reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee Box - trpaslík pro nenáročné

14.7.2008, Jan Vítek, recenze
Asus Eee Box - trpaslík pro nenáročné
Dnešní recenze představí novinku v podobě miniaturního PC Asus Eee Box, který výchází z Eee PC, což je malý notebook. Desktopový Eee Box má s notebooky Eee PC společné malé rozměry, energetickou nenáročnost, snadné použití a především procesor Intel Atom.
Probojovat se dovnitř Eee Box není práce na pár minut, alespoň pokud to někdo dělá poprvé. Nejdříve je nutné se zbavit vnějšího plastového obalu, což ale začneme tím, že si vymontujeme pevný disk, který je nejpřístupnější.



K disku se přistupuje ze spodní strany, takže si nejdříve modul s diskem uvolníme odšroubováním dvou šroubků a spolu s nimi vezmeme rovnou i další dva ve spodku počítače. Pak již jde disk snadno vytáhnout pomocí malého kovového madla.



Jedná se o klasický 2,5" model od firmy Seagate série LD25.2 s označením ST980210AS, rozhraním SATA 150 a kapacitou 80 GB. Tento disk nebyl navržen pro použití v noteboocích, ale je určen pro spotřební elektroniku, kde ani tak nezáleží na jeho výkonu. Tomu odpovídá také 2MB buffer. Disk se jednoduše do Eee Box zastrčí a jeho konektory se samy bez problémů setkají s jejich protějšky umístěnými přímo na základní desce.


- klikněte pro zvětšení -

Pak je nutné pro zajištění dalšího přístupu do skříně opatrně vypáčit levý panel, což jde poměrně snadno. Již nyní máme snadný přístup k pamětem, což jsou dva SO-DIMM moduly typu DDRII-400 s kapacitou 512 MB od společnosti Apacer. A pod menším odšroubovatelným panýlkem se pak skrývá přístup ke kontaktům Wi-Fi modulu.







Dalším krokem je odstranění okolního plastového rámečku, k čemuž nám pomohou hlavně šikovné ruce a opatrnost, protože v cestě je množství portů a výstupků, ale plast je naštěstí velmi pružný. A poslední plastový díl - pravý panel - se musí nejdříve uvolnit, protože drží k šasi za čtyři rohové šroubky a pak již v cestě stojí pouze jeho malé packy. Poté už dostaneme Eee Box zabalený pouze v nevzhledném SECC obalu, který však zajišťuje (nejen) dobrou pevnost celé konstrukce.


- klikněte pro zvětšení -

Odmontovat oba hlavní SECC plechy je již snadné, prostě se podíváme, za jaké šroubky který drží a odšroubujeme je. Nejdříve se dostaneme ke spodní části PCB, která však není nudná jako u základních desek, ale najde se zde množství prvků. Na celkovém pohledu si můžeme všimnout třeba dvou rámečků, které přidržují na místě systém chlazení.


- klikněte pro zvětšení -



Dále je to čip Intel NH82801GBM, což není nic jiného než Southbridge ICH-7M a hned vedle něj je I/O čip Winbond W83627DHG-A s baterií.



A na druhé straně základní desky máme viditelnou čtečku paměťových karet a nasávání pro radiální ventilátor renomované firmy Delta, jenž je součástí soustavy chlazení.



Zajímavější je pohled na druhou stranu základní desky, kde jsou již ostatní hlavní komponenty. Chlazení je realizováno stejně jako u notebooků, a využívá tedy heatpipe odvádějící teplo na kraj zařízení, kde je umístěn chladič s ventilátorem. Chlazení se stará o procesor Intel Atom N270 a Northbridge Intel 945GMS Express.


- klikněte pro zvětšení -


Intel Atom N270 - 1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533MHz FSB






Intel 945GMS Express - až 667MHz FSB, GMA950, HD Audio



Podíváme se také na spodní část chlazení. Na čipy jsou umístěny dvě měděné styčné plochy, z nichž u Northbridge je kontakt zajištěn přes klasickou "žvýkačku", zatímco procesor Intel Atom již je chlazen přes klasickou teplovodivou pastu. Ventilátor se napájí přes čtyřžilový kabel, což napovídá, že je regulován pomocí PWM.



A nakonec si ukážeme SATA datový i napájecí konektor v jednom pro 2,5" pevný disk a hned za ním Wi-Fi 802.11n modul.
reklama