reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM: ve stínu, ale stále silnější

22.8.2013, Petr Štefek, technologie
ARM: ve stínu, ale stále silnější
ARM je v současné době tak trochu ve stínu společností jako Intel nebo AMD, neboť právě tyto dvě jmenované jsou nyní ve středu pozornosti médií kvůli svým zbrusu novým architekturám pro mobilní zařízení.
ARM má opravdu šanci přežít díky svému rozptylu následující dekádu bez úhony a nemusí se bát ani modrého giganta (Intel), který sice v Silvermontu má v ultra mobilním segmentu opravdu silného hráče, ale ani ARM nespí a jeho obchodní vazby mohou být pro Intel velmi tvrdým oříškem. ARM je možné integrovat do zařízení různých cenových hladin, což je v případě Silvermontu možné je stěží. Na případné nebezpečí si ARM bude muset ze strany dávat pozor podle mého názoru až s přechodem na 14nm prces, kdy se Silvermont bude snažit dostat také do mobilních telefonů.





Možná také právě díky zvolené strategii, kdy se ARM nesnaží být jen jednoúčelovou architekturou, lze očekávat v dalších letech růst společnosti. Když jsme si ve článcích o Intel Silvermont zmiňovali, že by měl být pro ARM tvrdým oříškem, tak zde mluvíme pouze o jednotkách procent ultra mobilního trhu, které Intel ovládá. Celkový dopad činnosti ARM na celý byznys spotřební elektroniky, průmyslového hardware a osobních počítačů je obrovský. Žádná jiná alternativa k ARM v podstatě dnes neexistuje a nezdá se, že by někdo podobným směrem v budoucnu šel.

ARM je takovou protiváhou Intelu, který si vše dělá na svém vlastním dvorku a prodává už hotové čipy a řešení, na kterých má samozřejmě obrovskou marži. ARM neprodává žádné finální produkty a přesto má také podobné velké operační marže (v absolutním měřítku samozřejmě Intel má mnohem větší obrat). S přibývajícími nároky na výpočetní sílu se pravděpodobně budeme s ARM architekturou setkávat také na jiných trzích, ať už se jedná o bílou elektroniku nebo automobily, které jsou čím dál „chytřejší“.





ARM nespí a už dneska se nám začínají skládat střípky o nových architekturách ARM Cortex A12 nebo A53/57. Právě poslední jmenovaný bude přímým konkurentem pro Intel Silvermont na poli telefonů a tabletů. Navíc bude zřejmě dříve Intel Silvermont vyráběn 16nm výrobním procesem (Intel plánuje 14nm napřesrok). Bitva o nejlepší ultra mobilní platformu tak bude opravdu zajímavá.

Zdroje: Anandtech, ARM, AMD
reklama