reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee - hit roku 2008

22.1.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee - hit roku 2008
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které změnily svět informačních technologií. Pojmy jako Sinclair, Amiga, Apple, IBM apod. se dostaly do širšího povědomí veřejnosti. Před podobným komerčním úspěchem teď stojí Asus Eee. Subnotebook, který neohromí výkonným hardwarem, ale originálním provedením a bezkonkurenčně nízkou cenou..
Společnost Asus přišla s velmi zajímavým produktem, který rozhodně zahýbe trhem mobilních zařízení. Koncepce a architektura tohoto notebooku je velmi jednoduchá. Asus v podstatě oprášil starý hardware, který zmenšil a zabalil do slušivého obalu. Nízké výrobní náklady a líbivý design zaručují vysokou prodejnost. Asus Eee proto osloví i zákazníky, pro které byl notebook dosud příliš drahým přístrojem. Lze předpokládat, že Eee opět zvýší prodejnost notebooků na úkor tradičních desktopů.Notebooky se tak posunou mezi produkty běžné spotřeby, podobně jako DVD přehrávače, TV, apod .


Asus Eee 4G

Lze namítnout, že hardware z roku 2004 je dnes morálně zastaralý, takřka na hranici použitelnosti. Opak je však pravdou, při testovaní Eee jsem se nesetkal s výraznějším omezením. Výkon zařízení zcela postačuje na provoz nejběžnějších aplikací. Pro většinu uživatelů (pomineme-li čtenáře tohoto webu) je počítač beztak pouze textovým editorem, internetovým prohlížečem a prostředkem pro komunikaci s přáteli (ICQ, Skype apod). Jediné omezení může představovat malé datové úložiště 2-8 GB, Na druhou stranu, není problém připojit USB disk, flashku nebo data ukládat na síti (navíc podle informací z Asusu by se měla na českém trhu prodávat pouze 4 a 8GB verze).

Asus Eee je především synonymem mobility. Na cestách Eee poslouží jako skladný pracovní nástroj. Desetipalcový subnotebook jednoduše složíte do batohu. Dámy konečně najdou využijí svých bezedných kabelek. Setkal jsme se s názorem, že Asus Eee vyplňuje mezeru mezi PDA a klasickými notebooky. Osobně s tímto tvrzením nesouhlasím. Asus Eee může nabídnout víc něž malé PDA. Nejde jen o rozměry, velikost displeje nebo ergonomii. Po připojení monitoru, klávesnice a sítě, máte před sebou plnohodnotný počítač, případně velmi skladný terminál.


Asus Eee 4G

Předpokládám, že Asus Eee se stane i lifestylovou záležitostí. Název Eee je akronymem - "Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play". Vzhledem ke kvalitě zpracování bych se nebál tento notebook zapůjčit i dětem na hraní nebo do školy. Asus Eee v letošním roce rozvíří stojaté vody notebookového trhu. Lze předpokládat, že s podobnými produkty přijdou i ostatní výrobci, a proto lze očekávat další snížení cen notebooků. Podle informací ze strany Asusu by cena pro koncového uživatele měla být 300 Euro (včetně DPH), nicméně za kolik se bude na našem trhu reálně prodávat není zatím jisté. Asus Eee bude na českém trhu dostupný pravděpodobně počátkem dubna.


Pavel Bureš komentuje: Asus Eee místo PDA?


Hned po oficiálním představení Asusu Eee přišla řada lidí s názorem, že tento levný mininotebook vytlačí z trhu kapesní počítače. Skutečnost však není tak přímočará, proto jsme využili naše několikaleté zkušenosti z oblasti kapesních počítačů a pokusili jsme se nastínit, v čem jsou PDA lepší a kde naopak dominuje novinka od Asusu.

Někteří uživatelé, často studenti, dávali kapesním počítačům přednost z důvodu ceny. Dobře vybavené PDA pořídíte od 7 tisíc, Asus Eee se 4 GB diskem přijde na cca 8 500 Kč. Rozdíl 1 500 Kč může být pro někoho rozhodujícím faktorem, k ceně PDA však musíme ještě připočíst cenu klávesnici, která je pro studijní potřeby nutností.

Pokud na Asus Eee přecházíte z notebooku běžných rozměrů, již po zapnutí si všimnete menší klávesnice. Pro někoho může být její velikost šok, první hodina práce s Asusem byla i pro mě hodně těžká a nedovedl jsem si představit, že bych tento notebook soustavně používal. Jakmile si však člověk začne na menší klávesnici zvykat a přizpůsobí velikosti rychlost a styl psaní, dá se s Asusem Eee docela dobře pracovat. Klávesnici notebooku jsme srovnávali s Palm Universal Wireless Keyboard, kterou je možno používat jak s Windows Mobile, tak i s Palm OS zařízeními. Komfort při psaní je na obou klávesnicích velmi podobný, jen Asus Eee o něco více cvaká, což může rušit vaše okolí.

Asus Eee s 5200 mAh akumulátorem vydrží cca 3,5 hodiny, tj. asi o půl hodinu déle, než kapesní počítače s nejnižší výdrží. Průměrný kapesní počítač vydrží při běžné práci cca 4 – 5 hodin, existují však i modely s výdrží 8 hodin. Pokud by vám i tohle bylo málo, můžete si za několik stokorun pořídit jednoduchý bateriový dobíječ. Ten pracuje s AA akumulátory a v závislosti na jejich kapacitě dokáže PDA dobít i několikrát.

Velkou výhodou Asusu oproti kapesním počítačům je displej. Rozlišení 800 x 480 pixelů nabízí o něco větší plochu než PDA s VGA displejem (tj. 640 x 480 bodů). Pokud chcete zařízení, které budete používat jen jako mobilní psací stroj a jiné požadavky nemáte, neuděláte pořízením PDA ani Asusu Eee chybu. V případě, že budete chtít počítač používat i na něco jiného, např. na prohlížení PDF souborů a prezentací, vyplatí se koupě přístroje s co největším displejem.

Ačkoliv se vývojáři snaží s každou novou verzí operačního systému přinášet uživatelům nové a nové funkce, stále jsou PDA ve srovnání s „velkými“ počítači velmi omezená. Rozdíl poznají zejména studenti technických škol. Ačkoliv si mohou do kapesního počítače nainstalovat CAD i program pro 3D modelování, produktivity jako na PC či notebooku se nedočkají. Asus Eee s nainstalovaným Xandrosem nabídne balík kancelářských aplikací, webový prohlížeč i program pro internetovou telefonii. Pokud by vám ani tohle nestačila, můžete Asusu Eee používat s plnohodnotnými Windows XP.

Asus Eee je velmi specifické zařízení. Není to PDA, není to notebook, ačkoliv má k němu jednoznačně blíž než ke kapesnímu počítači. V předchozích odstavcích jsme se zaměřili na srovnání Asusu s PDA zejména z pohledu studentů, neboť ti jsou velkou cílovou skupinou. Ostatní uživatelé by měli také zvážit, zda je jim přednější možnost s přístrojem okamžitě pracovat (což dokáže právě PDA) či větší displej a výkonnější procesor.

Nápad
Výkon
Design a funkčnost
Slabší dislej
Velikost
Pouze 4 GB
Mobilita a cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 300 Euro včetně DPH


Za zapůjčení notebooku děkujeme společnosti Asus

reklama