reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Cine5: zázrak nebo pastička?

28.7.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Cine5: zázrak nebo pastička?
Asus se svým rozšiřujícím se záběrem zamířil i do světa reproduktorů a my se dnes podíváme na jeho zázrak pod názvem Cine5, který představuje alternativu k samostatným 5.1 reproduktorům a ještě k tomu ve velmi kompaktním provedení.

Filmy a TV


Reprodukce filmů s prostorových 5.1 zvukem byla pro mě velkým zklamáním. Zvuk je, pokud se týká jednoduché hudby nebo dialogů, příkladně čistý a vyvážený, ale postrádám zde alespoň náznak vyšších basů. S přihlédnutím k fyzickým možnostem reproduktorové soustavy je to ale pochopitelné.

Pianistu jsem si užil poměrně bez větších výhrad, ale ostatní filmy, kde basy hrají jaksi nepostradatelnou složku atmosféry filmu, jsem byl stále nucen vzpomínat i na zvukově poměrně průměrný Logitech Z-2300. Navozená prostorovost je docela efektní, avšak dle očekávání je tento virtuální prostorový zvuk spíše zajímavý než přesný. Pokud by tento speciální centrální reproduktor měl k dispozici basovou jednotku, byl by výsledek velmi pravděpodobně o třídu lepší.



Filmový zážitek je doprovázen průzračně čistými výškami a středy, ale bez basů jsou filmy i hry poměrně ploché a bez náboje. Zde se opravdu ukazuje, že není radno podcenit basovou složku, která by u podobného zařízení zcela chybět neměla. Čekal jsem alespoň náznak basů, které by mě obměkčily díky kvalitě zbytek reprodukce.

Pokud využijete pravého 5.1 kanálového záznamu a dekódovaný signál pustíte do reproduktorů, je navození prostoru subjektivně o třídu lepší než umělé dopočítávání prostorového efektu. Upsampling z 2 kanálového zvuku na "pravý" prostorový zvuk nemá příliš cenu komentovat. Bohužel zde dávám palec dolů.


Stereo a reprodukce hudby obecně


Po rozbalení těchto reproduktorů jsem si začal hned užívat reprodukce na YouTube (možná to zní poměrně úsměvně, ale některé kanály nabízí poměrně kvalitní zvuk) a pro milovníky klasické kytary doporučuji poslechnout kanál hudebníka a skladatele Per-Olov Kindgrena.

Skladby byly reprodukovány opravdu s velkým nadhledem a zvuk byl dynamický a zároveň malebný. Samozřejmě, že jsem ještě v tu chvíli nemohl postřehnout díky tomu specifickému žánru zcela absentující basy a vůbec důraznost v oblasti spodního pásma.

Další pokusy již končily rychlých přepnutím skladby a kromě akustické kytary opravdu nenacházím žánr, který by Cine5 dokázala aspoň s přivřenýma očima zahrát. Je to velká škoda, protože jak už bylo řečeno výše, reprodukce vyšších pásem je téměř bezchybná a svědčí o slušné vyladěnosti a kvalitě použitého měniče.
Pravděpodobně se budu opakovat, ale na tomto případě lze snadno ilustrovat, že spojení plastové ozvučnice a malého objemu s průměrným vytlumením a jediným reproduktorem může stěží fungovat.

Asus zde sází bohužel především na jakousi exkluzivitu tohoto řešení, ale pokud bych vzal v dané cenové relaci libovolné reproduktory Logitech nebo Creative, tak jsme zcela jinde po stránce zážitku z reprodukce (pokud se to v této cenové relaci a segmentu vůbec dá takto označit). Bohužel zde musím dát palec také dolů.


reklama