reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Sound P311: Bluetooth za babku

13.9.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic Sound P311: Bluetooth za babku
Společnost Arctic rozběhla rozšiřování svého produktového portfolia na plné obrátky a výsledkem jsou i nová sluchátka Arctic Sound P311, jejichž hlavním lákadlem je připojení Bluetooth pracující až na vzdálenost 20 metrů. Pojďme si je tedy vyzkoušet.
Kapitoly článku:
  1. Arctic Sound P311: Bluetooth za babku
  2. Provoz sluchátek a zkušenosti
  3. Závěrečné hodnocení
Název dnešní recenze hovoří o sluchátkách za babku, což je ovšem dosti relativní, neboť Arctic Sound P311 vás přijdou i s daní na cca 900 Kč. Za tuto cenu by se dala pořídit zvukově určitě výrazně lepší sluchátka, ovšem ta by se nemohla pochlubit připojením pomocí rozhraní Bluetooth, což je právě i to, za co si připlatíme.

Arctic Sound P311 se dodávají ve stříbrné papírové krabici s průhlednými výlisky. Z balení snadno poznáme, že kromě sluchátek dostaneme i minimálně ještě vhodnou cestovní brašnu, což se počítá.



Bluetooth nám dovolí sluchátka využít nejen s počítači, ale i s dalšími zařízeními, třeba i s mobilními telefony a hudebními přehrávači. Kompatibilita je dle produktových stránek zajištěna s telefony iPhone, Motorola, Nokia a Sony Ericsson, ovšem to je pouze vágní výčet. Arctic slibuje kvalitní zvuk a připojení na vzdálenost až 20 metrů, což je celkem dost i na pohyb po bytě, ovšem otázkou bude přenos přes pokojové stěny.



Podívejme se nyní ale na specifikace:

Model
Arctic Sound P311
Typ sluchátek
uzavřená, hmotnost 71,2 g, průměr 54 mm
Rozhraní
Bluetooth 2.1 + EDR Class 2 (citlivost -90 dB)
Profily
A2DP, AVRCP, HSP, HFP 1.5
Frekvenční odezva
18 - 22 000 Hz
Odstup šumu od signálu
95 dB
Celkové harmonické zkreslení
0,1 %
Napájení
Li-Pol 400 mAh, dobíjení pomocí USB
Výdrž na baterie
až 20 hodin provozu
až 400 hodin pohotovostního režimu
Indikace LED
Modrá a červená dioda
Speciální funkce
Integrovaný mikrofon, tlačítko pro zvednutí hovoru, úprava hlasitosti, posun mezi skladbami

Vhodná by také měla být pro sportování, takže by měla na uších dobře a pevně držet. Doufejme, že to nebude na úkor komfortu, i když výrobce slibuje, že díky nízké hmotnosti 71 gramů a měkkým náušníkům se dočkáme obojího. Kromě sportu bude možné Arctic Sound P311 využít i pro telekomunikaci VoIP, či rovnou videokomunikaci, a to díky vestavěnému mikrofonu a funkci Inter-Call-Manager, která do sluchátek přehraje zvuk vyzvánění a my můžeme poté stiskem velkého tlačítka na pravém sluchátku hovor přijmout.

Další možnosti sluchátek zahrnují úpravu hlasitosti, ale i možnost přeskakovat skladby, takže nutnost vytahovat z kapsy mobilní telefon či hudební přehrávač je tímto značně redukována. Stav sluchátek a připojení nám pak ukazuje pár LED diod - červená a modrá a pak Arctic zmiňuje několik technologií. Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) zajišťuje digitální přenos signálu, do nějž se tak nemůže dostat rušení a pak je zmíněna Clear Voice Capture (CVC) potlačující při záznamu uživatelova hlasu okolní ruchy.


Pohled na sluchátka a jejich zpracování


Arctic Sound P311 mají univerzální design a jsou tzv. typu supra-aural. To znamená, že kvůli svým menším rozměrům sedí na uších a neobepínají je jako sluchátka plné velikosti. Připomínají tak modely, které se dodávaly k walkmanům v 80. letech, i když od nich mají přeci jen odlišný vzhled.

Rozdíl je především ten, že se na hlavu nenasazují seshora, ale zezadu, díky čemuž nemusí mít žádný systém pro nastavení. Na druhou stranu musí využít podporu uší, za které se zaklesnou a osobně znám ve svém okolí dost lidí, kteří tento systém vyloženě nenávidí.



Je to pochopitelné, protože takto nemůžeme využít oporu horní části hlavy a celou tíhu musí nést uši, ať už tak, že se za ně sluchátka zaklesnou, nebo tak, že se na ně přitlačí. V tomto případě se využije obojí a pokud nejste na tento typ zvyklí, určitě si budete alespoň zpočátku stěžovat na nepříjemné tlaky.

Náušníky těchto sluchátek jsou měkké tak akorát a celkově jsou okolní zvuky potlačeny podobně jako u normálních sluchátek plné velikosti. Na sluchátka do uší tedy v tomto nemají, ale v rámci vlastní bezpečnosti při sportu je to jen dobře.



Jejích vnější části se vzhledem příliš neliší, zato funkčností již ano. Levé sluchátko má na sobě pouze modelové označení a jinak si jej nemusíme všímat. Zato pravé má v sobě všechny ovládací prvky, mikrofon i kontrolky. Největší tlačítko s piktogramem sluchátka je ve středu a jeho funkce je naprosto jasná. Okolo něj je namodralé průsvitné kolečko, skrz něž prosvítají obě LED a pak již následují do kříže rozmístěná tlačítka. Ta jsou uzpůsobena tak, aby je bylo možné nahmatat i poslepu, což se po chvíli používání snadno naučíte.



Nakonec se na hranách nachází malý otvor s mikrofonem a také nezbytný konektor mini USB pro dobíjení, který je krytý gumovou záslepkou.

Abychom mohli Sound P311 vměstnat do připraveného tvrdého pouzdra, je třeba je nejdříve složit. Jednak se mohou otočit o 90°, takže na stole budou ležet náušníky dolů. Následně je ještě ohneme v plastových kloubech a pak už se do připraveného pouzdra vejdou i s kabelem.

Pokud bych měl říci pár slov o technickém provedení, je z něho patrné, že nejde o hi-endový produkt. Reproduktory kryje ledabyle umístěná hrubá látka a plastové kryty nepříléhají až těsně k měkčím částem sluchátek. Celkem bych se tedy obával toho, co se s nimi stane po pár měsících užívání.


Příslušenství


Kromě stručného anglického manuálu, jenž se vešel na jeden list A4, tu máme pěkně zpracované tuhé pouzdro se zipem, a to určitě poskytne sluchátkům při přepravě adekvátní ochranu.



Do pouzdra se vedle nich vejde i dodávaný 80cm USB kabel pro dobíjení. To bude za normálních okolností trvat 2 až 3 hodiny.
reklama