Diskuze k článku: Asus Eee - hit roku 2008
22.1.2008, Josef Brož, recenze

V počítačové historii se objevilo několik produktů, které změnily svět informačních technologií. Pojmy jako Sinclair, Amiga, Apple, IBM apod. se dostaly do širšího povědomí veřejnosti. Před podobným komerčním úspěchem teď stojí Asus Eee. Subnotebook, který neohromí výkonným hardwarem, ale originálním provedením a bezkonkurenčně nízkou cenou..

reklama
Ale fuj.......... | od: darny  9.3.200814:41
Začnu tím, že toto Pc je prodáváno na ­"západ od nás­" již od září loňského roku a to za cenu cca 350 USD. Neměl jsem tolik času, abych si miminko prohlédl a zjistil, co v ěnm vůbec je. Nicméně, již v loni mne to velmi zaujalo po přečtení různých článků a tak jsem si zapamatoval, že cena 450 USD by měla být za 12ti palcové a 16 Gb miminko, WiFi, Bluetooth, webcamera, mikrofon, repro, 2x USB a ještě něco kolem. Je také pravdou, že takto ­"vytuňěné­" se venku prodává. Nevím bohužel s jakým OS. Mám ale pocit, že to bylo proklamováno s Ubuntu. Pokud je to s Xandrosem, je to špatně. Xandros je placený OS. Na webu je trial verze a následně ta sranda stojí 80 USD. NIcméně, dealeři v ČR pracující pro ASUS si myslí, že jsme stádo idiotů a také chtějí rychle zbohatnout. Proto ta cena za výběhový HW + Xandros 8000,­-Kč. Doporučuji, jeďte ven a PC kupte tam. Uděláte si hezký výlet, na nákupu PC ušetříte, budete jej mít HW vybavenější a OS dle svého výběru na požádání od prodejce. Jednoduše řečeno, spočítám­-li cenu PC + náklady na jednodenní výlet ­(např. do Drážďan, Lince atp.­) + maximální HW vybavení EEE, dostanu se na cenu 9800,­-Kč a to stojí za to, někam dojet a nepodporovat monopol dealerů s PC Asus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: Ho  29.1.200816:25
Prvne pochvalim, ze se autor neboji vytykat zapujcenemu produktu chyby, casto to k videni neni.
Na druhou stranu recenze pusobi bulvarne, vicenasobne opakovani informaci, pocit zasti k urcitemu software a hardware, kterou v diskuzi obhajuje pravem dodat vlastni nazor ­(ano, ale proc tak neprofisonalne­).

Fakticke chyby: clovek, ktery se dlouhodobe na webu SH venuje notebookum by mel vedet, ze c­-M neumi speedstep. A nepsat, ze kvuli podtaktovani ho nepouziva. ;o­)

