reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus A8V-E Deluxe: VIA pro PCI-Express

27.1.2005, Martin Štěpánek, recenze
Asus A8V-E Deluxe: VIA pro PCI-Express
Mnozí jistě očekáváte čipovou sadu VIA K8T890 stejně jako jste očekávali nForce4. Dnes máme příležitost podívat se na řešení od firmy Asus, které se snaží výbavou a výkonem konkurovat právě nForce4. A aby Asus do boje netáhl na prázdno, přidal i integrovaný WiFi-g čip.
BIOS

Bios pochází od firmy Award, ale v případě Asusu jsme si již mohli zvyknout, že jeho rozložení bývá odlišné od konkurence. Někomu vyhovuje více, někomu méně, je to otázka zvyku.


Advanced Menu

Ve srovnání s konkurenčními biosy, na příklad od DFI nebo MSI musíte u Asusu projít více položkami než najdete co potřebujete.


Frequency configuration

Při nastavování frekvencí vás nic nebude brzdit. Díky funkčnímu PCI/AGP/PICe locku máte šanci taktovat co vám CPU vydrží. Frekvence PCIe se nastavuje po 1 MHz stejně jako frekvence PCI.


DRAM Configuration

Možnosti nastavení pamětí u základních desek Asus jsou trnem v oku všech zarytých overclockerů již delší dobu. Těch pár položek se jen stěží srovnavá s možnostmi u EPoXu, DFI nebo nových MSI s nForce4.


PEG Link mode

Zde je prosím jedna malá zrada. Zmiňoval jsem ji už při testech Asusu s nForce4. Nastavení PEG Link mode ovlivňuje přetaktování PCIe sběrnice, na což jsou značně háklivé grafické karty ATi. Ovšem při pohledu na menu logika říká nastavit na Normal, ale základní nepřetaktovaná frekvence 100MHz je nastavena při výběru položky Slow!!


JumperFree Configuration

Asus sází především na méně zkušené uživatele, pro které jsou možnosti automatického taktování vítaným vylepšením. A pravda je, že toto se Asusu povedlo. Na výběr je z několika OC režimů. Asus N.O.S. reaguje na zatížení CPU, na teplotu a další parametry a podle nich automaticky zvyšuje či snižuje frekvenci CPU.


Hardware monitor

Součástí biosu je rovněž Q-Fan. Jedná se o inteligentní systém nastavování rychlosti otáčení ventilátorů. K tomu rovněž poslouží položka Minimum FAN Duty Cycle. S podobným systémem jsme se mohli již dříve setkat u základních desek AOpen, které byly v tomto směru průkopníkem.
reklama