reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC d2757Ph: Designovka s 3D

29.11.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC d2757Ph: Designovka s 3D
Máte rádi 3D? Máte rádi pěkné monitory? Tak právě pro vás je tu nový IPS monitor od AOC. Ten vsází na pasivní technologii 3D (tedy bez blikání), velikost 27", Full HD rozlišení a hlavně na neotřelý design.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Pokud se podíváte na strukturu displeje podrobně, tak zjistíte, že jde o tradiční e-IPS obrazovku poslední generace. Nejprve takto vypadala obrazovka PLS a e-IPS byla podobnější H-IPS. Nyní se však zdá, že PLS a e-IPS budou strukturou téměř shodné. Jen samotný tvar subpixelu je trošku rozdílný.


Teplota bílého bodu


Kvalita barev je jedna věc, ale pokud nebudou barvy stejné v celém rozsahu jasum tak je kalibrace jako taková docela k ničemu. Dnešní monitor však ukázal, že rozdíly v teplotě barev při změně jasu nemusí být až tak velké.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Bohužel velký je rozdíl v teplotě v různých místech obrazu. Horní rohy mají teplotu kolem 6 170 K a střed spodní strany 6 760. To je rozdíl 600 K. Inu, pokud pracujete často s grafikou a bojujete s vyvážením bílé, tak rozdíl 600 K moc rádi asi nevidíte.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Nyní však přistoupíme k tomu nejdůležitějšímu. Tím je u levnějších monitorů gamut. Ten totiž obvykle určuje, jak kvalitní barvy bude ve výsledku monitor mít. Samozřejmě gamut není vše, ale u levných monitorů je téměř prioritní.

AOC d2757Ph je docela přítel sRGB gamutu a jediný problém je v zelené barvě, která až tak přesná není. Obvyklý problém v modré barvě se však nedostavil.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


A nyní se již podíváme na kvalitu barev. Ta je vyjádřena odchylkou dE(2000). První profil sRGB bohužel deaktivuje regulaci jasu, ale zase poskytuje nejlepší výsledky ze všech ostatních. Průměrná odchylka je 1,67.


 - dE profil

Profil sRGB


Prakticky stejný je i profil Warm. U něj lze již regulovat jas i kontrast. Proto je výhodnější aktivovat místo sRGB přímo profil Warm. Rozdíl v dE je minimální. Průměrná odchylka je 1,69, což je téměř shodný výsledek. Okem jsem si rozdílu mezi sRGB a Warm nevšiml.


 - dE profil

Profil Warm

I profil Normal (výchozí nastavení monitoru) poskytuje slušné výsledky. Sice nejsou tak dobré jako u Warm či sRGB, ale i tak jsou pořád velmi dobré.


 - dE profil

Profil Normal


Profil Cool již zvýší teplotu k 7300 K, a tím se i dE(2000) zvýšila na 2,21.


 - dE profil

Profil Cool


Následují režimy DCB. Jsou obvykle jen marketingové a v reálném nasazení nemají moc místo. Přesto si je proměříme (aktivovaný režim sRGB + jeden z režimu DCB).


 - dE profil

Profil sRGB + Auto Detect dE(2000)=4,26


 - dE profil

Profil sRGB + Full Enhanced dE(2000)=3,72


 - dE profil

Profil sRGB + Green Field dE(2000)=4,33


 - dE profil

Profil sRGB + Nature Skin dE(2000)=2,87


 - dE profil

Profil sRGB + Sky Blue dE(2000)=2,21


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=97
B=94
Kontrast: 50
Jas: 27

Pokud se pokusíme zkalibrovat barvy přes OSD, tak dostaneme prakticky stejný výsledek jako v případě sRGB režimu či režimu Warm. Pro běžné uživatele je tedy vhodné v OSD nastavit pouze režim Warm a jas snížit na 27%.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD dE(2000)=1,70


Kalibrace


Po kalibraci přes ICC profil dostal monitor ještě lepší barvy. Jak by také ne, že? Přesto je monitor dobrý i bez kalibrace, a tak si nemusíte lámat hlavu s kalibrací pokud nemáte přístup k sondě.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil dE(2000)=0,84


Změna barev je zřejmá hlavně v jasové složce.


 - barvná změna


 - LUT křivka
reklama