Muj nazor Windows vs Linux: I lidem, kterym vyhovuje L. na desktopu provozuji na svych noteboocich W. kvuli vydrzi ­(vyrobce nabizi ovladace k W.­). Zde sel vyrobce jinou cestou a to i vyvojem ovladacu k L. To, ze muze *nix zdarne na desktopu fungovat, dlouhodobe predvadi Apple nebo nove vyrobci s nabidkou notebooku s Ubuntu.
Chapu, ze pro vykonnostni srovnani s predchozimi recenzemi je treba nainstalovat W. a pustit identicke testy, ale kvuli cene je u tohoto notebooku primarni system L. Tudiz mi v recenzi chybi cast, ktera se mu venuje. Jestli jsou vase znalosti L. ohledne dektopu nedostatecne, mohl tuto cast zpracovat nekdo jiny. Pokud tomu zabranila vase skepse ve vyhlidky L. na tomto zarizeni, mohla recenze namisto popisu Xandrosu nastinit problemy a reseni pri nasazeni W. Namatkou uspory kapacity disku pri pouziti nLite, snizeni vykonu pro rezii antiviroveho reseni, pametova narocnost pri prohlizeni webu a cteni­/psani dokumetu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: Josef Brož (90)  29.1.200817:22
Omlouvam se, mnou pouzita formulace neni vhodna. Mate samozrejme pravdu, Celeron M opravdu speedstep opravdu nepodporuje.
Nejsem si vedom, ze bych vyrazne ­"opakoval­" informace. Na druhou stranu, zminit ­"podtaktovani­" Celeronu ULV bylo nutne zopakovat v nekolika kapitolach z duvodu udrzeni kontextu. Uprimne receno, ne kazdy si pamatuje parametry ­"historickych­" CPU z hlavy.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: JB.  29.1.200817:52
Už si sakra uvědomte, co je Asus Eee za produkt a k čemu bude používán. Není to mobilní telefefon, kde vystačíš se Symbianem, není to ani PDA. Je to lacinej vyběhovej počítač zabalenej do hezkýho kabátku. Miniaturizace a cena z nej dělají megaprodukt, který ho uvede i do domácností, kde by normální notebook znamenal kolaps rodinnýho rozpočtu. Autor perfektně vymáknul i ­"imagologii­" tohohle Ečka ­- u ženskejch to bude mít stejnou odezvu jako iPod. Nabízí se paralela ­-> jako počítač je to k hovnu, ale je to růžovoučký, maličký a hezoučký. Ergonomie práce? Rychlost? No a..hlavně, že se to vejde do kabelky :­-­) Už vidím, jak přítelkyně skáče radostí z počítače, kde není Windows, ale nějaký Linux. A vy tu mluvíte o ­"bulvarnosti­" ­- omyl, realita a zkušenost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: Ho  29.1.200819:35
Mne osobne je jasne, ze je to kockopes, ktery ma uzke vyuziti. I to, ze si ho diky reklamni kampani koupi velke procento lidi, aniz ho potrebuje, pripadne splni jeho pozadavky. Tvrdim snad opak?
Jen jsem autorovi uvedl par pripominek, kterou nemusi brat v potaz, pokud jsem jediny kdo je zminuje.
K tomu skakani radosti L. vs W., je to proste muj nazor, ze W. zadnou funkcionalitu navic neprida, pouze zabere vic mista na disku. Jinak vasi pritelkyni bych doporucil nezaujatost a ochotu se ucit novym vecem. Dulezite je nemit predsudky a ochotu pracovat ­(nikoli spravovat­) na cemkoli, at uz Windows, Mac nebo Linux. Prospiva to pocitacove gramotnosti a zdravemu usudku, ktery treba odradi od koupe tohoto Asusu.

Ta realita a zkusenost, kdy autor perfektne vymaknul ­"imagologii­" ecka byla proste na muj vkus bulvarni, slo to napsat decentneji. Ale treba to byl zamer, aby se konzumnimu stadu rozsvitilo v hlave a poradne zvazili nakup. ;o)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: waltari  30.1.20086:12
mno s tim uzkym zamerenim nevim. jsem vlastnikem celkem nabuseneho notebooku ­(dualboot ­- xp a opensuse­), mam pda­(wm5­), potom mobil­/pda od motoroly­(linux­). driv kdyz sem sedel napr. v hospode sem hledal na motorole, pak sem k tomu vyuzival pda, ale zkuste na icq­/odpovidat na mail­/do diskuze neco na pda :­( i kdyz tam budete mit fullscreen keyboard, tak na tom 3­'­' displeji je to male. pak sem zacal vytahovat normalni 15­'­' notebook, ale ten zase zabere celkem hodne mista na stole, tak sem poridil asus eee. jinac co se funkcnosti tyka ­- uspavani bez problemu, pri napajeni ze site chodi na 900MHz, pri chodu na baterii kvuli uspore jen na 630MHz, wifi bez problemu, mail­/internet­/icq a kdovi co jeste k siti bez problemu, OO zvlada bez problemu tak i kancelar mate ­(i kdyz na nejake delsi psani to neni ­- prece jen ta klavesnice je mensi nez na ntb normalni velikosti­), mp3 a avi a foto vam to taky prehraje, z games sem zatim zkousel jen gothic 1 ­- i ten tam bezi bez problemu, nehlede na to ze na nem mam i delphi 10 lite a sharpdevelop a oba bez problemu funguji. na instalaci sem pouzil uplne normalni xp pro + sp2 ­(casem mozna upravim pres nLite­). jinak vzhledem k tomu ze v praci programuji, tak parametrama by asus eee mel zvladat i visual studio 2008, zel to pro sebe chce nainstalovat jeste mssql 2005 express a s tim uz si nejsem jistej. nehlede na to ze na forum.eeeuser.com se da najit i hacklej ovladac od intelu, tudiz i na eee lcd zobrazit 800x600 a jde tam i 1280x1024 ­- ale to uz si moc nepoctete, ale nemusit scrollovat screenem, nebo napr jak pod opensuse rozchodit compiz. takze to ma vyuziti jako plnohodnotny pccko, jen s tim omezenim, ze na nektere novejsi veci uz je trosicku zastaraly HW :­) ale mezi nama, vetsine lidi to uplne staci neb na brouzdani po netu a kancelar jim staci nejake pentium na 150MHz a 64MB Ramky + 14­'­' monitor :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: Ho  31.1.20089:45
Dobre, tim uzkym zamerenim myslim pracovni nasazeni v terenu, kdy se dotycnemu nechce­/nemusi tahat vetsi notebook a bude na tom mit OS+aplikace potrebne k praci. Dale pro lidi, co maji na ­"dalsi­" pocitac, opet kvuli vaze, mohou si na cestach cist, brouzdat, poslouchat hudbu. Pro vsechny je to ale dalsi pocitac. Protoze maji i ten s lepsi ergonomii ­(monitor, klavesnice atd.­) a diskovym prostorem. Prvni skupina si to da do nakladu, druha na to ma. Lituju lidi, co si to koupi misto notebooku jako svuj jediny pocitac. Protoze dokoupeni monitoru a klavesnice uz to pekne prodrazi.

