reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen jsou tu, co všechno nám nabídnou?

2.3.2017, Jan Vítek, článek
AMD Ryzen jsou tu, co všechno nám nabídnou?
AMD konečně připravilo a vypustilo do světa procesorovou generaci, která má být schopna konkurovat tomu nejlepšímu od Intelu. Máme tu procesory Ryzen a my se dnes podíváme zatím na to, co nám generace Ryzen přináší.
Poslední testy od AMD, na které se podíváme, jsou POV-Ray, Handbrake a SPECviewperf 12. AMD se předtím zmiňovalo z hledika výpočetního výkonu především o testech Cinebench R15, jejich výsledky naleznete v druhé kapitole a nyní je na řadě také vykreslovací technika raytracing, dále zpracování videa a nakonec souhrnný test pro CAD, rendering a jiné výpočetní úlohy.



- klikněte pro zvětšení -

V prvním testu raytracingu v POV-Ray se ukazují opět známé dvojice procesorů AMD a Intel, a to už bez 1700X a 6800K. V levé části obrázku naleznete čistě výkonnostní srovnání, kde je vidět, že AMD zde dokázalo využít sílu svých mnoha jader, na niž takový Core i7-7700K zdaleka nestačil. V pravé části pak můžeme vidět efektivitu, čili výkon na watt, která vychází také lépe pro AMD.



- klikněte pro zvětšení -

Druhý test ukazující encoding videa v Handbrake má obrácené výsledky, v nichž jde o čas, takže nižší sloupec představuje vyšší výkon. Zde už se ukazuje, že vedle počtu jader, tu jde také o takt, jak je patrné z podobných výsledků procesorů 6800K a 7700K. Nelze si nevšimnout, že zde se AMD zase vyhnulo srovnání modelů 1800X a 6900K, ale jsou to jejich materiály. Srovnání v pravé části s ohledem na výkon na watt pak vychází pro AMD ještě mnohem lépe než v POV-Ray.



- klikněte pro zvětšení -

Do třetice tu máme souhrnný test ve SPECviewperf 12, kde nalezneme testy opět stejných dvojic procesorů jako v POV-Ray a ty jsou až na rendering v aplikaci Maya pozoruhodně vyrovnané a celkově to až také na pár výjimek platí i pro srovnání výkonu na watt. Z tohoto pohledu pak vypadá jako trošku lepší koupě procesor Core i7-7700K než Ryzen 7 1700, ovšem společnosti AMD nelze upřít jednu věc.

Její procesory jsou přinejmenším konkurenceschopné, některé více a některé méně, přičemž pozoruhodně dobře je na tom především nový hi-end. Ten vychází cenově lépe i při srovnání celých platforem (X370 vs. X99) a nejen dle těchto, ale už jiných dostupných testů lze říci, že AMD je zpět a doufejme, že se to ještě teprve chystá rozjet, neboť zdaleka ne vše kolem procesorů Ryzen je dokonalé.

K nám si bohužel zatím vzorek Ryzenu cestičku ještě nenašel, ale to se brzy spraví a zatím se můžete podívat na testy světových médií, která s tím neměla problém. Čínské servery si jako obvykle nedělaly velkou hlavu s dodržením informačního embarga, takže na nich se recenze objevily nejdříve:
Jaký máte zájem o procesory Ryzen vy? Na to jsme se nedávno podívali v rámci ankety a pokud z jejích výsledků lze vyvádět závěry, nové procesory AMD budou skutečně žádané:




reklama