reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Cooling Freezer - nové chladiče s heatpipes

22.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Arctic Cooling Freezer - nové chladiče s heatpipes
Do ruky se nám dostaly dva nové chladiče od Arctic Cooling, které jsou opět sázkou na tichý provoz systému. Ovšem kromě toho přidal výrobce i na účinnosti a integroval do chladičů měděné trubičky - heatpipes. Ty by měly být podle slov společnosti schopné odvádět až 200W tepla. Otestovali jsme je na Pentiu 4 a Athlonu 64.
Bližší pohled na chladiče

Od představení chladičů série Ultra přesedlal švýcarský výrobce na trochu odlišný design. Nejen že změnil design svých krabiček, který je nyní do černa, ale také upravil své logo, které má jinou podobu. Ano, nálepky jsou také hezčí.


Obr. 4 - Krabičky od obou chladičů Freezer
Klikněte pro zvětšení

Z nového designu vycházejí i krabičky obou Freezerů. Uvnitř naleznete samotný chladič usazený v plastových krytkách, dále silikonovou pastu Arctic Cooling (50% silikon, 20% uhlík, 30% oxidy kovů) a zmiňovanou nálepku. Nic víc prakticky není potřeba, protože uchycovací systém je napevno přidělán k chladičům.

Vzhled a konstrukce


Obr. 5 - Arctic Cooling Freezer 4
Klikněte pro zvětšení

Pojďme se ale podívat na samotné chladiče. Jak jsem již říkal, konstrukce Freezeru 4 a 64 (konec konců i Freezeru 7) je stejná a liší se jen kotvícím systémem. Základem chladiče je měděný blok o rozměrech 36 x 32 x 10 mm, který dosedá na procesor. Blok se skládá ze dvou částí, mezi které jsou zalisované střední části heatpipes.


Obr. 6, 7 - Chladič zepředu a z boku
Klikněte pro zvětšení

Měděné trubičky obsahuje Freezer dvě (v polovině rozdělené, efektivně tedy 4) a na rozdíl od konkurenčních hi-endových řešení se Arctic Cooling nezatěžoval se (zbytečným) leštěním, takže jejich povrch je matný. Heatpipes dále procházejí celkem 40 hliníkovými žebry, kterým odevzdávají teplo. Žebra jsou rovnoběžná se základnou a mají dva obdélníku se dvěma vykousnutými rohy. Obsah jednoho hliníkového plátku je necelých 60 cm2, celý heatsink má tedy vyzařovací plochu kolem 4800 cm2!


Obr. 8, 9 - Základna a heatpipes
Klikněte pro zvětšení

Na tomto pasivu je velice šikovným způsobem á la Arctic Cooling připevněn větrák. K hornímu žebru jsou připevněny dvě plastové "tyčky", které pokračují mimo pasiv před jednu jeho stranu a véčkovým způsob uchycují stator větráčku (viz foto). Horní část heatsinku je ještě pro efekt přikryta plastovou stříškou s nálepkou Arctic Cooling.


Obr. 10, 11 - Chladič seshora a detail větráku
Klikněte pro zvětšení

Větráček je poměrně netradiční, což vychází také z použití nového typu ložisek a důrazu na minimální hlučnost. Větrák má tedy horní zavěšení a jeho rozměry jsou neobvyklých 77 x 77 x 42 mm. Neobvyklá je zde především tloušťka, díky které mohou být lopatky poměrně velké. Tato část chladiče je také výrobkem společnosti Arctic Cooling.

Instalace

Nakonec se ještě podíváme na uchycovací systém obou chladičů. U Freezeru 4 pro Socket 478 se skládá z kovové destičky, která je uprostřed lehce ohnut to "rozcapeného" V. Dvě ramena tohoto modulu se zachytá za spodní stranu retenčního mechanismu na Socket 478 a protilehlé konce se zaklapnou. Chce to trochu šikovnosti, ale celkově je instalace snadná. Pozn.: Omlouvám se za absenci fotek, nějak na mě jde skleróza.


Obr. 12, 13 - Instalace Freezeru 64 na Socket 754
Klikněte pro zvětšení

Freezer 64 má instalaci snad ještě jednodušší. Můžete použít buď modul přímo na základní desce, nebo přišroubovat jiný dodávaný s chladičem. Zde je uchycovací mechanismus klasický - nejdříve zachytíte tři očka na jedné straně, poté lehce domáčknete na druhé straně a zajistíte páčkou. Velmi jednoduché.

Nyní se ale již podívejme na výkon chladiče a testy.
reklama