reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2369Vm: novinka s IPS

16.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC i2369Vm: novinka s IPS
V poslední době jsme v redakci měli dražší monitory. Nyní se však podíváme na druhou stranu spektra. Dobrým zástupcem je právě AOC i2369Vm, který díky IPS panelu a dobré ceně může být vhodný do většiny kanceláří či domácností.

Odezva


V OSD menu lze volit položku Overdrive. Pro naše účely testování byla zvolena hodnota "Slabé". To má sice za následek lehké prodloužení odezvy, ale téměř úplné eliminování překmitů. Díky tomu je obraz pěkně klidný i při rychlých pohybech. Bohužel se i zde vyskytují drobné neduhy. Tím je o něco slabší odezva v tmavších tónech. Zde dosahuje až 19 ms, což je i na IPS technologii hodně. Naopak ve světlých odstínech je odezva více než dobrá. Průměrná odezva 9,5 ms pro rise a 9,2 ms pro fall jsou však pro IPS zcela typické.


 - odezva tabulka


Ještě se můžeme podívat na přehledný graf vybraných odezev. Ten slouží hlavně pro rychlé porovnávání monitorů mezi sebou.
 - odezva graf

Podrobně se podíváme na odezvu 0-175-0. Zde vidíte, že OverDrive by mohl vypnout přepětí o kousíček později. V tomto případě by nastavení Overdrive na "Střední" bylo lepší, ale v globálním pohledu na monitor však nikoli.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


U odezvy 50-200-50 je průběh již o něco příznivější. Přepětí je vypnuto prakticky přesně a odezva tak má zcela ideální průběh.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


A nyní přijde asi to nejdůležitější. Tím je Inputlag, který dosahuje hodnoty pouze 6,4 ms! To je opravdu krátká doba a u IPS panelů až nezvyklá. Pokud tedy hledáte levný monitor na hry, tak by mohl být tento AOC i2369Vm ideálním kandidátem.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Sledování videa je u monitorů s technologií IPS obvykle trošku horší než u VA. Ovšem zase jste odměněni perfektními pozorovacími úhly a dnes již také rychlou odezvou. Ta je u VA monitorů více problematická v tmavých odstínech, kde dochází ke žloutnutí obrazu.

Celkově je monitor pro filmy takový průměrný. Kontrast je trošku vyšší vzhledem k IPS technologii, ale zase podsvícení trpí jedním průsvitem, který v noci zkrátka ruší. Ale ruku na srdce - kdo průsvit nečekal u takto levného monitoru, že?





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé barvy je na IPS panel lehce nadprůměrné. Místy se však vyskytují průsvity, které podání černé hodně kazí. Monitor také trpí výraznějším IPS glow a díky hodně hrubé povrchové úpravě i špinavým efektem.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her se připravte na velmi pěkný zážitek. Je to dáno hlavně malým inputlagem a možností regulace odezvy. Pokud se vám někdy stane, že se ve hře setkáte s rozmazáním obrazu, tak zkuste zapnout Overdrive na "Střední". To sice přidá překmit, ale naopak tmavší scény jsou lépe prokresleny. Zkrátka takové chování monitoru máme opravdu rádi. Možnost volby! To je něco, co většina dnešní konzumní elektroniky neumožňuje.

Celkově lze tedy monitor na hry více než doporučit, a to i přes z grafů patrnější pomalejší odezvu v tmavších odstínech. Inputlag totiž spoustu věcí dohání a zážitek ze hry je díky němu opravdu lepší.




reklama