reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Není to zas tak dávno, kdy Apple představil ten „přerostlý“ iPhone, kterému se konkurence potutelně smála. Jenže dnes je situace zcela obrácená, iPad nekompromisně ovládá trh a pomalu se stává synonymem slova tablet.
Michal66666 | 6.11.201122:56
Kopil jsem si v ocekavani telefon Tamtung, s telefonen nejde vrtat, sroubovat ani nic dalsiho, je skutecne hrozny, uz mne s nim nebavi ani telefonovat a asi ho prodam.
Odpovědět0  2
JK1 | 5.11.201118:13
Nevím, ale móda netbooků mě tedy minula pro jejich nepoužitelnost a nevýkonost­(dnes už to ujde ale je pozdě­) nejsem ani nijak módou ovlivňován. Naproti tomu tablet mě přišel jako super věcička což se potvrdilo. Ruce mě ještě nikdy neboleli a Rambo nejsem. To je stejná pitomost jako říc že mě bolí ruce z každé větší knihy. Smartfony ho nenahradí já takový mám a je to prostě malé pro komfortní použití dnes už většiny aplikací+zvyšující se rozlišení. 10­-13 palců je akorát pro mobilnost i použitelnost. Pro bězné věci ideál ale začiná to být stále více použitelné i jinak než jen jako prohlížeč a konzument obsahu. Stotožňuji se i s recenzí po zkušenosti jak s iOS tak Android.
Odpovědět0  0
MK656565 | 3.11.201121:39
Autorovi bych doporučoval zjistit si něco o termínu ­"hloubka ostrosti­" ve fotobranži ­- souvisí trošku s něčím jiným, než s nekvalitou fotosoustavy a také nevím, jestli je tedy použit procesor ARM či A5 od Apple?
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 3.11.201122:59
Děkuji za upozornění, formulace opravena.

Ohledně čipu A5: Apple jej prezentoval, jako vlastní výrobek, což do jisté míry je, avšak uvnitř se skrývají komponenty, které používají i jiní výrobci.
Odpovědět0  0
mim6666 | 12.11.201110:42
No dovolim si trosku poopravit, apple vlastni licenci k procesorum se SC, jinymi slovy je to stejne jako kdyz nekdo vlastnil licenci k vyrobe tranzistoru PNP nebo NPN, ale to neznamena ze nemuze byt mezi identickou architekturou ruznych vyrobcu rozdil, napr. diky podpurnym obvodum, treba nizsi spotreba.
Odpovědět0  0
4252map | 31.10.201119:06
- mass­-storage. Jednak věřím, že většina naší teď už sedmimiliardové populace má lepší zábavu než používat mass­-storage. A pak Ipad umožňuje přes camera connection kit připojení čteček, USB mass storage a dalších věcí k importu fotek do těla. Pak člověk zjistí, že to má celou řadu výhod, umí to RAWy ­(system­-wide­), umí to obousměrně synchronizovat s Aperture, umí to RAWy kombinované S JPEGy, atd. Kéž by to tak fungovalo taky na jiných tabletech.

- Pokud by ipad dostal čtečku karet na rozšíření kapacity, musel by zákonitě dostat i správce souborů. Aplikace by musely dostat schopnost otevírat soubory z různých míst. Uživatel by logicky musel začít řešit přesouvání souborů mezi počítačem, kartou, vnitřní pamětí, cloudem, atd.Já vím. Uživatelé počítačů jsou léta zvyklí na práci se soubory, ale tenhle koncepy se prostě do IOS nehodí a jde proti tomu jak je iOS vymyšlený a naroubování něčeho takového do iOS by udělalo víc škody než užitku. Lidé, kteří něco takového chtějí, ať si ipad jailbreaknou nebo používají Android, ale chtit jo po Apple je chtít po výrobci sporťáku, aby zlepšil prostupnost těžkým térénem.

