reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus K9: rychlá optická herní klávesnice

5.3.2018, Jan Vítek, recenze
Aorus K9: rychlá optická herní klávesnice
Gigabyte si pro nás vedle čistě mechanických klávesnic přichystal také model Aorus K9 Optical, vybavený tlačítky, která zaznamenávají stisk opticky. Výrobce se přitom chlubí i rychlostí tlačítek, výdrží a RGB podsvícením. 
Kapitoly článku:

Software a nastavení klávesnice

 
Pro nastavení klávesnice a otevření všech možností, které nabízí, je zapotřebí stáhnout si utilitu AORUS GRAPHICS ENGINE, která byla v našem případě k dispozici v nejnovější verzi 1.28 z 11. ledna. Ta dokáže pracovat i s grafickou kartou, ale my si budeme všímat toho, co nám umožní nastavit na klávesnici Aorus K9. 
 
 
Ve spodní části se můžeme přepnout na klávesnici a zobrazí se nám obrázek modelu Aorus K9 se všemi klávesami označenými oranžovou barvou. Nahoře vpravo pak máme seznam profilů, mezi nimiž si můžeme přepínat a ty lze pochopitelně také ukládat.
 
Pomocí následujícího menu, které je k hlavnímu oknu přilepeno z pravé strany, si pak můžeme vybrat různé styly a barvy podsvícení. Zde se ukázalo, že aplikace funguje poněkud těžkopádně, což je patrné při aplikaci změn a také že jezdec ve škále barev neukazuje na odstín, který se nakonec na klávesnici objeví. Pokud si vyberete oranžovou, ve skutečnosti naskočí zelená, takže odstín je posunutý ve škále o kus doprava. To není zrovna nepřekonatelný problém, i když za pozornost stojí. 
 
Klávesnice viditelně označena logem RGB Fusion, takže bude umět své podsvícení synchronizovat, k čemuž budete ale samozřejmě potřebovat třeba desku či grafickou kartu Gigabyte rovněž s RGB Fusion nebo třeba RGB pásky či komponenty třetích stran. Zde můžete nalézt komponenty, které systém RGB Fusion podporují. 
 
 
Jak už bylo uvedeno v první kapitole, software nabízí méně efektů než přepínač na samotné klávesnici. Zde je to základní neměnné podsvícení, pulzování, dále reakce na stisk klávesy jejím rozsvícením nebo světelnou vlnou šířící se jak od kamene hozeného do vody a nakonec tu jsou barevné vlny. "Efekt vánočního stromečku" tu zahrnut není, a tak se ani nedozvíme, jak mu výrobce říká.  
 
 
Pro tvorbu maker můžeme využít vyhrazené tlačítko na hlavní obrazovce aplikace. Ta probíhá obvyklým způsobem, čili záznamem v reálném čase. Počítá se i se záznamem reálných prodlev, které lze nahradit fixními a pak si lze zvolit způsob provádění. Makro se může spustit po stisknutí vybrané klávesy jen jednou, pak je tu režim Fire (provádět po dobu stisknutí klávesy) a systém Start/Stop realizovaný jednotlivými stisky. 
 
Za pozornost stojí i výběr toho, co se má zaznamenávat. Jako obvykle tu je klávesnice a myš, ale pak taky jistá volba Location (viz screenshot), která může být velice užitečná. Zaznamenává totiž nejen tlačítka polohovacího zařízení, ale také aktuální pozici ukazatele v mřížce dané rozlišením obrazovky. Pak si tedy můžeme vytvořit i takové makro, které bude ovládat tlačítka aplikací, pro něž neexistují klávesové zkratky. Při takovém záznamu ale níže zobrazené okno zmizí a jeho opětovným vyvoláním se nám do makra může dostat něco, co jsme nechtěli, ale to budeme moci po ukončení záznamu snadno napravit pomocí tlačítek vpravo dole. 
 
Pro přiřazení vytvořených maker nebo kombinací kláves, různých funkcí pro spouštění aplikací a podobně pak využijeme tlačítko Keyassign v hlavním okně, po čemž si ještě na obrázku klávesnice zvolíme klávesu, jejíž funkci chceme změnit. To může být skutečně kterákoliv. 
 
 
Nakonec tu máme nastavení aplikace, kde jsou volby ohledně spuštění po startu i hledání nových verzí. Ve starších verzích byla i záložka týkající se klávesnice, kde si šlo ověřit, zda máme její nejnovější firmware. 

reklama