reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec P180: minimalistický maximalista

23.11.2005, Jan Vítek, recenze
Antec P180: minimalistický maximalista
V minulosti jsme se zpravidla moc nevěnovali recenzování počítačových skříní, ale jejich vzrůstající rozmanitost si o pozornost přímo říká, proto se dnes podíváme do P180, skříně, jež je zajímavá svým minimalismem na povrchu v kontrastu s netradičním a bohatým vnitřkem.
Příslušenství a detaily

Možná jste zauvažovali, jak je vyřešen přívod datových a napájecích kabelů ze zdroje k desce a od desky k diskům v dolní části. K tomuto účelu slouží jakási posuvná plastová dvířka, jež se dají nastavit podle potřeby, takže si můžeme horní a dolní prostor od sebe víceméně uspokojivě oddělit. Na obrázcích si v pravé části můžete všimnou kruhového vykrojení v plastu, dělaného akorát pro kabely jdoucí ze zdroje.


Otevřená přepážka

Menší nevýhoda je, že i k diskům v dolní šachtě nelze vést kabely ze zdroje přímo okolo ventilátoru a je nutno je nejdříve protáhnout nahoru a pak zase dolů. Otvor u přepážky držící ventilátor sice je, ale akorát o chlup menší než molex, nebo SATA napájecí konektor. Dost dobře nechápu, proč tomuto výrobce zamezuje, protože to neřeší ani nebezpečí kolize s lopatkami ventilátoru – šance jsou naprosto stejné. Zkušený uživatel si ale v klidu může piny z konektoru vycvaknout, protáhnout dráty a na druhé straně zase nasadit.


Zavřená přepážka

Zdroj

Uchycení zdroje je řešeno s pomocí malé klícky, sloužící jen coby pojistka pro pevné uchycení. Jinak bohatě stačí zdroj klasicky přišroubovat za jeho zadní stranu. Nevýhoda se skrývá hlavně v úzkém tunelu, kde je manipulace s tlustým svazkem kabelů poměrně obtížná a instalace či deinstalace zdroje zabere dost času a sprostých slov. Naštěstí je možné velmi rychle sundat ventilátor (drží za plastové packy) a uvolnit si tím nějaké místo. Blíže celou situaci uvidíte na následující stránce.





Instalace disků

Dolní šachta je uzpůsobena tak, aby se do ní vešly hned čtyři disky vedle sebe a toho bylo možné docílit pouze tím, že budou ležet na boku. V horní šachtě jsou sice v klasické poloze, ale také se sem vejdou pouze dva.



Po vyjmutí z jejich úložiště – zajištěného šroubkem a opatřeného kroužkem na klíče k uchopení, se šachty zjeví v celé své kráse. Instalace disků je pohodlná. Disk se umístí na žádanou pozici a prostrčením šroubků skrz gumové sloupky se uchytí. Zmíněných šroubků najdete v balení 26 a to stačí k nainstalovaní všech šesti disků a ještě vám dva zbudou.




Větrání skříně

Výměna vzduchu ve skříni je ztížena v prvním případě už svým rozvržením, protože se musela vyřešit pro obě oddělené prostory zvlášť. Celkem je možno dovnitř namontovat až 6 ventilátorů – všechny až na ventilátor v tunelu pro grafickou kartu s rozměry 120mm


Ventilátor s šířkou 38mm

Ve středu dolní části je již od výrobce přítomen ventilátor. Sice má na sobě jen jeden nápis – Antec, ale původně se jedná o výrobek firmy Dynatron. Zajímavý je svým třetím rozměrem – 38mm, na rozdíl od klasických 25mm. Díky tomu se může pochlubit mohutnějšími lopatkami a tím pádem i větším průtokem vzduchu při stejných otáčkách. Když už mluvíme o otáčkách, od motoru ventilátoru je vyveden cca 12cm kabel, přepínající otáčky na 3 přednastavené hodnoty (bližší info v tabulce).


Rychlost
Proud
Průtok vzduchu
Hluk
Spotřeba
Hi - 1500RPM 0.2 A 60 CFM 28 dBA 2.4 W
Mid - 1200RPM 0.15 A 48 CFM 23 dBA 1.8 W
Lo - 900RPM 0.10 A 36 CFM 17 dBA 1.2 W


Do dolní části je navíc možné nainstalovat ještě jeden, který by měl za úkol nabírat vzduch zvenčí a chladit šachtu s disky. Podle mého názoru je tento ventilátor zbytečné instalovat; o potřebný průvan se s přehledem postará zdroj a střední ventilátor.


25mm široký ventilátor

Horní část jsme si už částečně popsali. O výfuk se starají dva 120x25mm ventilátory, rovněž s vyvedenými kabely s třístupňovou regulací. Tyto ventilátory jsou rovněž označeny pouze logem Antec, zde jsem ale už nenašel název jejich původního výrobce. O přísun vzduchu se stará už jen jeden ventilátor, ten ale stejně jako jeho spodní bratříček není v dodávce výrobce a proto bych doporučoval disky instalovat spíše v dolní části, kde je průtok vzduchu skrz šachtu spíše zajištěn. Co se týká napájení, o to se u všech třech ventilátorů starají oboustranné molex konektory.

Detaily o horních ventilátorech rovněž uvedu v tabulce.

Rychlost
Proud
Průtok vzduchu
Hluk
Spotřeba
Hi - 2000RPM 0.24 A 79 CFM 30 dBA 2.9 W
Mid - 1600RPM 0.2 A 56 CFM 28 dBA 2.4 W
Lo - 1200RPM 0.13 A 39 CFM 25 dBA 1.6 W

Co se týče hlučnosti, tak z této stránky považuji ventilátory za velmi kvalitní. Na nejnižší otáčky byly oba horní v podstatě neslyšné a spodnímu jen tiše vrčela ložiska. Na vyšší otáčky už to bylo samozřejmě horší, ale pořád v mezích normy.
reklama