Vykonove je na tom ten pocitac dobre, mysleno na brouzdani, dokumenty, hudbu. Vyhledove nemusi stihat prehravat video ­(na to ale nema kapacitu, takze irelevantni­). Ergonomii ale ne. Jinak pracovat­/fungovat doma v dnesni dobe na necem slabsim nez 256MB ramky a rozliseni 1024x768 je podle mne nouzovka a za trest. Procak muze byt klidne to Pentium MMX, lepe ale nejaka P­-3.

Poukazovani na to, co vse se tam da pustit, je usmevne. Nouzove si to pustite, abyste kolegovi z prace potvrdil nejake data. Ale i vy na tom v tech programech nehodlate primarne pracovat ­(predpokladam­). A zvedat rozliseni, aby jste obalamutil hru­/program a pustil ji sice jde, ale hodlate tu hru takto hrat?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: waltari  31.1.200811:58
samozrejme ze ho nemam urceny primarne na praci :­) na to mam neco jineho, ale ty programy tam mam kvuli tomu, ze kdyz mi z prace poslou neco co musim narychlo opravit v programu a jsem mimo normalni ntb ci pocitac tak to muzu pouzit :­) jen sem poukazoval na to, ze vykonove staci na hromadu veci, z nichz nektere ani normalni uzivatel nevyuzije. u videa spis zalezi na pouzitem kodeku, ale divx­/xvid­/mpeg4 bez problemu. co se tyka diskoveho prostoru i to se da vyresit externim rameckem napajenym pres usb2.0 ­- mam ho tez neb sem ve velkem ntb menil disk za vetsi a 160gb mi zustalo, tak jsem to vyuzil takto. jinac u mne ma mom vyuziti ­- bezi cca 10h denne, pac k nemu mam pripojen net, kdyz na dalsim kompu striham video, programuji ci nebo delam neco jineho.

btw. co se tyce gothic 1 ­- ten rozliseni 800x480 podporuje nativne :­) a o ovladacich sem se jen zminil proto ze si nekdo stezoval na rozliseni, ja pouzivam nativni rozliseni. mimo jine uz by se mela vyrabet verze s 8­'­' lcdckem, zel rozliseni zustalo stejne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: V. Linna  10.2.200820:33
Díky za rozumné příspěvky, nestačím se divit tomu množství diskutujících, kteří EEE porovnávají s plnohodnotným notebookem. Sám o Asusu EEE uvažuji ze stejných důvodů, jako jej máte Vy. Mám dobrý domací počítač, slušně vybavený notebook, který váží cca 3 kila, ale večer mi připadá, že má už snad 10 kilo. Uvažoval jsem do budoucna o lepším mobilu, aby měl Wi­-Fi, kterou máme na fakultě, kde vyučuji. Když jsem viděl Asus EEE, řekl jsem si, že možná není třeba PDA­/chytrý mobil, ale bylo by dobré toto plus nějaký i obyčejný mobil. ­(Proč prohlížet net a maily ­- mám na mysli prostoje u zkoušek, kdy sedím v komisi a nemám co dělat a nemohu odejít do kanceláře, kde mám samozřejmě PC ­- na pididispleji, když by 7 ­- 8 palců bylo jistě pohodlnějších. Plus Skype, který se na většině mobilů také obtížně rozchodí.­)

