušlo kus cesty a snaží se svým prvním 14nm procesorům zajistit podporu. Někteří mohou namítat, že AMD mohlo počkat ještě měsíc, který by využilo k vyladění BIOSů, zajištění lepší kompatibility s paměťmi i operačním systémem Windows 10. Pak by byl jejich celkový obrázek bezpochyby lepší, ale na druhou stranu by se velice nelibě neslo další odsunutí nástupu nová generace, která byla původně slíbena už na konec předchozího roku. Porodní bolesti se ostatně daly očekávat a jsem si jistý, že ten, kdo se vyzbrojen dostatkem informací o procesorech Ryzen nakonec rozhodl ke koupi, není zklamán. Spíše naopak, události posledních týdnů dávají tušit, že výkon procesorů Ryzen se bude s odlaďováním softwaru postupně zlepšovat.

Co se týče nově testovaných procesorů Ryzen 5 1500X a 1600X, vyzdvihl bych především šestijádrový model 1600X, který nabízí za svou cenu 250 dolarů mnohem vyšší hrubý výkon než 1500X, což je dáno vyššími takty, dvěma jádry navíc i vyšším TDP. Náš kousek sice nešel tak dobře taktovat jako testované Ryzen 7, ale to je ostatně i případ modelu 1500X. Jde tak rozhodně o dobrou volbu pro uživatele žádající vysoký vícevláknový výkon, kteří nechtějí sahat rovnou po dražších Ryzen 7 a na druhou stranu jsou pro ně čtyřjádrové modely už slabé. Stále však platí, že co se týče jednovláknového výkonu, je především díky vysokému taktu jednička Kaby Lake od Intelu.
 

Za zapůjčení grafické karty MSI GeForce GTX 1080 Gaming X děkujeme Digitoru.


Za zapůjčení testovací platformy AMD děkujeme AMD.
Za zapůjčení X370 Gaming 5, Z270 Gaming 5 a Core i7-7700K děkujeme Gigabyte.



reklama