reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Milan L. | 2.11.200610:45
Předem se omlouvám že jsem časově i tématem jaksi ­"mimo mísu­", ale nutně bych potřeboval informaci která není ani na supportu gigabytu. Před rokem jsem koupil jako základ PC desku K8NXP­-SLI která má ­- jako každá gigabyte v té době modul DPS.Jel velmi dobře a stabilita byla úžasná. Mou chybou byl zdroj LC Power 550W který teď pravidelně padá při vypalování. Chci ho nahradit výkonnějším, ale někde ­- už se nepamatuju ­- jsem četl, že se s DPS nesmí použít zdroj o větším výkonu než 550W. Návod k modulu nebyl a v celkovém návodu je DPS jen informačně zmíněn.Má někdo ještě tyto moduly? Zakládá se tato zpráva na pravdě? Potřebuji to vyřešit, protože cítím že s LC Powerem mám v počítači časovanou bombu. A hodinky už tikají. Dík
Odpovědět0  0
Jan Jurík | 12.8.200519:01
Vzdyt me ta funkce ani nepusti do biosu, co stím??? A v manualu povidaji ze se ma restartovat BIOS, ale toto nepomaha. A toto se nestalo pouze me ale i vice lidem co znam, kdo mi s timto problemem muze pomoci kontaktujte me prosim na ICQ : 316 297 679 nebo Tel.č.: 775624333
Odpovědět0  0
Jan Jurík | 12.8.200518:58
Nejsem si jist zda je to náhoda, nebo skutečnost, Při koupi A8V a AMD 64 3000+ dojde pri startu PC k chybe a systém hlási ze: SYSTEM FAILED DUE TO CPU OVERCLOCKING, no rekl jsem si, kouknu do manualu, přečtu si, ze tuto vlastnost vypnu v BIOSU, rikam si COŽE
Odpovědět0  0
kysmen | 2.6.20058:57
Deska k8nxp­-9 je super, ale ty prtavé ventilátory dělají strašný kravál­- hlavně na desce DPS. Upevnění DPS desky rovněž nicmoc­- volná v konektoru, ale zatím jede. Rozhodně nedoporučuji pro ­"tiché počítače­". Stabilní, bez blue­-screenů.
Odpovědět0  0
Speedy Writer | 12.5.200516:39
no, protoze zdejsi odbornici jsou moc odborne na vysi, aby venovali svuj cas vysvetlovani takovejch kravin, tak tady je vysvetleni toho timingu u Asusu.
Podotykam, ze je v tom hroznej bordel, protoze podobne jsou na vysi i US odbornici, takze se neobtezujou s vysvetlovanim cehokoliv a casto navic ­"timing­" pouzivaji pro zcela rozdilny veci­).

PRAVDEPODOBNE se zde mysli ­"Command rate­" ­- viz. slovnik, neco jako rychlost predavani prikazu.
A podrobne vysvetleni ­(to nejlepsi, co sem nasel ­- jinak viz. bible­):