Asus EEE by mi plně vyhovoval ­- tedy lehký a dostačující na vyřizování mailů, brouzdání netem a psaní jednoduchých dokumentů. Mám ale jeden problém. V recenzích z listopadu a prosince se objevilo, že s Linuxem nepodporuje zabezpečené Wi­-Fi sítě. To je pro mě dost zásadní, neboť na UK jede projekt Eduroam, kdy je síť zabezpečená pomocí WPA ­(každý dostane bezpečnostní certifikát­).

Protože děláte do IT, tak bych se chtěl zeptat, případně kohokoliv dalšího, zda jsou nějaké zprávy, že tento problém je již řešen. Nechci to dělat svépomocí, protože užívám Win, v Linuxu se nevyznám, a po pravdě řečeno, kdybych si Asus EEE pořídil, nechci do něj vůbec sahat, chci jej rovnou používat. Případně do něj jen uživatelsky únosně, cca jako ve Win, doinstalovat onen certifikát a jet.

Díky za každou informaci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Autorovi k zamysleni, pripadne oponovani | od: olsen.  16.2.20083:42
Slyšel jsme, že ten Xandros linux má určitá omezení co se týče ovladačů a podobně ­(mnoho externích zařízení nejede, i když je linux podporuje­). V krátké době ale myslím většina distribucí bude s tímhle NB počítat. S nějakou mainstreamovou distribucí ­(openSUSE, ubuntu, mandriva­) by s tímto ­(ovladače, updaty, software­) neměl být problém. Přijdete ale o to ASUSovské jednoduché rozhraní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
win xp rozliseni | od: polish  29.1.20088:53
Dobry den,
chtel bych se zeptat, proc rozliseni ve win xp na obrazcich nejsou pres cely display ? Vypada to spis jako 640x480.

dekuji Polish
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: win xp rozliseni | od: waltari  29.1.200813:30
to se ti jen zda, screen v XPckach je do kraje, jenom kdyby si nebyl liny a nekde pohledal na netu tak vis ze display je podstatne mensi nez deklik od lcdcka. to tmave vedle lcd jsou zabudovane repracky :­) jinac mam ho doma ve verzi 4G surf Black, ramku sem vymenil za 2GB a prikoupil 8GB SDHC kartu. zkousel jsem na nem jak orig OS, tam jsem nerozchodil mobil jako usb modem, a pak winxp a opensuse 10.3. slape pekne, mom zrejme budu delat moding na 2 usbcka pro flesku a BTcko :­) jinac pekne stranky jsou www.eeeuser.com ­- je tam wiki, forum a ostatni informace.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
bazar nebo EEE? | od: kubaanec  26.1.200812:03
dobry den,
kdyz tu takhle uvadite, ze EEE bude vhodny pro studenty, tak se k tomu trcohu pridam...myslim, ze za 10t si student muze poridit nejaky starsi 12­" NB, ktery ale bude mit o neco vykonnejsi CPU ­(minimalne P M­), trochu vice rozsiritelnou pamet, plnohodnotny HDD, lepsi rozliseni, mozna i BT apod...bude mit spatnou baterii a bude bez zaruky...a ted co si tedy student vybere...?

nepochopil sem sim jeste z clanku to, jestli na EEE jde nainstalovat ­(resp. zdali budou ovladace­) i na jine distribuce LNX? diky,

