reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Phantom - tichých 500W

23.1.2007, Martin Šejnoha, recenze
Antec Phantom - tichých 500W
Předmětem této recenze se stal zdroj s možností pasivního provozu. Cena takovýchto zdrojů je poměrně dost vysoká, a proto jsme se rozhodli ověřit za vás, zda oprávněně. Pokud vás zajímá, jak si zdroj vedl v zátěžových testech, nebo jen jak se výrobce vypořádal s vnitřním uspořádáním, čtěte dále.
Kapitoly článku:
Nyní začíná ta nejzajímavější část. Uspokojivě vyřešit pasivní chlazení zdroje takového výkonu již není jednoduchá záležitost, protože chladit je třeba nejen výkonové polovodiče, ale i tlumivky a transformátory. K odvodu tepla z tlumivek je použito hliníkových bloků přitisknutých k vinutí přes proužky teplovodivé gumy. Tyto bloky jsou opět pomocí teplovodivé gumy spojeny s žebrovaným krytem zdroje. Použitý způsob chlazení je v podstatě jediný možný, neboť v počítačovém zdroji je příliš málo prostoru a kvůli tomu jsou vnitřnosti velmi stěsnané.




Nyní se již můžeme vrhnout na elektrické provedení zdroje. EMI filtr je zde řešen použitím hotové filtrační zásuvky, další stupeň se nachází přímo na DPS zdroje. Odrušení je tedy provedeno velmi dobře. Zdroj využívá velmi moderní rezonanční topologii, jejíž výhodou je, že tranzistory spínají i rozpínají při nulovém procházejícím proudu, a tím se zásadně eliminuje výkonová ztráta. Toto je první zdroj s podobnou topologií testovaný zde na Světu hardware. Ve stejnosměrném meziobvodu je použit kondenzátor výrobce Fuhjyyu LH v provedení do 105°C, což je zde nutnost kvůli větším teplotám, ale bohužel má tato značka kondenzátorů velmi špatnou pověst.



Jako spínací tranzistory v obvodech aktivního PFC a výkonového můstku jsou použity robustní tranzistory MOSFET od výrobce SGS Thomson. Hlavní transformátor svou velikostí zcela odpovídá výkonu zdroje. Další zásadní změna daná použitou topologií se koná na sekundární straně. K usměrnění zde výrobce nepoužil klasické diody, ale synchronní usměrňovač složený z tranzistorů MOSFET. Toto řešení se vyznačuje velmi nízkými (více než polovičními) ztrátami než klasické řešení. Takto je získáváno napětí 12V, které prochází přímo do dvou 12V větví a také se pomocí step down měničů snižuje na 3,3 a 5V. Spínací tranzistory těchto měničů jsou v provedení SMD na spodní straně desky a dotýkají se přes podložku z teplovodivé gumy skříňy zdroje. Opět i zde jsou použity kvalitní a spolehlivé polovodiče od firmy SGS Thomson a v step down měničích Infineon.



Na pozicích výstupních filtračních kondenzátorů najdeme produkty firmy Mucon. Jak jsou na tom kvalitativně bohužel nedokážu říci; datasheety výrobce a realita se občas rozbíhají. Velmi kladně však musím hodnotit pájení, kvalita spojů je také velmi dobrá a navíc je DPS na kvalitním sklolaminátovém substrátu. O řízení hlavního zdroje se stará obvod UCC3895 a step down měniče 3,3 a 5V větve jsou řízeny obvodem IRU3048. Z celé konstrukce je patrno, že se výrobce snažil o maximální účinnost, což nakonec byla i nutnost vzhledem ke způsobu chlazení. Provedení tohoto zdroje je tedy technicky na vysoké úrovni a vytknout by se daly pouze použité elektrolytické kondenzátory.

reklama