- vytýkat dotykovému tabletu, že je displej skleněný je hloupost. Bylo by snad lepší, kdyby ta dotyková plocha byla z Antiglare plastu? Odpovězme si sami ­(nápověda: proč jsou asi všechny tablety s kapacitním displejem skleněné?
Odpovědět2  1
Safikk | 31.10.201119:29
Díky ušetřil jste mi psaní dalšího komentáře. Přesně tohle sem chtěl napsat. :D
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 3.11.201123:07
Přítomnost čtečky karet by ještě nutně nemusela znamenat nutnost nějakého správce fotografií. Po vložení karty by se mohly snímky zobrazit v galerii. iPad mi přijde ideální místo notebooku na dovolenou, avšak právě nemožnost načíst fotky napřímo je na škodu. Použití redukcí a dalších externích zařízení mi přijde v tomto směru jako zbytečná komplikace.

Nevyčítám použitý materiál na povrch displeje, ale odlesky, které způsobuje. Venku je díky tomu displej iPadu často nečitelný. Doufejme, že novější materiály dovolí matnější povrchy a tedy méně odraženého světla.
Odpovědět1  0
mikeyko | 4.11.201111:28
iPad ma spravcu fotografii, po vlozeni karty ­(do camera connection kit­) sa snimky zobrazia v galerii, pouzitie redukcii je prave vyhoda, pretoze 1 systemovy konektor cez rozne redukcie zvladne USB Host, SDXC karty, HDMI, analogovy vstup­/vystup video­/audio aj nabijanie. Este 1 poznamka ­- iPad ma Mass Storage pre fotky, aspon mne pri pripojeni iPadu do Windows sa vytvori novy disk a mozem na neho ­/ z neho kopirovat fotky
Odpovědět0  0
Martan67 (37) | 14.11.20117:50
Nevím že by autor článku někde vytýkal iPadu skleněný displej, ale třeba jsem jen špatně četl.
Ani skleněný povrch ale nemusí rozhodně být lesklý! Že se autorovi lesklý povrch nelíbí, le vůbec nedivím. Není sám. Kvalitní polomatný či matný antireflexní povrch může být nejen skleněný a patřičně odolný, ale hlavně zajišťuje nesrovnatelně lepší čitelnost a mnohem méně odrazů. Lesklé zrcadlo jako displej je totiž možná na první pohled efektní volba, nicméně dost nepraktická.
Touhle bolestí pravda netrpí jen tahle aplácká placka, ale i řada výrobků jiných firem.
Odpovědět1  0
Tomáš D. | 31.10.201118:16
Dobrý den, absence USB Mass Storage sice zamrzí, ale s ITunes lze spoustu věcí synchronizovat automaticky a některé programy umožňují výměnu dat přes WiFi. Používám např. oPlayer HD, který přehrává filmy po síti uložené v NAS ­(konkrétně Popcorn Hour­) a dokáže je také přes Sambu stáhnout do zařízení, takže tato ­"omezení­" nejsou tak omezující jak jsem čekal před zakoupením IPadu.
Odpovědět1  0
Safikk | 31.10.201115:49
Co kdyby si tvůrce recenze zaskočil do nějakýho obchodu s jablečnýma produktama a nechal si iPad ukázat a nechal si odpovědět na otázky, které zjevně s ovládáním a využíváním svých zaběhlích rutin má.

Pak doplňte recenzi a budem trošku objektivnější ;­). Jinak fajn.

Dík za recku a přeji hezký den.

Odpovědět0  2
Jakub Doležal (143) | 31.10.201117:29
Recenzent, tedy já, bohužel neměl iPad zapůjčený na příliš dlouho. Musel jsem si tedy vystačit s vlastními zkušenostmi, případně hledáním na internetu.

Takže pokud vidíte v recenzi nesrovnalosti, neváhejte je vypsat a doplnit o vlastní komentář.

Děkuji
Odpovědět1  0
Docture | 31.10.20116:57
Pěkný přehled vlastností iPadu č.2. Trochu mne mnrzí jako téměř na všech takovýchto recenzí výsledek.

