reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.4.2011, Jan Vítek, recenze
Společnost Arctic, tedy původně Arctic Cooling, nepřichází často s novými modely skříní. A pokud už nějaký vyrobí, tak se snaží o to, aby se nějakým způsobem lišil od klasických skříní, které jsou právě na trhu. Uvidíme, zda tomu tak bude i v dnešním případě.
FlashCV | 25.6.20111:29
Docela dobrej case. Líbí se mi celkové jeho provedení i smysl proudění vzduchu. Muj přirozený rozum a fyzika říká, že takhle to proudění vzduchu funguje na víbornou. Hlavně pro pasivní chlazení 45W CPU, kde teplo stoupá a vklidu odchází bočnicema a přitom nevznikaj v case výry ­(s větrákama v plných otáčkách a turbulencí v case jsou ty díry na bočnicích k ničemu...­). A musim vytknout redaktorivo pár jeho připomínek. Přední větrák je vejš, kvůli prachu kterýho je na zemi a blíž k zemi víc než 5cm a vejš nad zemí... Je fakt, že ty HDD v pozicích pro mechaniky jsou docela nepraktický, ale jsou alespoň nahrazený. Jinak k těm plastovím nožičkám pod desky, tak ty desky máme pořád a já ty plastový nožičky shánim a nejsou k mání a je to škoda! Mají to úplně všechny desky, který maj dirky ­(zřejmě na ty plastový podpěrný nožičky­) hned vedle DDR a přitom nedosáhnou na místo, kde jsou šroubky. Když nedosáhne deska ­(po pravé straně u HDD a mechanik­) na šroubky, tak by se tam měli dávat ty podpěrný nožičky, aby se deska při manipulaci s DDR moc neprohýbala a nepoškodila. Nejvíc se to vyskytuje u mATX desek, ale je i spousta FullATX, co nesmyslně jsou kratší o 5mm a nedosáhnou na pozici kde jsou šroubky. Jsou úplně k smíchu tyto desky... Jak kdyby to nemohli natáhnout o ten kousek. Raději tam udělaj dirky a někteří ­(jako redaktor­) si myslí, že to je v pořádku a že ty podpěrný nožičky jsou dnes úplně k ničemu a vůbec je nenapadne, že patří právě tam ;)
Odpovědět0  0
FlashCV | 25.6.20111:37
Omlouvám se, už mi to došlo. Redaktor neviděl ty plastové nožičky už několik let, já to prve pochopil, že ty desky neviděl. Beru z5, popř. to smažte :)
Odpovědět0  0
Boomy (13) | 14.4.201115:08
Me by spise zajimalo, jak by si zminena skrin vedla pri stejne sestave obmenene jen o zdroj od Arcticu: http:­/­/www.alza.cz­/zdroj­-arctic­-cooling­-fusion­-550w­-d106385.htm
Kolizy ventilatoru by to vyresilo.
Co se tyce sani a vyfukovani, je nutne podotknout ze je na vyber z: 2x120 dovnitr nebo 1x120 zkrz, z cehoz vypliva ze pokud foukaji oba ventilatory dovnitr, je tam mnohem vice cerstveho vzduchu.
Odpovědět0  0
hudsonstan (64) | 15.4.20116:55
Problém je ale právě ­"zkrat­" za skříní. Troufnu si tvrdit, že ve většině případů by to bylo 1x120 skrz nebo ­(1x120 studený a 1x120 teplý od zdroje dovnitř­)
Pokud k tomu přidáme moderní výkonější grafiku s výfukem ven, tak bude zadní větrák nasávat pouze teplý vzduch zdola od grafiky a shora od zdroje.
Odpovědět0  0
hudsonstan (64) | 14.4.20117:45
Podle mě největší chyba je ten vstupní větrák vzadu. V běžných podmínkách bývá počítač někde u zdi ve stísněných podmínkách a takto si bude tahat zpět teplý vzduch od zdroje. Určitě by stálo za úvahu provést teplotní test s obráceným chodem­/větrákem případně i jen ten otvor místo větráku zaslepit.
Odpovědět1  0
wiruz (35) | 14.4.20119:17
presne, vznikne tepelny zkrat mezi zdroj > fan > cpu fan > zdroj, takze nic moc. Je sice fakt ze chlazeni pomoci tlaku je efektivnejsi nez pomoci podtlaku, ale obavam se za 2x120mm IN vs 1x120 OUT neni idealni reseni. Sice CPU + mozna GPU dostanou chlad z venku­(jestlize bedna nebude nekde ve stole v koute­), ale 65C z CPU a 85C z GPU bude pekne vyhrivat bednu a jedina sance je odtah pres zdroj, kterej bude chudak trpet. Aby to fungovalo, musely tu byt lepe resene perforace a hlavne vsechny fany by musely founkat dovrnitr aby pretlak ve skrini byl dostatecny, jako je tomu treba u switchu, serveru a podobne.
Odpovědět0  0
hudsonstan (64) | 14.4.201112:21
Ta koncepce pruduchu na boku nahoře není úplně nezajímavá ale tak jak je ta bedna postavená teď, tak popírá koncepci tunelu­/komínu. Nasávání dole vepředu ok, ale vzduch nasáty vzadu a prohnaný CPU chladičem se mele někde u mechanik. Kdo si myslí, že ho odsaje větrák zdroje který je nalepený na chladiči CPU? Skoro mě to celé přivádí na myšlenku, že ten větrák někdo při výrobě omylem otočil.
Odpovědět1  0
JirkaH (93) | 14.4.201112:31
Výrobce popřel sám sebe. V minulosti byl jeho stránkách obrázek s doporučeným uspořádáním chlazení, kde zadní větrák foukal ven a podporoval směr proudění ve skříni. Toto uspořádání sice nepochybně přinese zlepšení pro CPU a zdroj, čipová sada je již sporná, záleží na provedení a uspořádání chladičů. Chlazení GK je také otazník, pokud nebyfukuje teplý vzduch rovnou ven ze skříně, pak ohřátý vzduch odchází jen samovolně. Pokud použiji 3 pozice 5,25­" pro HDD, bez dalších opatření tyto disky nebudou chlazeny vůbec.
Dle mého názoru bez ohledu na zamýšlení výrobce mřížku zadního ventilátoru vyřezet, použít drátěnou, ventilátor otočit aby foukal ven. Díry b bočnicích nejlépe zalepit.
Odpovědět0  0
PJ_1986 (4) | 9.5.20129:40
Navíc standardně ten větrák na procesoru fouká snad ven ne? Takže by se to tlouklo uplně pokud by se třeba neotočil nebo použít větrák klasické koncepce
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.