kuba
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: TomK (8)  27.1.200814:19
K tem studentum: Nesnazte se za kazdou cenu porovanavat EEE s ­"klasickymi­" notebooky, je to o necem jinem, jednak o velikosti a jednak o funcnosti. Student si muze vybrat, jestli si koupi maly a ­"vsudesseboutahatelny­" komunikator + ctecku + poznamkovy blok nebo zda si poridi za podobnou cenu ojety 14­-15­" notebook ­(na 12­" zapomente, ceny jsou jinde­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: kubisz (14)  27.1.200816:50
12.1” Wide LCD 1280x800, Intel Celeron M 1.4GHz, 512MB DDR RAM, Intel Extreme Graphics 2, 60GB HDD, DVD­-ROM­/CD­-RW mechanika, WiFi, 10­/100Mbit Ethernet za 8000,­- a takovych je hodne...porad mi uchazi, v cem je ten EEE lepci??? ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: TomK (8)  27.1.200822:09
Nic ce zlem, ale to maji kde? Ta cena se mi zda dost podivna... 8 s dani a Windows?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: kubanec  28.1.20089:26
bazar, jmenovite pcbazar.kontakt.cz
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: Luc-  28.1.200812:18
Jasne, srovnavat ojetej krap z bazaru s novym vyrobkem je skutecne koser. Az mi dodas za podobnou cenu ten 12­" novy, s 2­-letou zarukou, baterii co vydrzi a nez e ma za sebou X­-let provozu, tak se o tom muzeme bavit. Jinak je to argumentace vesnickeho burana stylem ­"kdo by si koupil ten novy SMART kdyz je v bazaru za ty prachy ojezdena Felicie"
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: kubanec  28.1.200813:47
ja se s Vami nechci hadat...hlavne no flame...
jde mi o to, ze se z teho ASUSu dela strasny halo, kdyby to stalo opravdu 4­-5 tisic, tak je to super, ale za 10 uz je to moc a opravdu se da sehnat i v kamennym bazaru 12­" za tuto cenu ­(cili mate i pulrocni az rocni zaruku­)...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: Puff (65)  30.1.200820:30
Jestli na něm chcete trávit více jak dvě hodiny denně, rozhodně si kupte místo toho jakýkoli notebook. Když dobře vyberete, budete si moct za slušnou cenu pořídit novou baterii a pak budete určitě spokojen. Jinak mohu poradit ­- zkuste nějakou aukci na Czechcomputer, zrovna teď tam jedna zajímavá probíhá:
http:­/­/www.czechcomputer.cz­/auction_doc­-5B283A0C621BEBFCC12573DF004B3643.html
A toho typana nad vámi si nevšímejte, očividně si nečetl váš první příspěvek.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: martinlokpokpokpok  1.2.200820:38
jo a kdyz se ti pos... tak co? donesež ho do bazaru?
zkus to někdy :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: Puff (65)  3.2.20081:39
Njn, to je pak smůla, ale s tím se musí holt počítat.