Buď se porovnává neporovnatelné ­- viz. hmotnost různých tabletů, kde v této recenzi jediný Motorolo Xoom odpovídá velikosti displaye nebo je jako negativum uveden lesklý povrch displeje ­- což je dnes vnucováno kde kým a v hodnocení by mělo být dle mého +­/­-. K display drobnou připomínku, malého rozlišení ­(dpi­) si běžně nevšimnete, ale pokud se déle zadíváte např. v Angry Birds na vykreslení prostředí najdete tam neostrosti­/zoubky.

Kamera, video, focení ­- je především určeno pro aplikace typu Skype, kde rozlišení je dotačující ­- jinak souhlasím, že hezké fotky asi nenafotíte ­- často jsou dost zrnité.

iOS ­- kvalitní systém, ale opět záleží na pohledu co od zařízení očekáváte. V případě iPadu jde pouze a jenom o ­"konzumaci­" dat. Žádný extrémní tunning systému. Kdo chce tunit ať koupí Samsunga s Androidem.

Můžu porovnat z rychlíku Samsung Galaxy 10.1 a iPad2 ­(vlastník­). Samsung na to že je stejně drahý nenabízí takový komfort v ovládání jako iPad. Prostě jsem se v něm ztratil. A to jsem si myslel, že když mi nedělali­/jí problémy ovládat systémy od MS­-DOS ­- OS­/2 ­- BeOS ­- Linux ­- Windows ­- OSX dokážu přeci lehce ovládat i Galaxy Tab 10.1. Tím mne právě překvapil iOS.

Aby někdo začal trochu šlapat na padu iOSu, tak toto zařízení musí být o 1­/2 levnější něž iPad a nabídnout něco co iPad nemá, nebo těžko získá, aby získal potřebné zastoupení na trhu.

Pohled na takováto zařízení je vždy silně subjektivní ­- viz můj pohled na Samsung Galaxy Tab 10.1, ale každému vyhovuje něco jiného a je jen dobře že že tu Galaxy je. Už se těším na Windows 8, jak se poperou se stávajícími systémy. Opět subjektivně mám pocit, že W8 by mohli na poli tabletů převzít roli Androidu. Jenže ten MS dlouhý vývojový cyklus a implementace nových technologií a inovací vůbec, vzhledem k dlouhému vývojovému cyklu může být přítěží.

Toť vše.
Hezký den.

Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 31.10.201117:39
Dobrý den,
tabulka s tablety je pro čtenáře, aby viděli, jaká zařízení spadají do této kategorie.

Kamera pro Skype byla dobrá tak před 3­-4 roky, dnes bych opravdu očekával něco lepšího.

Měl jsem v ruce většinu tabletů určených pro český trh a iPad mi přišel jako nejlepší volba pro ty, kteří chtějí konzumovat ­(několikrát zmíněno v recenzi­). Pro Geeky je Apple stejně zakázané slovo.

Osobně taktéž čekám na Windows 8, ale ty budou v použitelném stádiu ještě za hodně dlouho. Takže do té doby buď velmi zmatečný Android s 1000 a 1 funkcí, nebo o něco omezenější, ale značně použitelnější iPad.

Ostatně ta konečná volba zařízení je na každém z nás...
Odpovědět0  0
asdf.123 | 31.10.201118:39
Ako bývalý majiteľ netbooku aj tabletu som nadobudol názor, že tablety sú rovnako ako netbooky módna záležitosť. Na prácu sa nehodia, na pohodlné prehliadanie obsahu sú príliš malé a na pohodlné prenášanie sú príliš veľké. Držať ich dlhšie v rukách je nepohodlné, bolia z toho ruky.
Ich funkciu podľa mňa prevezmú inteligentné smartfóny. 4 ­- 5 palcový mobil dokonale nahradí všetky ich funkcie, navyše je prenosnejší, zmestí sa do vrecka nohavíc, alebo dámskej kabelky bez problémov.
Odpovědět4  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.