reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Cooling Freezer - nové chladiče s heatpipes

22.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Arctic Cooling Freezer - nové chladiče s heatpipes
Do ruky se nám dostaly dva nové chladiče od Arctic Cooling, které jsou opět sázkou na tichý provoz systému. Ovšem kromě toho přidal výrobce i na účinnosti a integroval do chladičů měděné trubičky - heatpipes. Ty by měly být podle slov společnosti schopné odvádět až 200W tepla. Otestovali jsme je na Pentiu 4 a Athlonu 64.
Srovnání hluku

Zatím jsem se v recenzi vyhýbal hodnocení hlučnosti chladičů, protože jsem si tento faktor nechal až na závěr recenze. Oba Freezery běží na konstantních otáčkách kolem 2400 ot./min (tedy o něco více než udává specifikace). I když obsahují nový typ keramických ložisek, při těchto otáčkách není možné chladit naprosto tiše. Ve srovnání s konkurencí je to ale opravdu o něčem jiném.

Ze stupnice 1-10, kterou jsem použil v megatestu, bych dal Freezerům trojku. Jsou hlučné přibližně jako Super Silent 4 Ultra a Silencer 64 Ultra, ale nesrovnatelně účinnější. Chladič Freezer 4 mě prakticky nerušil, slyšel jsem ho jen trochu. Pokud byste chtěli ještě tišší ticho, je třeba sáhnout jinam, např. k Zalmanu. Zde je ještě graf porovnávající hlučnost Freezerů s konkurencí (viz megatest):


Graf 5 - Porovnání hlučnosti některých chladičů

Konkurenci jsem vybral hlavně ze známých chladičů, abyste viděli alternativy na dnešním trhu. Např. Primecooler Hypercool II+ má výhodu v regulátoru otáček. Přesto ale nedosahuje tak dobrých teplot. Protože se jedná o sólovou recenzi, nemohu bohužel srovnat chladiče v efektivitě.

Závěr

I přes počáteční nedůvěru, danou především na první pohled laxnější konstrukcí chladiče, se mi Freezery velmi zalíbily. Arctic Cooling spojil osvědčený model chladiče s heatpipes a jeho tichých větráků s keramickými ložisky a vznikl tak velmi dobrý chladič, který má navrch hlavně v efektivitě. Při nízké hlučnosti totiž dokáže zbavit procesor velmi rychle ztrátového tepla.


Obr. 14 - Z webu Arctic Cooling…

Jediné, co mi u Freezerů chybělo, a co by je dovedlo až na vrchol, je manuální regulace otáček. Nevím, kolik takový potenciometr s PCI záslepkou může stát, ale v každém případě by Arctic Coolingu velmi pomohl. Důvod je jasný - heatpipes jsou natolik účinné, že nepotřebují chlazení rychlostí 2400 ot./min. Kdyby bylo možné větrák ručně zpomalit, dočkali bychom se opravdového ticha (že by výzva pro kutily?).

Skvělý pocit z nových chladičů nepokazila ani cena - 800Kč za chladič, který je tichý a velmi účinný, opravdu není mnoho. Nehledě na to, že na maloobchodě bude ještě o nějakou tu korunu levnější. Tak na co čekáte?

Cena chladiče AC Freezer 4 ...810 Kč vč. DPH
Cena chladiče AC Freezer 64 ... 790 Kč vč. DPH
Záruka: 6 let

Za zapůjčení chladičů Arctic Cooling Freezer do testu děkujeme společnosti: Bostar
reklama