Ale původní otázka se týkala použití Eee jako primárního PC ­(pokud jsem to správně pochopil­) a to ­- jak je i v recenzi jasně rečeno ­- je naprosto nevhodné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: bazar nebo EEE? | od: omegaman  27.1.200818:19
On totiz v zahranici je EEE o dost levnejsi nez v cechach.
Jine distribuce Linuxu tam urcite nainstalovat pujdou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
OLPC se neprodává za 399$! | od: H2O (1)  25.1.200816:51
OLPC není a nikdy nebylo určeno pro běžný maloobchodní trh. To, že existuje možnost koupit si dva ­(!­) notebooky za 399$, z nichž jeden putuje potřebným, je spíš zajímavost a forma charity. Při těch velkoodběrech o kterých tenhle projekt od začátku je, ta cena od původních 100$ nemí moc vzdálená, přestože mezitím hodnota těch $ výrazně klesla a naopak stoupla cena surovin.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
zajimave | od: gaDzin (11)  25.1.200814:31
Je zajimave, jak nekterym diskutujicim lezi v zaludku Windows ci spis Microsoft jako takovy. Vazeni, napiste si svuj system, nabidnete ho a treba microsoft prevalcujete. Dnes je to vsak nejrozsirenejsi system. 95% lidi nechape co je to slozka a vy po nich chcete, aby zvladli LINUX ?? Ano date jim tam obrazky, ale pro ne jsou to zase naprosto jine­-nove obrazky! Stareho psa novym kouskum nenaucis a kazdy neni genius jako vy. Zkuste se na to podivat z tohoto uhlu pohledu. Treba se pak nekteri z Vas omluvi autorovi za zbytecne urazky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: zajimave | od: Alanos  6.2.200812:40
Bože, bože, bože ... co to je za kraviny. Patrně jste asi viděl linux někdy v roce 1994 ­/pokud někdy vůbec­/, dnes jsou distribuce které májí menší nároky na obsluhu než XP. A klikat v nich můžete uplně stejně jako v XP , a pokud by to nestačilo tak ikonky v té dané distribuci si můžete nahradit ikonkama třeba z XP nebo Vista a nepoznáte rozdíl, pokud budete mít jen užiatelské nároky. Tím myslím Internet, pošta , psaní, tabulky atd..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: McBooCZech  23.1.20080:12
Vážený pane recenzente. Neberte to prosím nijak osobně, ale je škoda, že relativně zajímavý článek na zajímavé téma kazíte tím, co by každý novinář či publicista měl znát jako malou násobilku: význam cizích slov a technický rozhled ­(nadhled­). Pro vaši informaci: Obskurní = mající špatnou pověst, mravně závadný, podezřelý, pochybný, podřadný, bezvýznamny, zapadlý ­(zdroj: Akademický slovník cizích slov Academia 1995­). Nevím co je na tak zajímavém projektu jako je OLPC obskurního. Zkuste si o něm nejprve něco přečíst a bude vám jasné, proč OLPC laptop vypadá tak, jak vypadá. Dále píšete: ­"...konečně na běžnou práci s internetem a kancelářskými aplikacemi vystačí PC s procesorem kolem gigahertze, 256 MB paměti...­". Tak je to možná pro nenasytná WindowsXP­/Vista. Obecně je naprostý opak pravdou. Kdo nechce hrát, bezpečně vystačí s výkony od 400MHz, Linuxové ­"live­" distribuce se dnes vejdou do 50MB ­- 500MB a pracují prakticky na jakémkoliv HW. Dále se zkuste podívat na statistiky činností běžných uživatelů. To co potřebují hráči, grafici a CAD stanice není pro většinu uživatelů nezbytné, ale pracují na tom, protože na trhu nic jiného není :­-­) Nejsem zpátečník, jen si občas říkám, kdo vlastně ten vysoký ­(hlavně tepelný ;­-­) ­) výkon potřebuje a kam vývoj směřuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Josef Brož (90)  23.1.20082:56
Aniž bych Vám chtěl cokoliv podsouvat, uvědomte si, že OS Windows ukrajují z pomyslného koláče přes 85%. Lze proto předpokládat, že i v případě Eee bude situace podobná. Samozřejmě, teprve delší časový odstup a statistiky prodeje ukáží, který model používání Eeečka převládne. Vsázím na Windows proti Linux PDA. Ad ­"obskurnost­" ­- recenze je slohový útvar, kde mohou zaznít i subjektivní názory. Osobně mi design XO přijde ­"podřadný­", záměry OLPC nadace poněkud ­"pochybné­", či spíše pochybené..abych použil část vaší citace. XO je jednoznačně poněkud diskutabilní ­(ano, znám význam toho slova­) projekt.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: stary (51)  23.1.20087:56
Já zase doufám, že podobná zařízení konečně ukážou, že běh windows na nich bude oproti Linuxu znamenat příliš mnoho kompromisů a vyšší cenu. Levné zařízení s pevně daným hardwarem a rozhraním, které odstíní běžného uživatele od systému, poskytne bezproblémové používání funkcí, pro které je Eee navržené.

Navrhovat běžnému uživateli, ať si instalačku projede nlite... Tohle není přístroj pro geeky, Asus toho chce prodat miliony.

Pokud opravdu potřebuju windows, nepůjdu do Eee, ale do levného notebooku za stejnou cenu. A u těch věci, které umí Eee dobře, windows nepotřebuju. Já u tohoto druhu zařízení rozhodně sázím na Linux.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: NeilArm  23.1.20088:47
Ono asi nema moc smyslu se s timto druhem recenzentu prilis hadat. Da se od nich tezko cekat neco jineho. Zpravidla prvni pocitac, ktery poznali, bylo PC bud s MS­-DOSem nebo s Windows a vznikl u nich dojem, ze pocitac = PC s Windows. Cokoliv jineho si nedovedou predstavit a narusuje to jejich videni tohoto oboru, budou se tomu branit zuby nehty. Prekvapive to lze videt i u nekterych, kteri maji jinak napr. znalosti hardwaru na slusne urovni.
Co se tyce sporu kolem OLPC, jsem si temer jist, ze v pripade, ze by v jeho flashkach byl nejaky derivat Windows, razem by pro tyto lidi bylo OLPC ne ­- li skvele tak prinejmensim dobry napad :­-­)

