reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee - hit roku 2008

22.1.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee - hit roku 2008
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které změnily svět informačních technologií. Pojmy jako Sinclair, Amiga, Apple, IBM apod. se dostaly do širšího povědomí veřejnosti. Před podobným komerčním úspěchem teď stojí Asus Eee. Subnotebook, který neohromí výkonným hardwarem, ale originálním provedením a bezkonkurenčně nízkou cenou..
Přestože Asus Eee patří k nejmenším notebookům, může se pochlubit slušným množstvím portů a rozhraní. Na levém boku je vyveden první ze tří USB portů. Následují konektory pro připojení k LAN a zaslepený modemový port. Asus Eee je v podstatě prvním notebookem, u kterého bylo modemové připojení zcela vypuštěno. Levou stranu doplňuje žebrovaný výdech ventilátoru spolu s barevně odlišeným audio panelem.


Levý bok

Na pravé straně jsou vyvedeny zbývající dva USB porty. Asus Eee disponuje rovněž čtečkou pro SD karty. Výstup na monitor zajišťuje klasický VGA konektor. Bohužel součástí výbavy není S-Video výstup na TV, který by rozšířil multimediální možnosti Eeečka. Poněkud mě překvapila přítomnost bezpečnostního Kensington zámku. Na druhou stranu i "levný" notebook může obsahovat data nevyčíslitelné hodnoty :-).


Pravý bok
Asus Eee nabízí několik možností přístupu k internetu. Nejrychlejší, pouze 100Mbit připojení zajišťuje integrovaný čip Atheros L2 Fast Ethernet 10/100. Důležitou částí platformy Centrino je rovněž bezdrátová komunikace, kterou umožňuje Atheros AR5007EG. Podporovány jsou WiFi protokoly IEEE 802.11b/g. Bezdrátovou síť lze aktivovat pouze kombinací kláves Fn + F2. Samostatný vypínač na těle Asus Eee nenajdete. Vytáčené připojení - 56kbit modem výrobce (konečně) zcela vypustil. Chybí rovněž integrované rozhraní Bluetooth.


Baterie a provoz

Procesory Intel s označením ULV (ultra low voltage) se vyznačují nízkou hodnotou TDP (Thermal Design Power). Tento údaj udává maximální spotřebu, respektive příkon procesoru při nejvyšším zatížení. Hodnota TDP u mobilního Celeronu M ULV 353 je cca 5 W. Pro srovnání, moderní Core 2 Duo potřebuje až 34 W. Konkurence, tedy AMD, u svých procesorů Turion 64 X2 uvádí TDP na hodnotě 35 W.


CPU-Z a procesor Celeron M 353

Šetřící technologie mobilního Celeronu víceméně odpovídají možnostem Pentií M. Procesor Intel Celeron M ULV 353 však nepodporuje dynamickou změnu frekvence a napájení pomocí technologie Enhanced SpeedStep. Nemluvě o faktu, že procesor je podtaktován již výrobcem notebooku.


Li-Ion baterie 5200 mAh

V základní sestavě je Asus Eee dodáván s šestičlánkovou 5200mAh baterií. Podle specifikací notebook vydrží na bateriích 3,5 h. Bohužel nepodařilo se mi zcela korektně zprovoznit oblíbený powermanagement program Power4Gear.
reklama