reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen jsou tu, co všechno nám nabídnou?

2.3.2017, Jan Vítek, článek
AMD Ryzen jsou tu, co všechno nám nabídnou?
AMD konečně připravilo a vypustilo do světa procesorovou generaci, která má být schopna konkurovat tomu nejlepšímu od Intelu. Máme tu procesory Ryzen a my se dnes podíváme zatím na to, co nám generace Ryzen přináší.
AMD myslelo při navrhování nové procesorové generace především na škálovatelnost, takže přišlo s CCX - CPU Complex. Na fotografii dole vidíte dva takové CCX, které jsou složeny ze 4 jader pro 8 vláken (4C/8T) a dále mají po 64 kB datové i instrukční L1 cache, každé jádro má k dispozici svých 512 kB L2 cache a dohromady mezi sebou svírají 8 MB L3 cache. Každé jednotlivé jádro v CCX může být dle libosti vypnuto a jednotlivé CCX zase mohou naopak škálovat s využitím Infinity Fabric pro jejich propojení, díky čemuž nám bude moci AMD už brzy představit serverové procesory Naples s očekávanými 32 jádry.



Celý osmijádrový Ryzen se dvěma CCX - klikněte pro zvětšení -

Infinity Fabric je tak univerzální flexibilní sběrnice, kterou AMD využívá pro integraci různých součástí. Zapojeny jsou do ní třeba i všudypřítomné senzory snímající napětí, spotřebu či teplotu, které využívají systémy pro řízení výkonu procesoru SenseMI (viz další kapitola). Především jde ale o rozhraní pro výměnu dat mezi CCX, kontrolerem systémové paměti, PCIe, I/O, atd.



Schéma jednoho CCX

Prezentace firmy AMD začíná zvolna tím, co jsme věděli už řadu dní před tím. Procesor Ryzen 7 1800X dokáže při srovnání s procesorem Core i7-6900K nabídnout o 9 % vyšší vícevláknový výkon, ačkoliv je toto Core více než dvakrát dražší. AMD tak přímo chce, abychom o procesorech Ryzen uvažovali v tomto smyslu a dokázali ocenit jejich multithreading, který se může dle prezentace hodit pro 3D rendering, editaci videa, virtualizaci, hraní a streamování zároveň a lépe jej využijí také nová herní API jako Vulkan nebo DirectX 12.



Ovšem ani v disciplíně IPC (Instructions Per Clock) si Ryzen nemá stát špatně. AMD sděluje, že pokud využijeme jedno jádro na stejné frekvenci, pak bude Broadwell-E výkonnější o necelá 3 procenta a Kaby Lake o 6,5 procent. Čili na tom Ryzen není až tak dobře jako procesory Core, což dohání právě více jádry a cenou.



Vedle IPC je třeba poukázat i na jednovláknový výkon, který do srovnání zahrnuje ještě maximální takt, který si procesor nastaví a zde je právě Core i7-7700K generace Kaby Lake díky celkově vyššímu taktu lepší už o 15 procent. Toto vše má základ ve známé testu Cinebench R15, který zkouší renderovací výkon. Hned na začátek nám tak AMD v podstatě sděluje, že pokud někdo skutečně potřebuje co nejvyšší výkon jednoho jádra, pak pro něj Ryzen nemusí být úplně to pravé.



Ovšem nesmíme zapomenout, že tu je také overclocking, kterým se dá leccos dohnat. Právě v případě procesoru Ryzen 7 1800X bychom měli být dle materiálů výrobce schopni přetaktovat všechna jádra na 4,2 až 4,3 GHz, ale AMD už nesděluje, jak dobré chlazení k tomu budeme potřebovat. To samé má platit pro procesor Ryzen 7 1700X a 1700, což už začíná vypadat velice zajímavě.
 
Produktová řada Model Základní frekvence (GHz) Boost frekvence (GHz) TDP (Watty) Chladič Doporučená cena, SEP (USD) Doporučená česká cena vč. DPH (Kč) Doporučená slovenská cena vč. DPH (€)
Ryzen 7 1800X 3,6 4 95 - $499 14 990 Kč 559
Ryzen 7 1700X 3,4 3,8 95 - $399 11 990 Kč 439
Ryzen 7 1700 3 3,7 65 Wraith Spire $329 9 790 Kč  359
 
Jak Lisa Su, CEO společnosti AMD, říkala již dříve, zprvu přijdou na trh nejvýkonnější modely rodiny Ryzen, což konkrétně znamená tři modely: Ryzen 7 1800X, 1700X a 1700. Liší se samozřejmě ve výchozích taktech, ale pak také v lepší implementaci technologie XFR pro automatické přetaktování a nakonec v TDP. Jak to ovlivní přetaktování, které jinak podporují všechny tři tyto procesory, to se ještě uvidí.



AMD nám pak v prezentaci ukazuje, které procesory Intelu staví proti svým osmijádrům: Core i7-6900K, Core i7-6800K a Core i7-7700K. Dá se přitom říci, že čím dražší Intel, tím snadnější konkurence pro AMD, ale v případě Kaby Lake už se cenový rozdíl smazává, respektive mírně přiklání na stranu Intelu, který má výhodu v mírně lepším IPC a v podstatně vyšším taktu.



Můžeme se také podívat na označovací schema nových procesorů Ryzen, které jsou určeny pro mainstream i pro náročné uživatele, přičemž samy se dělí na tři hlavní skupiny: osmijádrové 7, šestijádrové 5 a čtyřjádrové 3, kde můžeme vidět analogii ke Core i7 až i3. Pak už tu máme čtyřmístné číslo, kde první označuje generaci, další výkon v rámci skupiny a poslední dvoučíslí je vyhrazeno pro případné další vylepšené verze.

Nakonec je tu ještě přípona, přičemž my jsme zatím znali jen X jako označení procesorů s XFR a celkově vyšším výkonem, případně bez přípony pro standardní desktopové procesory. Pak tu ale bude ještě G pro procesory s integrovaným GPU (snad budoucí APU?), T pro úsporné desktopové procesory, S pro úsporné s iGPU, pak H pro výkonné mobilní procesory, U pro standardní mobilní a nakonec M pro nízkospotřebové mobilní.
reklama