reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Abit AN8 Fatal1ty

Abit jsme si představili před nedávnem, jedná se proto o pouhou drobnou rekapitulaci. Pro podrobnější informace doporučuji prostudovat onu recenzi.




Umístění napájecích konektorů je naprosto ideální, tedy na okraji základní desky. Rovněž umístění PATA konektorů je dobré. Otočení by mělo přispět k lepší možnosti schovat PATA kabely za základní desku. Dalším místem, které často sleduji je umístění ClearCMOS. Zde je jak baterka tak i jumper umístěn na spodním okraji základní desky a neměl by tak být problém BIOS rychle vymazat.



Abit již tradičně obětoval konektory COM a LPT ve prospěch chlazení napěťových mosfetů a elektrolytických kondenzátorů. K dispozici tak zůstává dvojice PS/2 konektorů, čtyři USB 2.0, jeden FireWire a síťový konektor RJ-45.




BIOS


Ikona Odkaz na databázi
Abit AN8 Fatal1ty
Ikona Odkaz na databázi
nForce4 Ultra
Frekvence CPU
200 - 410
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
1,5 - 1,8V (po 0,025V) +-100mV
Napětí čipové sady
1,5 - 1,8V (po 0,05V)
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 14 dalších položek
Napětí pamětí
2,5V - 2,8V (po 0,05V)

BIOS je jednou z tradičních míst, kde Abit exceluje. I když dnes to nebude mít jednoduché, jelikož jej míním srovnat s dříve testovaným DFI LanParty nF4.




Do BIOSu se dostanete po stisku klávesy Del. Následně se otevře tradiční prostředí Award BIOSu. Krom nastavení časování jsou všechny položky důležité pro výkon umístěny pod položkou uGuru Utility.




Pro nastavení pamětí je k dispozici hodně položek. Sice konkurence od DFI a EPoXu je silná, ale Abit se nemá za co stydět.




Abit umožňuje nastavit teplotu při které se ventilátory spínají, ale je rovněž možné nastavit voltáž, která má být do ventilátorů pouštěna. Díky tomu máte plně pod kontrolou hluk celého vašeho PC.
reklama