reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aopen AX4SPE Max II: AOpen láme rekordy ve výbavě

16.6.2004, Štěpán Mrázek, recenze
Aopen AX4SPE Max II: AOpen láme rekordy ve výbavě
Společnost AOpen jako by se snažila získávat rekordy ve výbavě základních desek. Dlouze jsem přemýšlel co vytknout výbavě testované základní desky a nakonec jsem to téměř vzdal. AX4SPE Max II je prostě špičkový kousek pro HW nadšence.
Kapitoly článku:
  1. Aopen AX4SPE Max II: AOpen láme rekordy ve výbavě
  2. Popis základní desky
  3. BIOS a specifikace
  4. Testy výkonu a závěrečné hodnocení
Společnost Aopen patří mezi výrobce základních desek, kteří lákají své zákazníky na kvalitu a vysokou výbavu. Dostali jsme možnost otestovat současnou vlajkovou loď pro procesory určené do patice Socket 478, která je postavená na čipové sadě Intel 865PE. S klidným svědomým mohu říci, že se v současné jedná o jednu z nejlepších základních desek na trhu - alespoň do příchodu platformy Alderwood/Grantsdale.

Ještě než se dostaneme k samotnému popisu základní desky, tak si projdeme čipovou sadu, která na navlas podobná své vyspělejší kolegyni Intel 875P. Jediným rozdílem je zde absence podpory technologie PAT (Performance Acceleration Technology) a chybějící podpora ECC pamětí. Obojí však běžného uživatele nechává ledově klidným.




Obr. 1 – Základní deska Aopen AX4SPE Max II
klikněte pro zvětšení

Powered by Springdale

Čipová sada Intel 865 (865G, 865PE a 865P) je velmi podobná rychlejšímu Intel 875P, ale je směřována (na rozdíl od high-endového Canterwoodu) do mainstreamu - tedy i do podnikových (865G) a hlavně domácích PC (865PE), kde je kladen vysoký důraz na poměr cena/výkon. 865PE a i865G jsou vybaveny podporou Pentií 4 s novou sběrnicí 200MHz FSB (800MHz QPB) a zvládají i dvoukanálové paměti DDR 266/333/400 s propustností až 6,4GB/s. Pouze nejslabší verze Springdale, i865P, bude určena max. pro Pentium 4 s 533MHz QPB a paměti DDR333. Čipsety Springdale také podporují grafickou sběrnici AGP 3.0, verze i865G navíc obsahuje integrovanou grafiku Intel Extreme Graphics 2. Samozřejmostí je podpora technologie Hyper-Threading.

Zajímavým rysem čipové sady i865 je závislost frekvence sběrnice na frekvenci paměti. Použijete-li Pentium 4 se 400MHz QPB, systém povolí nejvýše DDR266, u Pentia 4 na 533MHz QPB jsou to DDR333 a komfortu 400MHz pamětí lze využít pouze vlastníte-li Pentium 4 s 800MHz QPB.


Obr.02 - Čipová sada i865PE

Díky použitému southbridge ICH5 pak máte k dispozici až 8 portů rozhraní USB 2.0, řadič Serial ATA, řadič Ultra ATA100 a 6-kanálové audio (také dva nezávislé DMA zvukové moduly umožňující např. telefonovat při současném přehrávání hudby). Bližší informace o southbridge čipech od Intelu se můžete dočíst zde. Jako nevýhoda, oproti druhému možnému southbridge ICH5R, se někomu může jevit absence podpory RAIDu pro Serial ATA. (I když tato podpora je i tak velmi omezená...)

Technologie CSA (Communication Streaming Architecture) je našim čtenářům známa taktéž již od čipsetu Canterwood. Je to síťová sběrnice, na kterou lze připojit kartu pro Gigabit Ethernet, a díky přímé komunikaci s northbridge čipové sady je propustnost až dvojnásobná v porovnání s PCI sběrnicí.


Obr. 03 - Blokové schéma čipové sady Intel 865PE
Pro detail klikněte myší
  • Specifikace čipové sady Intel 865PE:
  • Platforma Socket 478 pro Intel Pentium 4/Celeron (Northwood)
  • Podpora technologie Hyper-Threading
  • Frekvence sběrnice - 400MHz, 533MHz a 800MHz Quad Pumped Bus
  • Podpora dvoukanálových pamětí typu DDR266/333/400 (max. 4GB, bez ECC)
  • Grafická sběrnice AGP 3.0 (AGP 4x/8x)
  • CSA - Communication Streaming Architecture
  • SouthBridge ICH5
  • 8 portů USB 2.0
  • 2 kanály pro ATA/100, 2 porty pro Serial ATA-150
  • Integrované 6-kanálové audio

Čipová sada Intel 865 zároveň otevírá nový program Intel Stable Image Platform, který byl představen v únoru na Intel Developer Forum. Tento program, dříve známý pod kódovým označením Granite Peak, zaručuje podnikovým zákazníkům neměnnost čipových sad a příslušných ovladačů minimálně po dobu 12 měsíců. V rámci tohoto programu mají IT manageři zaručenou stabilitu softwarového vybavení, což jim zjednoduší správu, rozšiřování a údržbu počítačové základny.

Pozn.: Na další stránce najdete podrobný popis samotné základní desky a jednotlivých řadičů.
reklama