reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iMac Ultimate: poctivý hardware

13.6.2011, Jan Vítek, recenze
Apple iMac Ultimate: poctivý hardware
Společnost Apple nedávno přišla na trh s novými počítači iMac, jejichž 27" zástupce si nyní vyzkoušíme. Těšit se můžeme na displej typu IPS, čtyřjádrový procesor, výkonnou grafickou kartu Radeon HD 6970M a 1TB disk. To vše uzavřené v hliníkovém těle.

LCD


Použitý displej je v novém 27" Apple iMac jedním slovem nádhera, což ilustrují kromě úhlopříčky také další dvě důležité specifikace: technologie IPS a rozlišení 2560 x 1440. Tento počítač nám nabídne velmi rozlehlou pracovní plochu, kterou je radost použít a pokud bychom chtěli sáhnout po ekvivalentu ze světa samostatných monitorů, které nabízí stejné parametry, byl by to třeba Dell UltraSharp U2711 s cenou bezmála 18000 Kč s DPH. Pak už se nezdá celková cena iMacu tak vysoká, i když je pravda, že samostatným monitor nám po výměně počítače zůstane, kdežto u iMacu těžko provedeme výrazný upgrade.


- pohled zpříma - všechny fotografie byly pořízeny se stejným časem závěrky

Kvalita zobrazení je velmi dobrá, jak se sluší na panel IPS s jasem 375 nit a podsvícením pomocí LED. Barvy jsou tedy velmi živé, jasné a přesto nesplývají v jednolité přesvícené plochy. Barevné přechody většinou nejsou rozproužkovány až na výjimky ve světle modrém a oranžovém spektru, což se ale ukázalo stejné u monitoru HP LP2065 taktéž s panelem IPS.


- pohled ze strany -

Při pohledu ze stran ani zespoda se samozřejmě nesetkáme s deformací barev, které tak zůstávají pořád stejné, ovšem klesá celkový jas monitoru, k čemuž bohužel přispěje také jeho lesklý kryt. Pro umístění je tedy nanejvýš vhodné najít takovou polohu, kde se nám v obrazovce nebude odrážet třeba okno, lampa či něco jiného. Tato nevýhoda se dá ale do jisté míry kompenzovat oním vysokým jasem.


- pohled zespoda -

Nové Apple iMac mají tedy velmi kvalitní LCD monitory, na jehož 27" zástupce byla radost se po všech těch TN displejích s rozlišením 1366 x 768 koukat.


Webkamera


Integrovaná webkamera FaceTime HD (předtím je Apple nazýval iSight Camera) lze použít třeba se softwarem Photo Booth, který nám umožní zachytit snímek, sérii čtyř snímků nebo rovnou video. Používá k tomu i obrazovku jako náhradu blesku (na moment zbělá).



Kvalita webkamery je rozhodně nadprůměrná díky ostrému obrazu, reálným a živým barvám a dobře se vypořádává s protisvětlem, takže není problém, když máte za zády třeba rozjasněné okno. Na druhou stranu by v obraze mohlo být méně barevného šumu a mohl by být o něco pohotovější, tedy s vyšší obnovovací frekvencí. Jinak ale můžeme být s nabízenou FaceTime HD spokojeni.


Zvuk


Apple iMac disponuje dvěma reproduktory, které mají dle specifikací oba svůj 20wattový zesilovač. Umístěny jsou na koncích spodní hrany pod děrovaným plechem a poskytnou nám více než dostatečně silný zvuk, který má trošku překvapivě i slušnou kvalitu.

Pokud byste uvažovali, že integrované reproduktory nahradíte PC bedničkami za pár stovek, raději to ani nedělejte, protože samotný iMac dokáže poskytnout zvuk, který je s rezervami vhodný i pro přehrávání hudby, natož pak filmů. Samozřejmě mu schází větší hloubka, dunivější basy i ostřejší výšky, ale tomu se nelze divit. Naopak je vzhledem k možnostem velmi slušný, takže pokud vám opravdu nezáleží na kvalitním zvuku, rozhodně s ním můžete vystačit.

A pokud snad ne, lze využít 3,5mm analogový / digitální optický výstup a brzy snad budou na trhu i další zařízení, která si poradí i s rozhraním Thunderbolt, které podporuje přenos až osmi kanálů najednou v rámci rozhraní DisplayPort.


Ergonomie


Rozlehlý displej 27" iMacu je držen v prostoru pomocí subtilně vypadající, ale stabilní hliníkové noze. Ta umožní jeho naklápění pouze podle horizontální osy, které je ale dostatečné a pokud budeme chtít počítač směrově otočit, také to není žádný problém. Noha je totiž podložena měkkým materiálem, díky němuž celý počítač po desce stolu snadno klouže. A ještě snadnější je ono naklápění, k čemuž stačí do počítače šťouchnout jedním prstem, což ale neznamená, že by byl kloub tak volný, že by obrazovku nedokázal udržet v jedné poloze.

Výškové nastavení také není možné, ovšem pokud jej postavíte na pracovní stůl o běžné výšce kolem 75 cm a sami na tom nejste s výškou nějak výjimečně odlišně v porovnání se zbytkem populace, budete mít horní okraj displeje víceméně ve výši očí, tedy tam, kde má být.

Co se týče portů (apod.) a jejich přístupnosti, pak dobře přístupná je pouze optická mechanika a čtečka SD karet. K ostatním portům, tedy především k USB 2.0, se musíme nahnout, abychom viděli zadní část iMacu, což při častém používání třeba flash disku nebude nic příjemného. Pak bude vhodné mít připraven prodlužovací kabel, nebo rovnou celý USB hub.

Klávesnice Apple Wireless Keyboard a myš Magic Mouse jsou elegantní a bezdrátové periferie, na nichž je vidět vysoká technická vyspělost firmy Apple. Pro vážnou práci ale tato dvojice dle mého názoru není moc vhodná, pokud tedy nejste zrovna uživatel, který nedá dopustit na klávesnici svého MacBooku, neboť ta je v podstatě identická.

Myš nemá zrovna tvar, díky němuž by přirozeně padla do ruky a na její neoddělená tlačítka se mi také nebude vzpomínat s láskou, ale zase má velmi užitečnou vícedotykovou plochu na celém svém horním povrchu. Osobně bych si tedy vybral klasickou desktopovou klávesnici a myš pokud možno nechal trošku ztloustnout, ale to je vše otázkou osobních preferencí.
reklama