reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2369Vm: novinka s IPS

16.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC i2369Vm: novinka s IPS
V poslední době jsme v redakci měli dražší monitory. Nyní se však podíváme na druhou stranu spektra. Dobrým zástupcem je právě AOC i2369Vm, který díky IPS panelu a dobré ceně může být vhodný do většiny kanceláří či domácností.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Při pohledu přes makro objektiv je ihned jasné, že jde o nový e-IPS panel. Většina dnešních monitorů v této cenové relaci bude používat právě takovýto panel.


Teplota bílého bodu


Pokud se zaměříme na teplotu barev při změně jasu, tak zjistíme, že monitor v tomto ohledu až nečekaně vyniká. I pokud změníte jas ze 60 na 200 cd/m2, tak se barevná teplota změní jen o 58 K. To lidské oko nemá šanci postřehnout.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Trošku horší to je u rozložení teploty po ploše monitoru. Zde je odchylka již vyšší, a to 577 K.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Hned z prvního pohledu na následující diagramy je asi všem jasné, že jde o čistě sRGB monitor. Gamut je téměř přesný k sRGB standardu. Bohužel je zde drobná odchylka v zelené barvě.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Přesto patří gamut k těm lepším. V dané cenové relaci je téměř ideální. Zasahovat do gamtutu Adobe RGB by bylo ve výsledku dost na škodu a přineslo by to monitoru jen problémy.


 - dE profil

Profil sRGB


A dobrý gamut se podepsal i na relativně dobrých barvách. Sice vám výrobce nezaručuje nějakou konkrétní odchylku barev, ale ve výsledku to ani tak vadit nemusí. V profilu sRGB dosáhl průměrné odchylky ΔE2000= 1,89. Bohužel červená barva je hodně mimo a monitor si doslova říká o nějakou tu nápravu přes profil. Ale uvidíme, co nabídnou další režimy.


 - dE profil

Profil Teplé

Režim "Teplé barvy" poskytuje podobnou odchylku jako sRGB tedy ΔE2000=1,91.


 - dE profil

Profil Normální


Profil Normální poskytne stále slušné podání šedých odstínů, ale barvy se již hodně posunují k horšímu. ΔE2000=2,18.


 - dE profil

Profil Studené


U Studených barev je již odchylka výrazně vyšší. Červená zůstává prakticky nezměněna. ΔE2000=3,10.


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=51
G=50
B=50
Kontrast: 50
Jas: 27

Pokud si nastavíme v OSD menu základní parametry RGB, tak docílíme lehce lepších výsledků, ale žádné zázraky se nedějí. Odchylka ΔE2000=1,87 patří k vyššímu nadprůměru.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Jakmile zavedeme profil vytvořený pro konkrétní kus, tak získáme již velmi dobré barvy, a to i v oblasti červených odstínů. Takto dobrý monitor se jen tak nevidí, a pokud pomineme trošku problematičtější červenou barvu, tak se jedná o horkého kandidáta na monitor pro všeobecné domácí a kancelářské použití.

Odchylka po kalibrování je velmi nízká. ΔE2000=0,77.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


A co nám provedou barvy a LUT křivka po zavedení ICC profilu? Nic výrazně velkého.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově jde o velmi povedený monitor v oblasti barev. Pokud se totiž podíváte na konkurenci, tak zjistíte, že často takových výsledků nedosahuje. Sem tam se objeví nějaký ten LG co má kalibrované barvy již z továrny. Ten se tím ovšem hodně chlubí a zde přišly dobré barvy bez velkých marketingových propagací. Pokud tedy chcete Full HD monitor do kanceláře či na domácí použití, tak je AOC téměř ideální.
reklama