Bus turnaround happens because the memory bus is a half duplex bus: it can either write or read. The turnaround is the time required to switch between a read and write cycle ­(or vice versa­), and it is indeed a critical performance factor. With DDR, this is a very important performance parameter ­(contrary to RDRAM­) as the ­"write­" or ­"read­" commands are sent and decoded simultaneously with the addresses. Because of this, you could say that the controller doesn­'t ­"know­" in advance what­'s going to happen next. If a write is decoded just before a read has been ordered, the write command will have to be delayed to avoid collisions on the data bus. The data bus can only send signals in one direction. Reading data from and writing data to the DRAM will cause the two signals to collide and corrupt the signals.Turning around the bus takes a number of nanoseconds. During this time, no data traffic is possible as the DRAM does not receive any commands. The higher the clockspeed of the controller, the longer the turnaround will take in terms of clock cycles. In other words, the higher the clock speed, the more critical bus turnaround delays are.
As the Athlon 64 already accesses memory with very low latency, a few cycles saved on bus turnaround can really make a difference. At the same time, it must be said that if you use more than one DIMM per channel ­(so 4 DIMMs in total, or two DIMMs in the first channel­), AMD suggests that you use DDR333 with bus turnaround set to 2.
Odpovědět0  0
Gentle Giant | 6.5.200522:25
no ano to je sice pravda, ale jak to potom koresponduje s použitím VX pamětí, kde se voltáž blíží 4V, to už by měl paměťový řadič odejít s jistotou, když AMD upozorňuje ­( ohledně DRAM voltage­) 2.9V, no higher a nebo ztráta záruky pro CPU. Je to zvláštní ještě jsem neslyšel, že by někdo při použití extreme voltage memories a vyšší voltáže odpálil CPU. Takže za normálních okolností ­(třeba při použití TCCD mem­) se dostanu na 3.2V a to spíš nezvládnou paměti, ale určitě neodejdou,spíš nebudou chtít korektně makat. Faktem je, že DFI nemá v BIOSu semafory jako třeba MSI, ale to určitě neznamená, že není user friendly. já obecně beru overclocking jako sportovní disciplínu,vyzkouším, co komponenty zvládnou, ale při běžném provozu jedu stejně na default. Pokud si ovšem někdo myslí, že může nechat max.hodnoty trvale bez toho aniž by zkrátil životnost komponentů, pak jsou mu různá attention lights houby platná. Já bych chtěl u DFI LP UT nF4 Ultra­-D ještě zvlášť vypíchnout její vynikající stabilitu. I když s ní bude začátečník dělat alotria až do alelujá, stejně ho nenechá ve štychu. Obrazovku smrti jsem s ní nezažil ani jednou. Toť moje ZATÍM tříměsíční zkušenost.
Odpovědět0  0
Gentle Giant | 5.5.200523:31
quote: ­"DFI ale na rozdíl od Abitu není příliš user­-friendly a nezkušený uživatel nebude mít problém celý počítač špatným zásahem do BIOSu zničit.­" Mohl by mě pan Štěpánek poučit, jaký špatný zásah mám v BIOSu udělat, abych tuto desku zničil ? Moc prosím o odpověď.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200523:32
staci treba nastavenim pameti...ale to driv odsmahnete CPU...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200523:33
Myslel jsem napeti...
Odpovědět0  0
honza80@seznam.cz | 5.5.200516:26
Dle mého se jedná o velmi slušnou desku, byť v mATX formátu vzhledem ke slušné integrované grafice ­(hry nehraji, taktovat nepotřebuji ­- office, internet, multimédia, DVD­), jen se nikde nezmiňuje zda již u MSI vyřešili problémy s rychlostí ­(tedy spíš pomalostí­) USB portů. Zatím jsem s touto deskou stavěl jen jeden počítač a velká spokojenost. Jen mě zarazilo, že dodaný bracket se sériovým portem měl tak krátký kablík že jej nebylo možné umístit do case... musel jsem prostě dát jiný... u testované desky už byl dlouhý?

díky za info Honza
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200517:15
Co se tyka problemu s USB, neni to ani tak problem MSI, ale ATi. Bohuzel jsem USB netestoval u teto desky, ale u te co jsem mel v rukach pred mesicem nebo dvema to bylo slabsi.
Kabel stale kratky.
Odpovědět0  0
Honza80 | 5.5.200517:40
Ano to sedí... ten COM headler je poměrně nešťastně umístěný ­(možná při použití v nějakém mATX case to ale může mít opodstatnění. Ale díky za info... přemýšlím o upgrade mého Bartona 2600+ na KT6V za něco rychlejšího a tato deska mi přijde vzhledem k ceně jako dobrá volba... ještě by mě zajímalo zde se na český trh dodává deska s tímto chipsetem s vlastní pamětí pro grafiku ­(stačí i 16 nebo 32MB­)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200517:52
Nejsem si vedom, ze by CR trhu nejaka deska byla. Co jsem na CeBITu videl, tak pouze firmy jako Tul nebo Jetway mely takova reseni... :(
Odpovědět0  0
bubi | 5.5.200513:56
ja mam uvedebu dosku,ale musim povedat ze fsb mozem menit do 460! a takt pcie uvadzate 100­-145,ale ja mam do 150! a este k tomu mate uvedene ze sa neda nastavit­/3 obrazovka biosu­/ tak, bud ste to ani nevideli,alebo ani ste to ani nenastavovali,aj ked o par riadkov vyssie tvrdite ze sa da nastavit.Keby ste si dali tu namahu tak zistite ze sa daj nastavit ,a podtym riadok je aj moznost ju dat Locknut...
Lenze to by ste si museli dat namahu a ­"vyenterovat­" ten ­"SuperSpeed­"
a keby ste este vyskusali Xbios II Oveclocking zistite ze to ma aj automaticky oveclock v rozsahu 1­-11%,ale to by ste museli asi venovat kazdej doske hodne casu.,preto ste sa mali radsej venovat jednej a to poriadne.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200514:20
Dekuji, ze jste ocenil vsechnu tu praci :­)

