reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec P182: počítačové dělo

23.7.2007, Jan Vítek, recenze
Antec P182: počítačové dělo
Po roce a půl od recenze původního Antec P180 k nám dorazil vylepšený zástupce řady Performance One. Ten by měl mít několik vylepšení a snad i vyřešeno těch několik málo neduhů, které doprovázely starší verzi. Uvidíme, zde se opravdu jedná o krok dopředu.
Kapitoly článku:
  1. Antec P182: počítačové dělo
  2. Pohled dovnitř skříně, příslušenství a ventilátory
  3. Instalace komponent a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení

Pohled dovnitř skříně


Jak jsem už říkal, bočnice se uvolňují jedna báseň, takže ani s jejich prvním uvolněním v žádném případě problémy mít nebudete. Objeví se vnitřní prostor v celé své kráse a opravdu je na co se koukat.

¨
- klikněte pro zvětšení -

Prohlédnout si můžeme například dva zadní ventilátory a jejich pozice. Ventilátory jsou napájeny pomocí dlouhých dvoužilových kabelů pomocí Peripheral Power konektorů. To obyčejně nevidím moc rád, ale vzhledem k tomu, že zde je přítomna regulace otáček a dále je možné kabely krásně uklidit za tray základní desky, to tolik nevadí. Úklid kabelů a jejich vedení za základní deskou je možný právě díky jejímu odsazení od bočnice a hlavně přítomností otvorů, skrz něž půjdou kabely bez problémů protáhnout a my je nebudeme muset složitě vést přes základní desku, kde budou jen překážet a bránit průtoku vzduchu. Takové otvory najdeme v trayi tři – dva nahoře a jeden na pravé straně. Trojstupňové regulátory ventilátorů se také naštěstí dají ze svých pozic jednoduše vycvaknout, takže není problém je dočasně odstranit.


Na zadní straně traye najdeme také tři pásky - klikněte pro zvětšení -

Při pohledu do zadní části skříně jsou také jasně viditelné ony kabely od ventilátorů, již nainstalované distanční sloupky a ostatní prvky. Především pak je zde důležitá přepážka mezi dolním tunelem a horní komorou. Jde o dva plasty, které lze pomocí šroubků uvolnit a otvory téměř utěsnit. Je tedy dost dobře možné protáhnout kabely od zdroje nahoru a nakopak datové k diskům dolů a ještě obě komory od sebe dostatečně oddělit.





Pozice zdroje je vybavena malou klíckou. Tu je třeba pomocí čtyřech šroubků uvolnit z obou stran a pak se do ní zdroj může jednoduše vložit. A aby se omezil přenos vibrací, byla ještě všude možně vyložena silikonovými vložkami. Zdroje se 120mm ventilátory budou vzduch nasávat buď seshora, nebo zezdola – to zde roli nehraje, stejně jako se zdroje téměř nepodílí na chlazení počítače. Leda že byste vyjmuli spodní ventilátor a nechali zdroj tahat vzduch přes dolní koš s pevnými disky. Na fotografii s pozicí zdroje a spodním ventilátorem si můžete rovněž všimnout měkkých bílých pásek nalepených na vodorovných přepážkách. Ty jsou zde rovněž pro omezení šíření vibrací, tentokrát na bočnice.


- klikněte pro zvětšení -



Nyní se zaměříme na předek skříně, který je neméně bohatý a strukturovaný. Začneme tím jednodušším, což je horní čtyřmocná šachta pro 5,25“ zařízení. Ti znalejší už vidí známé vyražené kruhy a tuší, že se zde využijí pro instalaci mechanik ližiny. S jejich pomocí se mechanika zepředu zasune dovnitř a sama poté zacvakne. Problémy by neměly vzniknout ani s neobvyklými zařízeními, jako jsou různé informační a regulační panely, protože ližiny se na zařízení šroubují a pozic pro šroubky je více.





Pod 5,25“ šachtou následuje box pro 3,5“ pevné disky. Zde už můžete vidět klasické bílé silikonové podložky, přes něž se disky šroubují. Zde, ač je box poměrně velký, se vejdou pouze dva pevné disky. Připevňují se na jakýsi šuplík, jenž se uvolní stlačením dvou lesklých kovových pacek a na něj se disky šroubují přes spodní závity. Z druhé strany zbylo za boxem ještě trošku místa, kam Antec umístil jednoduchou černou krabičku, která je akorát tak vhodná pro uskladnění šroubků.





