reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus A7J – dvoujádrový obr

22.3.2006, Josef Brož, recenze
Asus A7J – dvoujádrový obr
ASUS A7V je jedním z nejvýkonnějších notebooků na trhu. Jeho hnacím motorem je dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300 a čipová sada Intel 945PM. Multimediální možnosti doplňuje grafická karta ATI Radeon X1600, kvalitní 17“ širokoúhlý displej a webová kamera. Asus A7J je ideálním řešením pro domácí multimediální centra.
Asus A7J obsahuje celkem pět USB 2.0 portů, čtyři z nich jsou vyvedeny na levé části zadní strany, pátý USB port je umístěn na levém boku notebooku. Návrháři Asusu zřejmě chtěli potěšit především levoruké uživatele.


USB porty

Na levém boku jsou dále konektory pro LAN (RJ45) a modem (RJ11). Následuje panel s 3,5 mm se vstupy pro mikrofon a audio in, výstup na sluchátka je kombinován s digitálním S/PDIF. FireWire konektor je umístěn vedle PCMCIA slotu a čtečky karet, která podporuje MMC, Secure Digital a Memory Stick (MS/MS PRO) karty.


Audio in/out, USB, FireWire, LAN ...

Napájecí konektor je umístěn na pravé straně vedle DVD±RW mechaniky. Výstupy na externí monitor D-Sub a na LCD panel DVI-D jsou na zadní straně přístroje spolu s výstupem S-Video pro televizor.

Asus A7J a DVI

Asus A7J nabízí několik možností přístupu k internetu. Nejrychlejší gigabitové připojení k zajišťuje integrovaný čip Realtek RTL8168/8111, modemové 56 kbit připojení HDAUDIO Soft Speakerphone. Důležitou částí platformy Centrino je bezdrátová komunikace, kterou u Asusu A7J umožňuje Intel PRO/Wireless 3945ABG. Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit).

Intel PRO/ Wireless 3945ABG

Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth verze 2.0. Vzhledem k úspoře energie lze WiFi i Bluetooth vypnout přepínačem, který je umístěn na levé straně pod hranou notebooku. Při jeho použití se zobrazí speciální OSD menu s volbami pro bezdrátovou komunikaci. Notebook disponuje dvěma infračervenými porty, přičemž jeden z nich je vyhrazen pro speciální dálkové ovládání, které však nebylo součástí výbavy.


Bluetooth 2.0


Baterie a provoz



U výkonného notebooku této kategorie nelze očekávat dlouhou výdrž při provozu z baterií. Firemní specifikace uvádějí až tři hodiny práce. Power management notebooků Asus je realizován přes aplikaci Power4Gear. Program uživateli nabízí osm profilů, které ovlivňují parametry provozu přístroje. Power4Gear je snadno konfigurovatelný a umožňuje podrobné nastavení výkonu CPU, jasu LCD, vypínání disků, apod. Mezi jednotlivými profily lze pohodlně přepínat díky samostatnému tlačítku. V levém horním rohu LCD panelu je zobrazována OSD informace o aktuálním profilu.


Power management a OSD

Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému nebo podle použitého profilu v Power4Gear. V úsporných režimech běží notebook na minimálním taktu 250 MHz, se stoupajícím zatížením se zvyšuje takt na 750 MHZ (Presentation) až 1 GHz (DVD profil). Při hraní her nebo složitých výpočtech přepne Power4Gear dvoujádrový procesor na maximální takt 1,66 GHz. Dynamickou změnu frekvence a napájení jader umožňuje technologie Enhanced SpeedStep, která je v případě dvoujádrových Core Duo procesorů vylepšena o sdílený power management.
reklama