reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee - hit roku 2008

22.1.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee - hit roku 2008
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které změnily svět informačních technologií. Pojmy jako Sinclair, Amiga, Apple, IBM apod. se dostaly do širšího povědomí veřejnosti. Před podobným komerčním úspěchem teď stojí Asus Eee. Subnotebook, který neohromí výkonným hardwarem, ale originálním provedením a bezkonkurenčně nízkou cenou..
Snaha o nízké výrobní náklady se odrazila především na architektuře. Uvnitř notebooku najdete hardware, který byl aktuální v roce 2003/4. Testovaný Asus Eee je osazen jednojádrovým procesorem Intel Celeron M ULV 353. Narozdíl od moderních Core Duo procesorů byl zmiňovaný Celeron vyráběn 90nm technologií. Mobilní Celerony vychází z původní architektury proslulého Pentia M. Jádro procesoru s kódovým jménem Dothan pracuje na frekvenci 900 MHz. Asus však snížil původní 100 MHz FSB na pouhých 70 MHz. Podtaktovaný procesor proto běží pouze na cca 630 MHz. Lze se jen dohadovat, proč návrháři uměle snížili výkon procesoru. Nejpravděpodobnějším důvodem však bude jednodušší chlazení a delší výdrž na bateriích. Takt sběrnice lze jednoduše zvýšit pomocí utilit, které pracují s nastavením FSB apod. Osobně bych však tento zásah nedoporučoval kvůli odvodu tepla a případným komplikacím s reklamací.


Mobile Intel Celeron M ULV 353

Mobilní Celerony z roku 2004 mají menší kapacitu L2 cache - pouze 512 KB. Komunikaci mezi jednotlivými komponenty zajišťuje dnes již zastaralá čipová sada Intel Alviso-G i910GML. Komponenty na základní desce jsou velmi pečlivě rozvrženy. Napravo od procesoru vidíte severní můstek s integrovanou grafikou Intel GMA 900. Na pravé straně desky je umístěn jižní můstek se zvukovým kodekem a řadičem. Pod South Bridge se nachází čtečka paměťových karet apod. Marně budete hledat klasický pevný disk. Asus umístil SSD flash disk na spodní stranu boardu - bohužel přímo na desku, bez množnosti upgrade. Míra integrace je skutečně pozoruhodná, přesto však PCB působí velmi uspořádaným dojmem. Pro srovnání, počátkem roku 2007 jsme testovali podobný model HP 510. Jeho hardware však byl integrován na výrazně větší ploše 15" boardu.


Celeron M ULV 353 s Intel Alviso-G i910GML

Asus Eee je v popisované 4G sestavě 512 MB paměti DDR2-667 s časováním 9-3-3-3. Přestože je časování poměrně nízké, propustnost paměti je velmi slabá. Paměti pracují na frekvenci 280 MHz. Bohužel podobně jako procesoru nelze nastavení pamětí měnit přímo v BIOSu. Kapacitu operační paměti lze zvýšit výměnou stávajícího SO-DIMM modulu až na 2 GB.


SO-DIMM paměť DDR2-667 a miniPCI slot



Grafické jádro Intel GMA


Čipset Intel Alviso-G i910GML využívá integrované grafické jádro Intel GMA 900 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 64 MB. Jádro pracuje se čtyřmi pixel pipeline a Vertex Shader modelem verze 2,0. Podpora rozhraní DirectX 9.0 je spíš symbolická, výkon grafiky je pro moderní hry zcela nepoužitelný. Na druhou stranu, výběhový hardware Asus Eee stačil na spuštění a relativně snesitelné hraní Unreal Tournament 2004.


Čipová sada ntel Alviso-G i910GML


LCD panel


Určitou slabinou nového Asusu je jeho displej. Obraz testovaného panelu je poněkud matný. Čitelnost displeje zhoršuje i malá cca 7" úhlopříčka. Tomu odpovídá i nízké rozlišení 800x480 pixelů. Provedení displeje je poměrně robustní, použité plasty dodávají panelu značnou pevnost. Při manipulaci - např. otvírání notebooku - nedochází k prohýbání zadní strany displeje. V horní části panelu najdeme webkameru.


LCD panel

Průměrným parametrům displeje odpovídá i věrnost barevného podání. Na druhou stranu na testovacích obrázcích nebyly patrné žádné barevné "skoky" nebo proužkování. Rovněž parametry jako jas a kontrast jsou přijatelné.


LCD a testovací obrazec

Překvapivě displej notebooku nabízí dobré pozorovací úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná pouze malá deformace barevných přechodů.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Jak již bývá zvykem u TN technologie, horizontální pozorovací úhly jsou viditelně lepší. Obraz pod úhlem 45° se v podstatě nemění, barevné přechody si udržují plynulost a jas klesá minimálně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody až do úplné inverze.


Horizontální pozorování - "proužkovaní"

Odezva LCD panelu je dobrá, a proto při hraní her nedochází k rozmazávání nebo rozdvojování hran. Vzhledem k menší velikosti panelu nelze subnotebook doporučit na práci s grafikou nebo dlouhé psaní ve Wordu. Pokud máte rádi "loutkové divadlo", nebude problémem ani sledování filmů. Osobně jsem však po delší práci na 7" obrazovce pociťoval značnou únavu očí.


Duhový obrazec


Zvuk


Ozvučení notebooku tradičně zajišťuje jižní můstek Intel 82801FBM ICH6-M. Příjemným překvapením je kvalita reprodukce. Ze subtilního notebooku se line zvuk, za který by se nemusel stydět žádný z větších 15" přístrojů. Vstupy a výstupy najdete na levém boku základny. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes kombinaci kláves Fn+.


Audio panel

Asus věnoval multimediální výbavě notebooku velkou pozornost. Přesto mě vzhledem k ceně notebooku mě překvapila přítomnost webkamery. Její rozlišovací schopnosti jsou velmi dobré, snímaní obrazu je díky 1,3 mpix senzoru plynulé a rychlé. Opička hodnotí devíti body z deseti.


Test s opičkou


Pevný disk a optická mechanika


Nadpis této kapitoly je poněkud zavádějící neboť ani jeden z komponentů v subnotebooku nenajdete. Výrobce nahradil pevný disk NAND pamětí. Tradiční 2,5" disk by byl pro Asus Eee příliš velký a použití např. 1,8" disku by zase neúměrně zvedlo výrobní náklady. Výhodou použití SSD (Solid-State Disk) disku je rovněž nižší spotřeba. Vlastní disk tvoří čtyři paměťové moduly Hynix, které jsou napojeny přímo na motherboard. Popisované řešení není právě ideální neboť v podstatě znemožňuje jakýkoliv upgrade. Kapacitu "úložného" prostoru však lze rozšířit připojením externího disku do USB nebo SD kartou. Poněkud diskutabilní je životnost 4GB SSD disku (SILICONMOTION SM223A). Používání flash disků je omezeno počtem zápisů do paměti. Není proto jisté jak dlouho notebook vydrží např. s Windows XP, které na slabší konfiguraci mohou často swapovat.
reklama