reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus K9: rychlá optická herní klávesnice

5.3.2018, Jan Vítek, recenze
Aorus K9: rychlá optická herní klávesnice
Gigabyte si pro nás vedle čistě mechanických klávesnic přichystal také model Aorus K9 Optical, vybavený tlačítky, která zaznamenávají stisk opticky. Výrobce se přitom chlubí i rychlostí tlačítek, výdrží a RGB podsvícením. 
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Aorus K9 je vybavena optickými tlačítky Flaretech typu Red s lineárním stiskem s odporem 55 g, k nimž dostaneme i devět náhradních kláves plus devět tlačítek Blue se stejným odporem při stisku, který však není lineární a je tzv. cvakací. To znamená, že zhruba uprostřed zdvihu překonáme tužší odpor a poté už klávesa ochotně zajede až dolů. Red mají prostě lineární stisk, takže mají prostou pružinku bez dalšího mechanismu. 
 
Princip funkce tlačítek Flaretech využívajících infračervené světlo jsme vysvětlili už v první kapitole, a tak můžeme jen zopakovat, že díky jejich provedení je můžeme velice snadno vyměnit a rovněž celou klávesnici vyčistit od prachu, který pro čistě mechanická tlačítka může být časem problém. Zde tak stačí zajistit, aby prach či jiné nečistoty nestínily světlu a k tomu kdyžtak stačí tlačítko vyloupnout a očistit ho případně s IR LED a senzorem na PCB klávesnice. Otázka je, zda se do tlačítka samotného časem nedostanou nečistoty, ale pokud ano, bude stačit tlačítko prostě vyměnit, pokud budete mít za co. 
 
 
Optická tlačítka spínají tím, že odrazí světlo z IR LED do senzoru, ale navenek se nechovají jinak než mechanická tlačítka, což se týká především verze Red. Náhradní tlačítka Blue mají svou hmatovou odezvu trošku slabší a produkují při stisku slabé, ale ostře znějící cvaknutí. Díky tomu máme sluchovou i hmatovou odezvu toho, že skutečně sepnula. Škoda jen, že Gigabyte nenabízí více verzí klávesnice Aorus K9, čímž mám na mysli výběr tlačítek (pro psaní by byla lepší tlačítka Blue jako primární) a pak je tu ještě ten fakt, že v nabídce je pouze US verze, takže české popisky si případně budete muset nechat vypálit laserem, nebo si pořídíte jinou sadu kláves. Ty jsou totiž kompatibilní s Cherry MX a my si můžeme za několik stokorun pořídit pouze ty, které mají mít české popisky, čili ne všechny. 
 
Opět také musím zopakovat ten fakt, že klávesnice je kvůli svému provedení poměrně vysoká. Má totiž tlusté tělo a až na něm, nikoli v něm, jsou posazena tlačítka a na nich klávesy. Spodní řada kláves s mezerníkem je tak ve výšce 37 mm nad stolem, takže podložka pod zápěstí by rozhodně přišla vhod, ale tu v balení nenajdeme. 
 
Výrobce také slibuje podporu NKRO na rozhraní USB, což znamená, že klávesnice by měla zaznamenat libovolný počet najednou stisknutých kláves (Full-range anti-ghosting). V praxi ale stejně jde o to, aby zaznamenala tak alespoň 6 najednou stisknutých kláves (6KRO) nebo maximálně deset, protože více prstů na rukou má skutečně málokdo. To tato klávesnice bez problémů splňuje, takže nám zbývá se už jen podívat na podsvícení. 
 
 
Podsvícení nezajišťují samotná tlačítka, neboť RGB LED je umístěna na plošném spoji až pod nimi. Tlačítka nesou pouze světelný kanálek, čili kus průhledného plastu, kterým vedou světlo pod horní část kláves. Ta je jako obvykle lépe podsvícena než spodní. 
 
  

Závěrečné hodnocení

 
Gigabyte Aorus K9 je kvalitně postavená klávesnice založená na plastovo-kovovém těle, které je velice stabilní a ani pod silným tlakem se nekroutí. Spokojeni můžeme být také s výběrem optických tlačítek, díky nimž je klávesnice o dobře odolná vůči polití vodou a samotná tlačítka lze velice snadno vyměnit. Horní část klávesnice bude také možné i s tlačítky odklopit a řádně vyčistit její vnitřek. To je občas potřeba, pokud nechcete mít klávesnici plnou prachu či jiného smetí. 
 
 - klikněte pro zvětšení -  
 
Aorus K9 je standardně vybaven tlačítky Red s lineárním stiskem, ale v balení se také nachází devět náhradních kláves a také cvakacích tlačítek typu Blue s hmatovou odezvou. Škoda jen, že tam není také podložka pod zápěstí, která by se hodila, neboť celkově je tato klávesnice velice vysoká. 
 
Užitečné bude RGB podsvícení, z nějž už ale dnes nikdo nemůže být tak unešen jako dříve. Pokud vás světýlka opravdu nefascinují, stejně nejspíše skončíte u decentního statického podsvícení, které nebude moc do očí bijící a ukáže popisky v přítmí či ve tmě, však to je ostatně hlavní smysl podsvícení kláves. Díky RGB Fusion bude možné podsvícení synchronizovat se všemi možnými zařízeními, která daný systém také podporují. 
 
Dále tu máme podporu NKRO na rozhraní USB, což platí, takže s ghostingem kláves tu nebude problém. Gigabyte by ale měl zapracovat na softwaru, který v případ K9 nenabízí ani všechny režimy podsvícení, jež můžeme nastavit jejím přepínačem a také je třeba se připravit na to, že českou verzi klávesnice si nepořídíte. Díky standardizovaným klávesám ale nebude problém využít sady pro tlačítka Cherry MX. 
 

Plusy


+ Pevné tělo klávesnice
+ Snadno vyměnitelná optická tlačítka
+ Snadné čistění a odolnost vůči polití vodou
+ 9 náhradních kláves i tlačítek v balení
+ NKRO
+ RGB podsvícení
+ Podpora maker zahrnujících i polohu ukazatele

 

Minusy


- Nevychytaný software
- Vysoké tělo klávesnice (podložka pod zápěstí chybí)
- Pouze US verze


Za zapůjčení Aorus K9 děkujeme firmě Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 3.200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama