reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee Box - trpaslík pro nenáročné

14.7.2008, Jan Vítek, recenze
Asus Eee Box - trpaslík pro nenáročné
Dnešní recenze představí novinku v podobě miniaturního PC Asus Eee Box, který výchází z Eee PC, což je malý notebook. Desktopový Eee Box má s notebooky Eee PC společné malé rozměry, energetickou nenáročnost, snadné použití a především procesor Intel Atom.
Eee Box jsme si tedy prohlédli, rozebrali a otestovali, takže zbývá říct několik závěrečných slov. Na začátku jsem už uvažoval, k čemu se takové PC vlastně hodí a komu je určeno. Asi nejlepší odpověď nám dá rovnou již Splashtop, který nabízí webový prohlížeč, prohlížeč fotografií a Pidgin se Skype pro komunikování přes Internet. Osobně bych další účely tohoto počítače ani nehledal. Jedná se tedy o miniaturní PC s velmi příjemnou spotřebou k připojení na Internet, které bude dobře využitelné jako vedlejší domácí počítač, nebo hlavní pro ty, kteří nic jiného než stroj pro připojení na Internet nehledají.



Co se týče provedení, zde jsem nenašel chybu, snad až na poněkud vetchá přední dvířka. Eee Box se může umístit buď naplocho, což je trošku nepraktické, nebo na stojan, díky kterému nezabere téměř žádné místo a potom také pomocí VESA redukce zezadu na monitor, což je velmi zajímavá možnost, i když pak bude přístup k portům trochu těžší. Dobré možnosti také nabízí Splashtop, který se hodí pro ty, kteří nechtějí čekat na naběhnutí hlavního systému a potřebují se třeba jen rychle podívat na nejnovější zprávy. A nakonec se ještě jednou zmíním o nízké spotřebě a velmi malé hlučnosti, což jsou dva velké plusy, které jistě budou ovlivňovat vaše rozhodnutí, zda koupit, či nekoupit. Jinak je to s Eee Box snadné - buď vám nabídne přesně to, co chcete, nebo naopak nic.


Malé rozměry
Nepřipraveno pro multimédia
Nízká spotřeba
Chybí optická mechanika
Tichý provoz
Ikona Odkaz na databázi
Splashtop
Ikona Odkaz na databázi
Možnosti montáže
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 299 USD (cca 4600 Kč)

Za zapůjčení ASUS Eee Box děkujeme společnosti ASUS



------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

We have already examined, dismantled and tested Eee Box, so it is time for final words. At the beginning, I was thinking about the purpose of such PC - what and who it is for. Perhaps the best answer is provided by ASUS Splashtop that includes a web browser, image viewer and Pidgin with Skype for communication over the Internet. Personally, I would not look for other points. So we have a very small PC with pleasantly low power consumption that can be used for web browsing and other Internet usage and it will serve well as a secondary home computer. Or maybe as a primary computer for those, who will do with the available performance and functions.

Considering the oveall design and quality, there is nothing to reproach, maybe just a bit shabby front panel. Eee Box may be put flatwise on a table, which is the least practical way, or on its stand that takes almost no place and also on the back side of an LCD monitor thanks to VESA adapter. However, reaching to the ports will then be a bit complicated. Splashtop is also usable, for example when one does not want to wait for the main system to boot just to quickly look at the latest news. And I also have to mention the low consumption in connection with low noise, which is good to know before purchase. Basically, Eee Box is a product which offers you everything you want or, on the contrary, nothing.
reklama