Jinak jsem vytvoril RAR archiv, kde mam vsechny fotky BIOSu. Je k dispozici na stahnuti na nasledujici adrese: http:­/­/www.grasski.net­/WinFastNF4UK8AA.rar ­(uvnitr je asi 16 fotografii, neupravenych, jen zmensenych a prevedenych do gif­).
A jak si muzete vsichni prohlidnout, opravdu mam verzi BIOSu s maximem 250MHz u CPU a jenom 145MHz u PCIe. O ostatnim ani nemluve. Vypada to, ze mate uplne jinou verzi BIOSu, ale menit a sledovat presne nejnovejsi verze BIOSu neni v mych silach.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200514:21
Oprava, tech fotek tam je 17.
Odpovědět0  0
bubi | 5.5.200514:39
ano,ospravedlnujem sa mate este uplne prvy bios,medzicasom je uz treti...,ale teraz je to uplne o inom... a este si dovolim upozornit na obrazok c5.kde mate takt Pcie,takze neviem co ten komentar pod obrazkom c3.v clanku.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200514:54
:­( error, opraveno, dekuji
Odpovědět0  0
Flora (11) | 5.5.200513:42
škoda, že nebyla zařazena do testu tato deska...má sice jen Nfoce 3 a AGP slot, ale výkonově na tom nejni opravdu špatně.....:(
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200512:31
Sice jsem to psal v první kapitole, ale ještě jednou o nasazení základních desek do testu:
Každý výrobce mohl dát do testu maximálně tři základní desky, ale s různými čipovými sadami. Redakce ani já, jsme nijak nezasahovali do výběru základních desek. Tedy co zástupci, marketáci případně obchodníci zaslali, to jsme testovali. Případné problémy s výběrem základních desek tedy směřujte přímo na zástupce těchto firem.
Odpovědět0  0
John.Don | 5.5.200512:27
Nechci znít otřepaně, ale: ASUS ­- v testu se objevil malý problém s nekompatibilitou pamětí...

Hehe. Odborníkům nemusím říkat že u AMD 939 je CPU přímo připojené na paměťové chipy.
A jestli nastala nějaká chyba je to buď problém Winchestru který má sem tam problémy s paměťovým řadičem.
A nebo bude problém v nastavení resp. mezi židlí a klávesnicí :o­)

A dále. Přišlo mi směšné nasazovat u ASUSu desky jen s chipsetem VIA. Taková A8V je už poměrně letitá destička. I když pořád slušná. Je zvláštní jak autor objektivně řadí do testu u některých výrobců desky MSI s chipsetem Nf 4 a u jiných ASUS zůstává jen u Via :o­))
Odpovědět0  0
ALF | 5.5.200512:57
Tak znova:
JESTLI ti to jeste nedoslo tak redakce nikde a SHW nevyjimaje si nemuzou moc vybirat. Probiha to neco jako stylem
A: ­"delame test desek pro AMD sck. 754 poslete neco?­"
B: ­"jóó něco tu vyhrabem a poslem to­"
A: ­"a sla by takova a makova deska, pac delame test desek nF3­/4­/VIA­"
B: ­"nóó ja se tu mrknu domluvim se a neco posleme­"

tak asi tak pro predstavu, redaktori sice mohou vznest pozadavek co by chteli ale vetsinou je spis zazrak kdyz jim nekdo vyhovi... obvykle to jede na urovni viz vise...
k tem pametem, ne vzdy je problem v CPU :)
Odpovědět0  0
john.don | 5.5.200513:38
..né vždycky je problém v CPU..

