reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vs. Nvidia aneb grafické karty pod OpenCL

11.5.2012, Petr Štefek, recenze
AMD vs. Nvidia aneb grafické karty pod OpenCL
Herních testů karet jsme už zde měli přehršel, a tak je čas zabrousit do trochu jiných vod. Dnes se budeme zabývat výkony současných GPU pod OpenCL a vyzkoušíme si řadu zajímavých benchmarků.
V herní testech jsme si ukázali, že GeForce GTX 680 s novou architekturou Kepler vyhrála nad současnou architekturou Graphics Core Next od AMD, byť vítězství nebylo tak drtivé, jak prezentovali někteří recenzenti. S rostoucím rozlišením a při využití vyhlazování jsou výkony obou top high-endových GPU srovnatelné. Pro bližší zkoumání doporučuji tento článek se srovnáním přetaktovaných karet Radeon HD 7970 a GeForce GTX 680.

Druhý pohled na obě architektury jsme si provedli dnes při využití OpenCL jako budoucího jednotícího standardu. Ve všech testovaných disciplínách s přehledem vyhrály nové Radeony HD 7000 s novou architekturou Graphics Core Next. Jediný test prokázal srovnatelné výsledky testovaných karet a tímto testem byl nový Photoshop CS6 ve své betaverzi.





Zlí jazykové říkají, že AMD má nyní jediný argument vůči Nvidii a její architektuře Kepler, a tím jsou právě takovéto benchmarky zaměřené na GPGPU. Mým názorem je, že se dostáváme do stavu, kdy bude síla GPU využitelná díky OpenCL v mnoha dostupných aplikacích a pro výrobce grafických aplikací bude výkon pod tímto API také jedním z rozhodujících faktorů pro upřednostnění té či oné architektury GPU.

Na druhou stranu si ovšem nedělám iluze, že by Nvidia nepřišla s upraveným jádrem GK104, které bude mít podstatně vyšší výkon při GPGPU aplikacích. Už ze samotné architektury Kepler je zřejmé, že její úprava bude poměrně jednoduchá a Nvidia nebude muset design GPU příliš měnit. Zatím ovšem pro nás nachystala pouze duální GeForce GTX 690 a levnější GeForce GTX 670.

reklama