reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AplusCase El Diablo: 360 mm v akci

29.10.2007, Jan Vítek, recenze
AplusCase El Diablo: 360 mm v akci
Společnost AplusCase jsme tu už dlouho neměli, a tak se podíváme na skříň El Diablo, která má ohromný 360mm ventilátor v bočnici a další, již o něco menší v předním panelu. Důraz se zde tedy klade na nasávání vzduchu dovnitř. Jde ale o účinný způsob chlazení?
Kapitoly článku:
Německá společnost AplusCase si na velké ventilátory potrpí, což předvedla již u skříně Twin Engine, kde však nebyly využity tím nejlepším způsobem a zvláště přední byl zbytečně velký, protože vzduch od něj neměl téměř kudy proudit dovnitř. Uvidíme tedy, jak zde bylo chlazení vyřešeno. El Diablo je jinak celý až na zadní stranu a jisté prvky nabarven na černo a vybaven všemožným podsvícením, na které se ještě podíváme.


Skříň je zabalena do pevné modré krabice, v níž je chráněna ještě pomocí pěnových výplní a také igelitovým vakem.



Zevnitř vytáhnete poměrně velkou skříň s nezanedbatelnou hmotností, kterou se ale přesně nedozvíme, protože výrobce nepovažuje zatím za nutné připravit prezentaci tohoto produktu na svých stránkách.

Model
El Diablo
Typ skříně
Tower
Hmotnost
? kg
Materiál
0,8 mm SECC
Rozměry
205 x 520 x 570 mm (Š x V x H)
Chlazení
zadní 120 mm volitelný
přední 250 mm řiditelný
boční 360 mm řiditelný
Šachty
5x 5,25"
1x 3,5" externí
7 x 3,5" interni
Rozšiřující sloty
7x
Kompatibilita
Micro ATX, ATX, ext. ATX
I/O porty
2x USB 2.0, FireWire, mikrofon, sluchátka

Plastové čelo El Diabla obsahuje velký, 250mm ventilátor pro nasávání vzduchu přes pevné disky do skříně a nad ním máme dvířka. Ta mají v sobě vražen klín z leštěného plastu, jenž má dole vyříznutý znak firmy a ten je navíc podsvícen. Jediným kovem, který tedy na předním panelu najdete, je děrovaný plech před ventilátorem.



Dvířka se otevírají zprava doleva a maximální úhel je něco málo přes 90°. Na místě je přidržují dva magnety, díky čemuž se otevírají pohodlně a dobře drží zavřená. Najdeme za nimi pět mechanikových 5,25“ pozic s lesklými černými záslepkami a také jednu 3,5“ externí pozici. Vespod na pravé straně pak bylo umístěno tlačítko Power a na druhé straně i Reset. A co tak dobře nevidíme, jsou postranní černá tlačítka na úrovni motorku ventilátorů. Těmi je možné snadno vypínat přední a boční ventilátor.


Na horních záslepkách si můžete všimnout odrazů - plast je velmi lesklý a zvýrazňuje otisky

Přední I/O porty tedy na tomto panelu nenajdeme a to ani v jeho boku. Musíme se po nich poohlédnout jinde - zhruba veprostřed horního panelu, kde budou dobře přístupné, pokud tedy plánujete skříň provozovat na zemi. Aby se do konektorů neprášilo, jsou zakryty podlouhlými dvířkami, jež v pantech drží zcela volně, takže nejsou nijak jištěna ani pomocí magnetů, ani pružinou. Stačí je tedy otočit a pod nimi se zjeví jeden IEEE1394 FireWire konektor, dvojice USB 2.0 konektorů, jež jsou až příliš u sebe a nakonec dva audio konektory pro 3,5mm jacky od sluchátek a mikrofonu.


I/O porty s dvířky jsou umístěny v horní části El Diabla


- klikněte pro zvětšení -

Přesuneme se k levé straně El Diabla, odkud se skříň otevírá. Ta drží pomocí dvou nízkých přítlačných šroubků. Téměř celá bočnice je opatřena perforovaným plechem rovněž černé barvy. Na ten je pak přišroubován ten největší ventilátor, jaký se snad mohl do skříně vůbec vejít. Dle vzhledu jde o jakýsi přerostlý model klasického počítačového ventilátoru, na jehož bežný motorek byly připevněny enormě velké lopatky. Na zvětšených obrázcích bočnic pak budete moci rozeznat na boku předního panelu dva proměnitelné odpory (potenciometry), jimiž se mohou řídit otáčky ventilátorů. Na levé straně se logicky řídí boční ventilátor a na straně pravé to je přední ventilátor. Výrobce bohužel ve svém jednoduchém manuálu (En, Ger, Fr) neuvádí ani základní specifikace použitých modelů.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice již žádný zajímavý pohled nenabízí. V rámci souměrnosti je však samozřejmě i ta vybavena rozšířením s lesklým, tmavě metalízovým plastem s plasticky vyvedeným logem firmy. Skrz bočnici dle přivedených kabelů bude také prosvítat světlo umístěných LED. A také tato bočnice je opatřena přítlačnými šrouby.



Zadní část skříně, jak jsem již říkal, není opatřena černým nátěrem, takže se zde dočkáme holého SECC plechu s modrým nádechem. Rozložení prvků zde není netradiční. Máme tu pozici zdroje s odpružením v podobě dalšího posilujícího plechu. A z tohoto pohledu je jasné, že zdroj má kolem sebe více než dost místa, což se hodí pro uskladnění přebytečných kabelů mezi něj a horní panel a také se nemusíte bát, že by se vám kvůli němu dovnitř nevešel rozlehlý chladič procesoru. Dále tu máme nepříliš šťastně vyvedené vylomitelné záslepky (dvě dvojice) pro vedení hadic vodního chlazení. Po vylomení nebude otvor hladký, ale samozřejmě v něm zůstanou kousky ostrého plechu, jež by mohly hadice poškodit, takže ty by se měly bezpodmínečně zahladit pilníkem. Vedle záslepek pro karty také máme něco jako úzký průduch, ale skrz ten nebude proudit žádný vzduch, pokud tedy necháte na místě přišroubovaný plastový modul pro bezšroubkové jištění karet.



Rošt pro zadní 120mm ventilátor má poněkud zastaralý vzhled, ale průtok vzduchu bude dostatečný a pokud víte, že vám nebude vadit obnažený ventilátor, není nic jednoduššího, než jej čtyřmi cvaknutími kleští odstranit. Vnějšek skříně tedy vypadá celkem dobře, ale nyní bude velmi záležet na tom, jak výrobce všechny prvky, ventilátory a LED poskládal uvnitř.
reklama