reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Three Hundred: herní low-end

24.9.2008, Jan Vítek, recenze
Antec Three Hundred: herní low-end
Kombinovat značku Antec a low-end moc nejde, protože u této firmy máme zažité spíše kvalitnější skříně. Avšak modely Hundred již čítají tři zástupce a dnes testovaný je tím nejnižším s cenou kolem 1500 Kč, díky čemuž jej mezi levné skříně můžeme směle zařadit.
Nyní následuje pohled do útrob této skříně, jejíž bočnice se nevysouvají směrem dozadu, ale zaklápějí s pomocí předního kulatého pantu, který můžeme vidět na fotografiích. Je to klasický a již léta známý způsob upevnění bočnic, jaký známe již od letitých modelů firmy Chieftec, ale samozřejmě také Antec, protože tyto dvě firmy si nechávají své skříně produkovat stejným výrobcem - Chenming Mold.


- klikněte pro zvětšení -

Interiér této skříně je velmi jednoduchý, nevyužívá žádné extra prvky jako tlumiče vibrací pevných disků nebo rychlé upínání komponent, ale to neznamená, že je to na škodu. Důležitá je spíše kvalita a čistota provedení a ta je opravdu velmi dobrá. Veškeré hrany jsou zaobleny a pokud možno, podílejí se tato zaoblení ještě na zpevnění celkové konstrukce, čehož si můžeme všimnout u diskové a mechanikové šachty. Také tray základní desky je profilovaný (viditelné písmeno E) a v dolním levém rohu skříně, který by jinak nebyl nijak zpevněn, je rohová výztuž. V tomto ohledu tedy ke skříni opravdu nemám výhrady.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu z pravé strany si můžeme prohlédnout celý tray základní desky a především nalevo prostor pro upevnění kabelů, kam výrobce umístil dvě velké stahovatelné pásky. Je tedy vidět, že firma zde alespoň nějak myslela na usnadnění vedení kabelů, což u takto levných skříní opravdu nebývá zvykem a uživatelé z toho mohou dobře profitovat.



Blíže se také podíváme do zadní a přední části skříně. Provedení záslepek se nedá označit nijak jinak než jako standardní, a tak si spíše všímejme chlazení a pozice zdroje. Zdroj je umístěn cca 2 centimetry od dna skříně, takže se můžeme rozhodnout, zda bude (pokud má 120mm a větší ventilátor) sát vzduch zespod skříně, nebo zda bude ventilátor obrácen vzhůru. Velké rozdíly bych v tom osobně neviděl.



Dvojice ventilátorů o velikosti 120 a 140mm se zcela jistě dobře postará o odvod tepla od chladiče procesoru, což se zrovna hodí pro pasivní chladiče. Ty se však musí do skříně vejít a při pohledu na malý odstup montážních otvorů pro ATX desky o tomto zrovna přesvědčen nejsem, protože zvláště horní ventilátor tento prostor dále omezuje.

Otáčky (RPM)
Proud
Průtok vzduchu
Statický tlak
Hlučnost
Spotřeba
2 000
0,24 A
79 CFM
2,54 mm H2O
30 dBA
2,9 W
1 600
0,20 A
56 CFM
1,53 mm H2O
28 dBA
2,4 W
1 200
0,13 A
39 CFM
0.92 mm H2O
25 dBA
1,6 W
120mm ventilátor

Ventilátory zvané TriCool se napájí pomocí průchozích Peripheral Power konektorů, takže lze snadno oba zapojit pomocí jednoho vyvedeného konektoru ze zdroje. Stále bych ale raději uvítal primární napájení určené pro zapojení do základní desky a až poté by výrobce mohl přibalit redukce na Peripheral Power - to by snad cenu skříně tak nezvedlo. Dobré ale je, že z ventilátorů jsou vyvedeny černé kabely, na jejichž konci je třístavový přepínač, s jehož pomocí si můžeme navolit tři rychlosti (viz okolní tabulky).

Otáčky (RPM)
Proud
Průtok vzduchu
Statický tlak
Hlučnost
Spotřeba
1 500
0,28 A
94,6 CFM
1,69 mm H2O
31,8 dBA
3,36 W
1 100
0,20 A
66,8 CFM
0,93 mm H2O
21,4 dBA
2,4 W
700
0,15 A
47 CFM
0,40 mm H2O
19,8 dBA
1,8 W
140mm ventilátor

Tato funkce jinak u skříní Antec není ojedinělá, ale zde jsou bohužel přepínače pouze vyvedeny na kabelu, zatímco u dražších modelů jsou vyvedeny na zadní panel skříně, aby uvnitř nestrašily a byly snadno dosažitelné.



V přední části pak vidíme dvě šachty, kde horní má místo pro tři 5,25" zařízení, ale není možné do něj nainstalovat externí 3,5" zařízení. Stejně tak do spodní šachty se takové zařízení nevejde, "pouze" šest 3,5" pevných disků, které mají mezi sebou dostatečný odstup na to, aby mohl vzduch od předních ventilátorů mezi nimi dobře proudit. Všimněte si také toho, jak je spodní šachta odsunuta doprava, aby se na druhé straně utvořil dostatek místa pro přebytečné kabely, které se ostatně mohou odložit také na dno šachty, protože přeci jen všech šest disků běžně instalovat asi nebudeme.


- klikněte pro zvětšení -

Přední panel se dá velmi snadno odklopit, pokud máme ovšem sejmuté i bočnice. Stačí zatlačit na západky a je to. Tato funkce je důležitá, abychom jednak mohli skříň efektivně čistit a především také proto, aby se dopředu mohly nainstalovat dva 120mm ventilátory. K tomu slouží dvě pozice zabezpečené dvojicemi přítlačných šroubků. Zde jsou vidět celkem zbytečné rošty, ale jejich zpracování rozhodně není špatné. Každopádně je může uživatel bez výčitek vyštípat kleštěmi, stejně budou zakryty předním panelem a nevedou sem žádné kabely, takže se nic nemůže zaplést do lopatek.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je zde opravdu jen to nejnutnější, i když takové množství přítlačných šroubků dodávaných k jedné skříni jsem ještě neviděl.



Můžeme je využít třeba k instalaci pevných disků, takže jde o jakýsi kompromis mezi tradičním upevněním a rychloupínacími mechanismy. Jinak je zde ještě jeden sáček s jinými šroubky a distančními sloupky.


reklama