reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AplusCase El Diablo: 360 mm v akci

29.10.2007, Jan Vítek, recenze
AplusCase El Diablo: 360 mm v akci
Společnost AplusCase jsme tu už dlouho neměli, a tak se podíváme na skříň El Diablo, která má ohromný 360mm ventilátor v bočnici a další, již o něco menší v předním panelu. Důraz se zde tedy klade na nasávání vzduchu dovnitř. Jde ale o účinný způsob chlazení?
AplusCase El Diablo je dalším pokusem této firmy jak upotřebit veliké ventilátory, které mohou navenek působit efektně i efektivně, ale my si musíme uvědomit, že v případě chlazení komponent ve skříni nejde pouze o to, použít co největší ventilátor. Musí se najít co nejideálnější způsob, jak vzduch dostat dovnitř a posléze co nejkratší cestou ven. Každopádně tato skříň jde na věc hrubou silou a snaží se do svých útrob jednoduše nacpat co nejvíce vzduchu a přímo jím chladit základní desku, což se jí daří. Díky tomu komponenty dosáhly nízkých teplot. Nevýhody jsou však jasné. Jednak je to nepříliš přesvědčivé umístění oněch ventilátorů, kde zvláště velikost předního je spíše na efekt než kvůli vyšší účinnosti a bočního ventilátoru se týká spíše to, že se za krátký čas dovnitř nažene velké množství prachu. A když jsem u ventilátorů, neměl bych zapomenout také na jejich nepříliš šťastně vyvedené napájení společně s napájením LED. To mohlo a rozhodně mělo být uděláno lépe s ohledem na množství kabelů, které se musí někam uklidit.



V ostatních ohledech je tato skříň povedená. Díky svým rozměrům do ní umístíte i obsáhlou sestavu, 0,8mm SECC plech je sice méně pevný než 1mm, který u svých modelů využívá například Chieftec, ale skříň byla i tak pevná a pod tlakem se téměř nebortila. Přesto se zde ale výrobce zaměřil spíše na vzhled a co největší ventilátory, čemuž celek také odpovídá.



Pokud se vám tedy El Diablo líbí, neváháte za něj vydat téměř 4000 Kč, pak vám jistě po několika případných úpravách dobře poslouží. Pokud však preferujete funkčnost před vzhledem, poohlédněte se někde jinde.


Velmi dobré chlazení
Nevhodné do prašného prostředí
Stabilní a pevná skříň
Špatně vyřešené napájení LED a ventilátorů
Dobré dílenské zpracování
Rychloupínací mechanismus nefunguje s dvouslotovými kartami
Cena v době testování: 3850 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu AplusCase CS-El Diablo poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně AplusCase El Diablo děkujeme firmě Bostar



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Apluscase El Diablo is a next attempt of this manufacturer to make use of huge fans which may look impressive and effective, but we have to realize that cooling of computer components in a chassis cannot be solved simply with the biggest fan you can find. One has to find an ideal approach to get fresh air into the chassis and then get it out as fast as possible. However, this case uses raw power of its fans and manages to simply stuff lots of air inside and cool the motherboard with it, which is in this case a success. The components were cooled well and reached low temperatures, but the disadvantages are clear. First, there is not so convincing way of fan placement - especially the front one is not that big, because it needs to be to reach high airflow, but rather because it looks cool. And second, the side fan will surely manage to get lots of dust inside in short time. Also considering the fans, I cannot forget their feeding (as well as LED feeding) that was not done perfectly. The cabling could and should have been done better with respect to ease of their management.

In other aspects this case did well. Thanks to its dimensions you may put inside lots of components, 0,8mm SECC is not as firm as 1mm SECC that uses for instance Chieftec, but El Diablo is nonetheless solid and it didn't twist much under pressure. But the manufacturer still aimed at the overall look and the biggest fans there were to be found and this is the outcome. So if you like the look of El Diablo and you don't mind paying almost 4000 CZK, then it will surely do a good job (maybe after some modding); however, those who prefer functionality should search somewhere else.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama