reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Cooling Freezer - nové chladiče s heatpipes

22.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Arctic Cooling Freezer - nové chladiče s heatpipes
Do ruky se nám dostaly dva nové chladiče od Arctic Cooling, které jsou opět sázkou na tichý provoz systému. Ovšem kromě toho přidal výrobce i na účinnosti a integroval do chladičů měděné trubičky - heatpipes. Ty by měly být podle slov společnosti schopné odvádět až 200W tepla. Otestovali jsme je na Pentiu 4 a Athlonu 64.
Jak jsme testovali?

K testu jsem použil již klasicky dvě referenční sestavy. Platformu Socket 478 reprezentovalo Pentium 4 3,06GHz s maximální spotřebou kolem 93W, zatímco Socket 754/939 byl zastoupen procesorem Athlon 64 3200+ se zvýšenou voltáží na 1,55V (89W + OC). Na procesor byla nanesena teplovodivá pasta Arctic Cooling Silver Compound a okolní teplota byla přibližně 22 °C.

Proti novým Freezerům jsme se rozhodli nasadit starší generaci chladičů Arctic Cooling, čili Super Silent 4 Ultra na Pentiu 4, resp. Silence 4 Ultra na Athlonu 64. Oba tyto chladiče jsme měli k dispozici ve verzi s pevnými otáčkami i v regulované verzi (teplotní čidlo mezi žebry). Metodika byla stejná jako obvykle - teplotní graf obsahuje 1 minutu klidu, 5 minut zátěže a 4 minuty chladnutí procesoru.

Arctic Cooling Freezer 64

Nejprve se podívejme na platformu Athlon 64, pro kterou je určen (kupodivu) Freezer 64. Bohužel jsem měl drobné problémy s Motherboard Monitorem, a tak jsem při testování nemohl vytvořil grafy (pro klidovou a zátěžovou teplotu použit SpeedFan). Zde je graf, který porovnává Freezer 64 se starší generací Arctic Cooling:


Graf 1 - Srovnání teplot na platformě Athlon 64

Když jsem teploty chladiče Freezer 64 viděl poprvé, málem jsem jim neuvěřil. Ono uchladit plně zatížený Athlon 64 3200+ se zvýšeným napětím na 48 °C se jen tak nějakému chladiči nepodaří. A to ještě při otáčkách na přijatelných 2300 rpm. Když srovnáte teploty s Ultra verzí chladiče Silencer 64, jsou to pořádné rozdíly. Teplota v klidu na 37 °C je také vynikající!

Protože jsem původně teplotám nevěřil, udělal jsem jednoduchou "hmatovou" zkoušku. I po několika minutách plného zatížení byl nejen hliníkový pasiv, ale i heatpipes těsně nad základnou de facto chladné. Po odpojení konektoru ze základní desky nejen že začala teplota ve SpeedFanu prudce růst, ale navíc se chladič velmi rychle ohříval. To mi pro ověření správnosti měření stačilo.

Arctic Cooling Freezer 4

Na Pentiu 4 již nebyl problém zaznamenávat průběh teplot do grafu, a tak Vám zde přinášíme i tyto křivky. Doba zatížení je vyznačena na ose x pomocí červeného proužku, což byste asi sami poznali. Zde je nejdříve graf chladiče Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra, který má klasickou konstrukci:


Graf 2 - Průběh teploty s chladičem AC Super Silent 4 Ultra

Takto přibližně vypadají grafy všech chladičů, které se skládají s heatsinku doléhajícího na procesor a větráku, který fouká do žebrování. Teploty v rozmezí 32 - 52 °C jsou velmi dobrým výsledkem. Ve srovnání s megatestem jsou až o 10 °C nižší, zde vidíte, co nám dělá změna ročního období. Nyní se ale podívejme na křivku nového chladiče Freezer 4:


Graf 3 - Průběh teploty s chladičem AC Freezer 4

To už je jiné kafe, co říkáte? Toto je pro změnu typický případ chladiče s technologií heatpipes - jedná se spíše o část obdélníku, než o logaritmickou křivku jako v prvním případě. Je to dáno tím, že heatpipes dokáží rychle odvádět teplo od základny a jakmile se teplota ustálí, již více neroste. Maximum kolem 46-47 °C je vynikající výsledek.

Nakonec zde mám ještě graf porovnávající teploty nejen s Ultra verzí chladiče Super Silent 4, ale i s Ultra TC. Ten je velmi tichý, protože otáčky se pohybují mezi 900 a 1600rpm (tento konkrétní test), ale na úkor teplot.



Graf 4 - Srovnání teplot na platformě Pentium 4

Jen mě mrzí, že jsem neměl k dispozici základní desku pro přetaktování, protože na 3,06GHz Pentiu 4 se rozdíly trochu stírají. Jak vidíte, jen velmi těžko se dostane teplota procesoru pod 32 °C, což má základ ve fyzice. Ale kdybychom chladičům ještě trochu přitopili, je téměř jisté, že by Freezer 4 dosahoval výrazně nižších teplot než klasické chladiče.
reklama