No pokud máš paměti připojené přímo k CPU tak to asi deskou nebude.
Protože A8V je deska už hodně odzkoušená.
Bios má ve verzi cca .9 a žádný výrobce by nedělal rok a kus desku která by měl problémy s pamětí ­- k vůli špatnému ,,zadrátování­".

A o to jde.
Jinak do recenzí firmy obvykle rády posílají desky.
Když chci vyzkoušet nějakou konkrétní desku jestli je budeme montovat tak si o ní napíšu a pak jí vrátím.
Ještě se nestalo že by mi nebylo vyhověno.

Chtěl jsem Athlon 64 ADA3000BP a ADA3000BI a dostal jsem ho obratem na testy. ­(D0 a E3­)

Testované s A8V a bez problému obě jádra.
Jinak třeba za ADA3000BP chtějí o 400 víc jen protože to je nová revize ­- Venice. Ts... hadi. Místo standardních 3000,­- bez chtějí 3400 bez DPH.

Prej to je novinka.
Ale AMD to má přitom za stejnou cenu.
Bohužel stejně postupují třeba i v Levi.
Taky chtějí za Venice víc než za Winchestra.
Odpovědět0  0
ALF | 5.5.200514:09
zapominas na par veci:
Casovani pameti nastavuje co? no hadej
Co se sem tam stane kdyz to neco spatne nastavi pameti? hmm

i kdyz je radic pameti integ v CPU stale jsou nektera jeho nastaveni ovlivnovana BIOSem... obcas se povede ze ve snaze opravit jeden problem s kompatibilitou stane ze se vytvori jiny problem jinde. delat biosy a opravovat chyby neni zas taka pr*el

btw. vsichni o tobe vime ze bys z kohokoliv vydundal aj šutr z marsu ;­)
Odpovědět0  0
enriqo (42) | 5.5.200514:56
Zárukou na odladený BIOS nie je množstvo update­-ov. Asus má na niektoré svoje dosky aj dvacať BIOS­-ov ­(a vždy sa najdú problémi­).
_
:­)
Podľa štatistických údajov ­(vytvorili nezávyslí odborníci ­- od msi­) je bios matičnej dosky od ASUS odladená až po 12­-tom update. A podľa vyjadrenia hlavného guru v msi sa v budúcnosti sa toto číslo bude rapídne zvyšovať.
Takže keď máte dosku na ktorú už bol vydaný 13 a vyšší bios, tak v tom má prsti:
hlavný GURU Mike od MSi
Pre zaujímavosť jeho email: guru.shitmaker@forasus.com.tw
Odpovědět0  0
vodic | 5.5.200511:58
V clanku pisete, ze se da ventilator chipsetu regulovat. Na PCT ale pisou, ze pres SpeedFan jde regulovat jen konektor u procesoru. Museli byste si teda natahnout kablik od vetraku chipsetu az tam :­)

A dalsi divna vec je, ze na PCT mohou zvedat napeti procesoru o mnohem vic, nez jen o 6,6%. Jiny BIOS ? Nebo nemeli jste tam zapnute nejake proti­-Lamiii omezeni ? :)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200512:25
Jeste jednou jsem prochazel fotogarfie BIOSu a mate castecne pravdu. Na jedne fotce to neni videt, na druhe pak je jeste hodnota 9,9%. Ale rozhodne jsem nemel BIOS, ktery by umoznoval onech 20% co na PCT. Problem s BIOSem MSI je, ze ty nejvyssi polozky jsou oznacene cervene a blikaji, takze na fotkach nejsou videt a proto jsem pri psani podle fotografie hodnotu 9,9% vypustil.
Kazdopadne opraveno.
Odpovědět0  0
mlkkl | 5.5.20059:51
neni mozne delat vetsi fotky desek ? alespon 1280x960 a nejlepe z obou stran
at si clovek muze prohlednout detalne kvalitu technickeho zpracovani mb
na tech prtavejch fotkach nejde nic poznat
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 5.5.200517:58
Kazdej nesedi na pevny lajne. Na modemisty asi moc nemyslis, co?
Odpovědět0  0
cozi | 5.5.20058:42
"Jen si zde dovolím upozornit na zvláštní nastavování timmingu z 1T na 2T, je totiž nutné nastavit DRAM Over 4G Remapping na enabled.­"

