reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMILO Pi 1536 - levný DualCore

20.4.2006, Josef Brož, recenze
AMILO Pi 1536 - levný DualCore
AMILO Pi 1536 je nový dvouprocesorový notebook společnosti Fujitsu Siemens. Jeho srdcem je dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300 a čipová sada Intel 945PM. Výkon v oblasti multimedií zaručuje grafická karta ATI Radeon X1400 a širokoúhlý 15,4“ displej.
Notebook AMILO není na první pohled příliš líbivý nebo reprezentativní. Neobsahuje speciální designové prvky, které známe z dražších Asusů, Dellů či HP. Délka přístroje dosahuje 36 cm, šířka 27 cm a výška 3,7 cm. Notebook působí poměrně pevným a robustním dojmem. Povrch AMILa Pi 1536 je ze světle šedého plastu. Logo společnosti Fujitsu Siemens je natištěno na zapuštěné fólii uprostřed zadní strany displeje.


AMILO Pi 1536

Přestože se AMILO nehonosí žádnou speciální úpravou povrchu, není ozdobeno prvky z horčíkových slitin, rozhodně jako celek nepůsobí laciným dojmem. Naopak plasty a dílenské zpracovaní jsou na poměrně vysoké úrovni a notebook bude dobře odolávat mechanickému poškození. Pojistka pro otevření panelu se nachází na přední straně displeje. Notebook nebylo možné otevřít jednou rukou. Především díky nízké hmotností „základny“ a malému opotřebení spojů.


AMILO Pi 1536 čelní pohled

Velmi originálně jsou navrženy diody přístroje, které jsou umístěny pod panelem ve vystouplé části těla notebooku mezi panty. Kontrolky nejsou popsány, protože jejich tvar a podsvícení přesně popisuje jejich funkci. Přestože jsou diody na nepřehlédnutelném místě, jejich světlo není natolik silné, aby rušilo uživatele při práci.


AMILO Pi 1536 a diody


Dovolil bych si ještě malou odbočku k designu. AMILO se svým vzhledem a rozměry velmi podobá notebooku Prestigio Nobile. Srovnejte vzhled obou přístrojů (viz recenze Prestigio). Pomineme-li několik odlišných prvků, jsou přístroje takřka identické. Zvláště patrná je tato „shoda“ v oblasti touchpadu, funkčních kláves, atd. Předpokládám, že dodavatel „šasí“, respektive „podvozek“ přístroje, jeho kostra atd. jsou od stejného OEM výrobce.


AMILO Pi 1536 spodek

Spodní část notebooku je vyrobena z černého plastu, který vyniká značnou tuhostí. Baterie je snadno přístupná a lehce vyjímatelná.


Klávesnice a Touchpad



Základna notebooku je rovněž vyvedena ve světlé šedostříbrné barvě. Její plocha je rozdělena na dvě části. Nejblíže k displeji, v horní části notebooku, se nachází reproduktory zasazené v černém plastu. Reproduktory ohraničují panel se čtyřmi speciálními tlačítky. První z tlačítek spouští PowerDVD, druhé a třetí e-mail s browserem. Čtvrté tlačítko aktivuje speciální „tichý režim“. Notebook se po stisku tlačítka přepne do režimu s nižší spotřebou. Dojde k „podtaktování“ procesoru, snížení frekvence grafické karty atd. Jak jsem již uvedl, power management notebooku AMILO není příliš vyspělý a tak za hlavní přínos speciálního tlačítka lze považovat rychlé ztišení přístroje. Zeleně podsvícené Power tlačítko je umístěno zcela v pravé části panelu.


AMILO Pi 1536 a funkční tlačítka

Klávesnici tvoří 88 kláves včetně oddělených kurzorových šipek. Klávesnice je tradičně černá s bílými popisky. Zdvih kláves je přiměřený - přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, přičemž tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy "Scroll Lock, Num Lock, PgUp, PgDown, End” jsou umístěny na pravém okraji. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech. Otázkou zvyku je umístění kláves Insert a Delete v pravém dolním rohu vedle kurzoru. Funkční klávesa Fn je vlevo od CTRL.


Klávesnice

Velmi kvalitně je vyřešen touchpad notebooku. Jeho hladká plocha je jen mírně zapuštěna pod plastovým krytem. Prsty proto mohou bez překážky přejíždět po celé jeho ploše. Touchpad lze proto označit za velmi přesný a citlivý. Jeho rozměry odpovídají širokoúhlému displeji. Rolovací „tlačítko“ tvoří s touchpadem jeden celek. Stisk tlačítek je velmi snadný a umožňuje plynulé ovládání notebooku. Mezi klávesnicí a touchpadem je umístěno zeleně podsvícené tlačítko, které umožňuje vypnutí integrovaného polohovacího zařízení. Prostor po stranách touchpadu je dostatečný a poskytuje zápěstím dostatečnou oporu při psaní.


Touchpad
reklama