reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC G2460PQU: 144 Hz pro hráče!

16.7.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC G2460PQU: 144 Hz pro hráče!
Pokud si hodláte pořídit herní monitor, nejspíše narazíte na diskuze ohledně nutnosti 120/144Hz monitorů. AOC si pro nás připravil rovnou 144 Hz, ovšem standardně je vybaven TN maticí. Dokáže překvapit?

Odezva


V OSD menu nelze měnit ani jednu položku, která by měla na odezvu jakýkoli vliv. Jste tedy odkázáni na to, co předvede monitor. Naštěstí v tomto případě si monitor rozhodně špatně nevede. V některých tónech je odezva opravdu bleskurychlá, ale sem tam se objeví i hodnota adekvátní spíše IPS panelu. Přesto je odezva pro oko rychlejší. Je to dáno hlavně tím, že odezva rise je na svém počátku hodně rychlá a pouze ke konci se zpomalí. Ihned po cca 1 ms se tedy zobrazí téměř požadovaná barva a poté relativně dlouho trvá, než se barva "dokreslí". Je to jako když vezmete fix a jedním tahem vytvoříte pěkně žlutou, ale abyste dosáhli opravdu syté, tak musíte přejet ještě třikrát po papíře.
Takto se chová většina odezev. Pouze krajové - od 0 či 255 jsou rychlé.


AOC G2460PQU odezva tabulka


Co je ovšem velmi potěšující, je naprostá absence překmitu. Ve hrách to má za následek opravdu dobré prokreslení scény bez duchů. Ovšem o tom později. Průměrná odezva rise je 7,9 a fall 5,2 ms. Oproti IPS je tedy odezva opravdu dobrá.

AOC G2460PQU odezva graf

Na konkrétní odezvě 0-175-0 lze vyčíst onen rychlý náběh a poté jisté čekání na "dokreslení" barvy. Dříve jsem to v recenzích označoval jako "schody". Ovšem s nástupem 144 Hz TN monitorů to už moc jako schody nevypadá. Pokud přepnete na 60 Hz, tak se schody opět objeví. V jistém slova smyslu pomáhá monitoru samotný fakt, že je 144Hz. Jinak by byl na odezvu zcela průměrný.


AOC G2460PQU odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


I u odezvy 50-200-50 je situace stejná. Jen se schod objevil i u odezvy fall.


AOC G2460PQU odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Kdo čekává malý inputlag, tak toho zklamu. Ale ne v negativním slova smyslu. Inputlag u tohoto monitoru prakticky totiž není. Naměřený se pohybuje pod 1 ms. Ve své podstatě si takto malého inputlagu nemůžete ani všimnout a naměřit jej je také trošku problém. Ve výsledku se jedná o asi nejlepší monitor, co se inputlagu týče. Podobně na tom bylo jen EIZO FS2333.


AOC G2460PQU inputlag

Inputlag (5 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa budete bojovat hlavně s pozorovacími úhly. Všichni to znáte. Koukáte na film a začne vám trošku padat hlava, nebo se v křesle posunete do pohodlnější polohy. Následuje opět narovnání do vzpřímené polohy, protože ve filmu není nic vlivem TN technologie vidět.

Pokud však pomineme fakt, že pozorovací úhly nejsou nic moc, tak se jinak filmy zobrazují dobře. Odezva je rychlá a bez překmitů. Tudíž se nikde nesetkáte s rozmazáním obrazu. Navíc díky 144 Hz je obraz plynulejší. Na filmy je ovšem lepší zapnout menší obnovovací frekvenci, v tomto případě 100 Hz. Většina filmů je totiž v 25 FPS. Sto je dělitelné pětadvaceti, a tak nedochází k občasnému zaškobrtnutí obrazu jako u 60 Hz.





AOC G2460PQU průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Bohužel podání černé není až tak perfektní aby uspokojilo náročné filmové fanoušky. To je ovšem u TN docela běžné. Příznivý je však fakt, že monitor netrpí výraznými průsvity na okrajích. S jistým průsvitem v horní a dolní části obrazu sice musíme počítat, ale není to nic tragického a u většiny filmů si toho ani nevšimnete.


AOC G2460PQU jas černé barvy při maximálním jasu


AOC G2460PQU jas černé barvy při 120cd/m2





Hraní her


A teď to přijde. Hraní her. Asi každý čeká právě na tuto kapitolu. Nejvíce vás samozřejmě překvapí rozdíl mezi 60 a 144 Hz. Ten, kdo někdy zažil nějaký 120 či 144 Hz monitor, tak mi jistě dá za pravdu. Při hraní FPS her si užijete také nízký inputlag a slušnou odezvu. Celkově vzato jde opravdu o hráčský monitor, který si užijete plnými doušky. Jediné, co opravdu vadí, jsou nízké pozorovací úhly, na které v době e-IPS panelů už většina z nás prostě zapomněla.

Občas také vadí horší barevné podání, které je pro TN zkrátka typické. Ve výsledku by se dal monitor charakterizovat velmi jednoduše. Nevadí vám barvy? Nevadí pozorovací úhly? Pak je pro vás zcela ideální. Hry si užijete a díky dobré ergonomii si monitor vždy nastavíte do správné polohy vůči vašemu zraku.




reklama