reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iMac Ultimate: poctivý hardware

13.6.2011, Jan Vítek, recenze
Apple iMac Ultimate: poctivý hardware
Společnost Apple nedávno přišla na trh s novými počítači iMac, jejichž 27" zástupce si nyní vyzkoušíme. Těšit se můžeme na displej typu IPS, čtyřjádrový procesor, výkonnou grafickou kartu Radeon HD 6970M a 1TB disk. To vše uzavřené v hliníkovém těle.
Apple iMac k nám do redakce dorazil ve velmi slušné konfiguraci, která se mohla pochlubit 27" obrazovkou IPS s vysokým jasem a rozlišením 2560 x 1440, procesorem Core i7-2600 s frekvencí až 3,8 GHz, 4 GB paměti DDR3 (snadno rozšiřitelné pomocí dalších dvou SO-DIMM) a grafickou kartou AMD Radeon HD 6970M s 1 GB GDDR5.



To vše bylo uzavřeno ve velmi pěkně zpracovaném a také účelném hliníkovém těle, které bylo vybaveno magneticky přidržovaným čelním sklem s lesklou povrchovou úpravou. Zpracováním se mi tento počítač osobně velmi zamlouval, neboť to působí čistě, jednoduše a především kvalitně. Uvítal bych však, kdyby Apple přesto narušil čisté linie tohoto iMacu a umístil do boku aspoň jeden konektor USB, třeba vedle čtečky paměťových karet SD.

A když už jsme nakousli téma rozhraní, pak nelze zapomenout na aplikaci nového Intel Thunderbolt, který nám s kompatibilními zařízeními nahradí vysokorychlostní datové i digitální obrazové/zvukové připojení. Absence USB 3.0 a HDMI nebo DisplayPort může sice škoda, ale Thunderbolt by měl být do budoucna více než důstojnou náhradou (ostatně je v něm zahrnutý právě DisplayPort).



Velkou pochvalu si zalouží kvalitní displej typu IPS s vysokým rozlišením a jasem, ale k zahození nejsou ani reproduktory se dvěma 20W zesilovači a webkamera. Hliníková noha sice umí nastavit pouze sklon obrazovky, ale jinak můžeme snadno posouvat celý počítač a co se týče jeho výšky, ta byla v mém případě tak akorát pro 75 cm vysoký pracovní stůl.

Výkon tohoto iMacu je díky novým procesorům Sandy Bridge velmi dobrý a grafická karta stačí i na provoz Bioshocku v plném rozlišení 2560 x 1440 na vyské detaily. A co víc, iMac svého uživatele nijak neobtěžuje hlukem, protože má, jak jsem již psal, účelné hliníkové tělo fungující jako jeden velký pasivní chladič. Díky tomu může zůstat i v zátěži velmi tichý, i když se teplota na jeho povrchu umí přiblížit i k 50 °C. Spotřeba se pak umí vyšplhat na cca 165 W, přičemž v klidu je odstupňovaná podle toho, jak dlouho počítač necháte bez povšimnutí, a to od 87 do 26 W s vypnutou obrazovkou a dokáže se také zcela vypnout s nulovou spotřebou a ihned poté probudit třeba stiskem myši. Nemusíte se tedy bát, že si nad výpisem spotřeby elektřiny pobrečíte když iMac nebudete často vypínat.


Ocenění TREFA získává 27" Apple iMac za kvalitní provedení, výbornou výbavu, výkon i tichý provoz.

Také se musím zmínit o perfiériích, které k němu také dostaneme. Je to bezdrátová klávesnice a myš, které by nemusely nadchnout každého. Klávesnice odpovídá těm, které dostaneme u notebooků Apple, což může, ale nemusí být výhoda. Myš zase zaujme svou multidotykovou plochou, díky níž je její funkčnost patřičně rozšířena. Ovšem nedá se mluvit o tom, že by dobře padla do ruky (to by ostatně hodně znepříjemnilo využívání dotykového kabátku) a také tlačítka nejsou dobře oddělena, takže se mi kolikrát stalo, že se místo pravého stisklo levé. Samozřejmě ale není problém použít jiné periferie.

A nakonec k ceně, která byla u nás při kupování produktů Apple vždy problém. V tomto případě tomu tak ale dle mého názoru není, neboť nejbližší běžnou konfiguraci (nemá 3,4GHz Core i7, ale 3,1 GHz Core i5, jinak je stejná) lze pořídit už za cca 45 tisíc Kč s daní. Když si uvědomíme, že za to dostaneme i onu klávesnici, myš a především je součástí i kvalitní 27" LCD, nejde už o tak vysokou částku. Za toto vše si 27" iMac od nás zaslouží ocenění TREFA Světa hardware.


Kvalitní zpracování a materiály
Tlačítka myši Magic Mouse
Výkonná HW výbava a výkon
Vysoce odrazivý lesklý povrch displeje
Intel Thunderbolt
Ikona Odkaz na databázi
Tichý provoz
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 55 000 Kč s DPH

Za zapůjčení počítače iMac Ultimate děkujeme společnosti Apple

reklama