To není tak zcela pravda: Položka se jmenuje 2T Timing a má možnosti enabled a disabled. Nastavením na disabled docílíte časování T1 ­(u konfigurací pamětí, kde to jádro procesoru dovolí; čtyři oboustranné moduly umí jenom Venice­), nastavením na enabled T2. Souhlasím, je to trochu zvláštní :­-)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.20059:04
Ok, dekuji, opraveno, upresneno.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 5.5.200513:43
Mohli byste mi přesněji osvětlit, k čemu slouží T1 a T2? Jaksi mi to není známo. Dík
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.200517:51
V nekterem z predchozich clanku jsem to uz jiste vysvetloval, kazdopadne dopad na vykon je okolo 20 nekdy i 30% ­(ve prospech 1T­).
Odpovědět0  0
cozi | 6.5.20056:44
Výkonový rozdíl mezi T1 a T2 hodně závisí na platformě počítače ­(Intel P4­/AMD K7­/AMD K8­), na dalších parametrech pamětí a na konkrétní aplikaci, ve které je sledován. Konkrétně na A64 Winchester se aplikační ­(ne syntetický­) rozdíl ve výkonu pohybuje okolo 2% až 9%, samozřejmě ve prospěch T1. Nepamatuji si bohužel, na kterém HW serveru jsem to četl.
Odpovědět0  0
Speedy Writer | 12.5.200517:07
A ja zas cetl, ze pri pouziti 0,89T dojde k narustu vykonu o 3,94837% u aplikacnich a o 15,49343% u syntetickych testu ­- ale rovnez si zdroj nepamatuju.


Sorry hosi, ale me to prijde, ze vetsina overclockeru sice zna co maj kde nastavit a jak se to jmenuje. Taky asi vi jakej to bude mit cca dopad na vykon. Ale o fungovani toho co nastavujou vi kulovy.

Takze vime jakej je rozdil mezi benzinakem a naftou. Obvykle vime, ze do benzinaku se neleje nafta. Vime dokonce, ze nafta je hlucnejsi a tezsi. V poradku. Pak ale nehazime s terminama OHC OHV a pod. Obzvlast kdyz nevime, co znamenaj ­(nebo ve ktere casti motoru se nachazi­).


Machrovat se ma pred ­(hezkymi­) zenstinami. Nevimm kolik je tady ctenarek, ale na technogickym foru to opravdu pusobi ponekud .... zvlastne.
Mam­-li se vyjadrovat slusne.
Odpovědět0  0
Speedy Writer | 12.5.200516:57
to pochybuju.
A i kdyby, tak co neni v bibli
http:­/­/www.google.com­/search?q=1T+2T+%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1nek+timing+OR+%C4%8Dasov%C3%A1n%­C3%AD&num=100&hl=en&lr=lang_cs&as_qdr=all&filter=0
jako by nebylo.

Jediny, co jsem nasel k tematu, je tohle vyjadreni ­(patrne o onom T2­):
<i>
DRAM Command Rate Čím nižší je hodnota, rychleji může paměťový řadič odesílat příkazy
</i>

Tedy neprocital jsem ty zpravy CNB, takze pokud jste delal analyzu pro ne, pak jste to mozna uvedl:­-­))
Odpovědět0  0
J.Urban | 5.5.20058:42
Zde a i už dříve vychvalované desky mají na dnešní dobu málo PCI slotů. Které přídavné desky se dnes dají sehnat v provedení PCI­-E? Kromě grafiky žádné. Navíc Abit AN8 má PCI­-E 16x nemožně blízko, takže hrana větráku 6600GT lícuje s 1. PCI slotem a to je větrák pouhý 1cm vysoký. Takže k použitelné jsou 2 PCI sloty
Odpovědět0  0
insurgent (8) | 5.5.20050:47
jake je maximalni napeti pameti na desce abit fatality AN8? zde se pise 3,2 V, v recenzi kterou jste uvedli pred nedavnem ­(https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-FC94F8DF816A68D7C1256FBC004C6B52.html­) zase 2,8V v tabulce a v zaveru opet 3,2V
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 5.5.20059:13
Omlouvam se, ale chyba je mezi zidli a klavesnici. Pri tvorbe tohoto clanku jsem vychazel z toho mimuleho, kde jsem se v zaveru upsal. Takze opravdu maji jen 2,8V.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.