reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AplusCase El Diablo: 360 mm v akci

29.10.2007, Jan Vítek, recenze
AplusCase El Diablo: 360 mm v akci
Společnost AplusCase jsme tu už dlouho neměli, a tak se podíváme na skříň El Diablo, která má ohromný 360mm ventilátor v bočnici a další, již o něco menší v předním panelu. Důraz se zde tedy klade na nasávání vzduchu dovnitř. Jde ale o účinný způsob chlazení?
Ačkoliv se to dle kulatého pantu v přední části skříně nezdá, tak bočnice se neotevírají, ale vysunují. Je to z toho důvodu, že jsou na ně přišroubované plastové kryty, které by takovému způsobu umístění bočnic bránily.


- klikněte pro zvětšení -

Interiér El Diabla nepřekvapí, ale rozhodně také neznechutí. Vidíme zde velmi rozlehlé místo pro základní desku, kam se vejde i formát Extended ATX. Na bílém štítku pak máme jasně napsáno, jaké z očíslovaných závitů budeme moci použít pro instalaci toho kterého typu základní desky. Pro větší pevnost skříně pak výrobce do horní pozice nainstalovat vodorovnou vzpěru.



Podíváme se také na bočnici s ventilátorem z druhé strany. Zde si můžeme všimnout, že ventilátor je tak velký, až se jeho část dostala i do oblasti bez perforace. Není ale příliš velká a celkovému výkonu to příliš neukrojí. Přesto je ale za tím vidět snaha výrobce se pochlubit největším ventilátorem v počítačové skříni za každou cenu. Zajímavé je také napájení ventilátoru, jež je realizováno pomocí Peripheral Power konektoru pro napájení a třipinového konektoru pro regulaci otáček. Podsvícení bočnice je vyvedeno na další Peripheral Power.



Při pohledu do zadní části skříně vidíme nahoře žlutý kabel od tlačítka detekujícího otevřenou bočnici, dále to je černý rámeček pro upevnění 120mm ventilátoru. Pro to je v příslušenství připraven set čtyř plastových trnů, s jejichž pomocí se ventilátor přitlačí přes rohové gumové podložky pohlcující vibrace. A nakonec je to již zmíněný modul s plastovými páčkami. Ty fungují tak, že se s cvaknutím otočí a vysunou směrem od karty, čímž ji uvolní.



Přední část El Diabla nabízí dole umístěný plastový držák dlouhých karet a ten drží za šroubky v bocích dvou otočených boxů pro 3,5" pevné disky. Ostatní šachty pro externí 3,5" zařízení a 5,25" mechaniky by již neměly svým vzhledem a funkcí nikoho překvapit. Využijete zde pro instalaci dodávané plastové ližiny



Oddělat přední panel je dílem okamžiku. Stačí stisknout tři postranní plastové trny, jež vyskočí a uvolní jednu stranu panelu. Druhá se pak již poroučí jen při mírném tlaku sama a vám se ukáže takovýto pohled na uspořádání kabeláže v panelu, tlačítka, řízení otáček ventilátorů a především místo, kudy má protékat vzduch dovnitř skříně. Oproti zmíněnému AplusCase Twin Engine, který využíval velmi podobné uspořádání předního panelu, se situace již zlepšila, protože přibyl velký čtverec pro protékající vzduch a nahoře také několik otvorů. Toto řešení má také daleko k dokonalosti, ale je již podstatně lepší než v Twin Engine. Přesto ale pokud očekáváte, že když ventilátor přesahuje šířku skříně, tak na jejích bočnicích umístěné plastové kryty budou také vést vzduch dovnitř, očekáváte špatně. Z pohledu do přední části to sice vypadá, že by tomu tak být mohlo, ale i ty malé otvory přesahujícího panelu jsou nakonec bočnicemi udušeny. Vzduch od předního ventilátoru se mezi komponenty dostane tedy pouze přes otvory v samotném předním panelu.



Podíváme se také ještě na obnaženou pravou stranu, kde se však bohužel ukáže pouze plný tray základní desky zabírající celou hloubku El Diabla. Nemáme zde tedy téměř žádné otvory, s jejchž pomocí by se mohly snadno a skrytě vést kabely od zdroje k základní desce, kartám a diskům. Je tu jeden malý, ale ten je primárně určen pro napájení podsvícení pravé bočnice, ale projde jím Peripheral Power konektor, takže se dá využít i na něco jiného. Přesto by se zcela jistě hodily ještě alespoň dva.


Příslušenství




Do příslušenství pravidelně zahrnuji také kabeláž, pokud je alespoň trochu zajímavá. A tato zajímavá rozhodně je. Po otevření skříně na vás totiž vypadne změť kabelů vedená ve svinutém plastu od předního panelu. Do tohoto svazku výrobce umístil nejen klasické pin headery pro Power LED, HDD LED, Reset, a další, ale také celou soustavu napájení ventilátorů a zajištění jejich regulace. Slouží k tomu dvě malá nalepovací PCB, pro jejichž nakrmení budete potřebovat dva samostatné Peripheral Power konektory, protože ty dodávané bohužel nejsou průchozí. O zapojení ventilátorů a podsvícení si řekneme na další stránce.



A nakonec je to kromě jednoduchého manuálu také bílá krabička, v níž jsou kromě zmíněných plastových trnů pro instalaci zadního ventilátoru také různé šroubky a distanční sloupky, dále černé ližiny pro instalaci mechanik a šedé ližiny pro instalaci pevných disků. Ty ale již nejsou v oné krabičce, ale zasazené do rámečku, jenž je zacvaknut do jedné z diskových pozic. Pro usnadnění vedení kabelů by se zde hodily navíc také nějaké nalepovací úpony, ale dočkáme se nanejvýš dvou plastových stahovacích pásek.


reklama