Aby však Antec nahradil chybějící chlazení grafických karet, je zde možné, aby uživatel zapomněl u tohoto HDD boxu na pevné disky a využil jej pro instalaci dodatečného 120mm ventilátoru. Jednoduše stačí vyjmout oba šuplíky a využít dva tvarované drátky pro přichycení ventilátoru – podobně jako u chladičů procesorů. Ventilátor pak sahá sotva za základní desku a v případě, že máte moderní a dlouhou grafickou kartu (tzn. s velkou spotřebou a tepelným výdejem), může se vám studený proud vzduchu od něj velmi hodit. A pokud vám připadá, že box je trochu nakřivo, vidíte správně, protože se fixuje pomocí šroubku dole a nahoře trošku odstává. Ale to vůbec nevadí, protože jinak drží pevně.



Pod prvním HDD boxem máme ještě jednu pozici pro externí 3,5“ zařízení a poté se už přesuneme do dolního tunelu, kde je hlavní HDD box, do nějž se vejdou až čtyři pevné disky. Fixuje se jedním šroubkem po pravé straně a vysouvá se stejně jako horní – za pomoci kroužku na klíče, který má pod sebou připravenu i plastovou kotvu, aby při transportu nerachotil. Box tedy vytáhneme z plastových kolejniček a můžeme jej prozkoumat. Je v podstatě velmi jednoduchý – disky se do něj instalují ve vertikální poloze, což jim samozřejmě vůbec nevadí a přichycují se za boční závity přes silikonové podložky.


Příslušenství


Vevnitř najdeme samozřejmě ještě kabely vedoucí od předních I/O konektorů a ovládacích prvků. I/O kabely jsou opatřeny černou izolací a standardními konektory. Pro audio jsou zde dva kompatibilní s AC’97 a HD Audio.



V bílé krabičce pak najdeme veškeré ostatní příslušenství. Jednak je to horní spojler, jenž se skládá z plastového rámečku a jemně perforovaného plechu. Ten se v této podobě hodí pouze pro to, abyste si na skříň mohli odložit třeba časopis a ten zcela nezakryl výdech horního ventilátoru, takže ochrannou funkci neplní v podstatě žádnou, i když by měl, protože zde existuje nebezpečí, že si skříň omylem polijete a to by mohl být velmi nedůstojný konec vašich komponent. Proto bych uvítal, kdyby se perforovaný plech mohl vyměnit za pevnou přepážku, která by zabránila alespoň tomu nejhoršímu. Koneckonců stačí být jen trošku zručný a spojler si upravit podle sebe.



Krabička dále nabízí rozsáhlou sadu drobných dílů, kde jsou především šroubky s velkými hlavičkami (jakoby připojená podložka), které slouží pro instalaci pevných disků a také dvojice klíčků k přednímu panelu. Dále zde máme dostatečný počet plastovo-kovových ližin k instalaci mechanik a nakonec i gumové stahovatelné a znovupoužitelné pásky pro vyřešení vedení kabelů.


Ventilátory


Ventilátory najdeme v základní výbavě celkem tři. Jde o velmi pěkně zpracované kousky s dobře zaoblenýma lopatkama a opatřené jednoduchým přepínáním otáček mezi 1200 / 1600 / 2000 RPM. Napájejí se napětím 12 V (rozmezí 10,2 - 13,8 V), ale dle specifikací se mají rozjet už při 5V napětí. Antec dále v manuálu poskytuje pěkně zpracovanou tabulku, kde jsou snad všechny specifikace, které můžete chtít znát. Výkon v průtoku vzduchu oproti ventilátorům Papst si bohužel nezměříme, protože ventilátory nemají možnost měření otáček.

Otáčky
Proud
Průtok vzduchu
Statický tlak
Hluk
Příkon
2000 RPM
0,24 A - max.
79 CFM
2,54 mm H2O
30 dBA
2,9 W
1600 RPM
0,20 A
56 CFM
1,53 mm H2O
28 dBA
2,4 W
1200 RPM
0,13 A
39 CFM
0,92 mm H2O
25 dBA
1,6 W


Co se týče zvukového projevu, pak ventilátory jsou díky svým pěkně zakulaceným lopatkám tiché, ale jejich motorky mají nepříjemný sklon šustit. Při 1200 RPM jsou ale opravdu tiché. Další dva módy, 1600 a 2000 RPM jsou již hlučnější a osobně bych se jim vyhnul. To raději zvýšené teploty.

reklama