Asus samozrejme mini Eee jako spotrebni elektroniku a prumerny uzivatel, ktery si jej koupi nema naprosto duvod tam instalovat jakasi Windows XP ­(nic navic ­- krome nekolika aplikaci stejne nevhodnych pro pouzity displej ­- mu totiz neprinesou. Jen problemy dane tim, ze v navrhu Windows se s takovym hardwarem prilis nepocitalo­). On to takovy uzivatel ani nedokaze. Eee preinstalovanych na Windows bude minimalne. Zalezi jen na Asusu, kdy a v jakem mnozstvi da na trh Eee s Windows. Do te doby budou ty preinstalace domenou vysezminenych stouralu, kteri bez sve pravidelne davky Windows proste nemohou existovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Josef Brož (90)  23.1.20089:53
Mohu vas uklidnit, recenzent rozhodne neni adolescent, ktery zacinal s PC po roce 2000. Mam za sebou divoka leta s osmibity, Amigou, nekolik krusnych let s Unixy apod. Jinak jste me ale chrakterisoval zcela presne, na desktopech si opravdu jiny system nez OS Windows nedovedu predstavit. Na druhou stranu, web server ve firme nam bezi na linuxu a nemam s tim jediny problem.

Duvod proc Asus prodava Eee zatim bez OS Win je jednoduchy ­- cena. Priplatek za Windows u notebooku za 8000,­- představuje velky skok.

Rovnez na nasem trhu bude Eee v dubnu uvedeno nejdrive s Xandrosem, drazsi verze s Windows bude nasledovat. Vzhledem k tomu, ze cele Eee je HW z roku 2003­-4, nevim proc by se ­"v navrhu Windows se s takovym hardwarem prilis nepocitalo­" ­- nezapomente, ze XP vznikla roku 2001.

Asus Eee je notebook, nikoliv prerostle PDA a vetsina uzivatelu u nej proto bude hledat funkcionalitu pocitace. Zvlaste pak bezny konzument, ktery o nejakem linuxu v zivote neslysel. Prestoze je Xandros moznostem Eee perfektne prizpusoben ­- bezny uzivatel opet bude hledat Word, Excel, IE a Mediaplayer.

V českych podminkach bude urcite prevladat prodej linuxove verze. Verim, ze zastanci tohoto OS budou na svych webech oslavovat ­"vitezne tazeni linuxoveho notebooku po CR­". V praxi vsak ­"ceska cesta­" bude vypadat nasledovne ­- ­"usetrim par stovek za originalni Windows s sousedovic kluk mi tam nahraje XPečka­".

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: NeilArm  23.1.200810:27
Vite, mne uplne staci, jak zachazite s pojmem ­"robustni operacni system­" a uz vubec nepotrebuji neco dal slozite resit co se vasi objektivity ci znalosti nekterych OS tyce. S vekem to nesouvisi. Microsoft si vychoval i verne 60 lete, pro ktere je Unix krusny.

Asus do prizpusobeni Xandrosu pro tento pocitac investoval nemale usili ­(dokonce delal i netrivialni upravy ovladacu­). Pokud by slo pouze o cenu, mohl tam vrazit prvni distribuci, kterou nekde nasel a o vic se nestarat. A Windows na tomto hardwaru bez HDD s relativne malou flash pameti a malym displejem jsou na tom presne tak jako ona nahodne zvolena distribuce ­- nahouby. Vase ­"ceska cesta­" tady u nas jiste do jiste miry zafunguje. Vsak lidi s podobnym pohledem jako je ten vas tady neni uplne malo. Ovsem ve srovnani s poctem typickych zakazniku teto spotrebni elektroniky je pocet tech stouralu pomerne maly a kupovat si k tomu jeste DVD mechaniku na USB kazdy nehodla.

Mimochodem na desktopech se dnes pouziva take treba Apple MacOSX a je to take Unix. Proti Windows nic nemam. Rade uzivatelu vyhovuji a proc jim to brat. Ovsem pohled na recenze, ktere delaji lide neschopni nezaujateho a objektivniho pohledu je smutny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Chamifrog  23.1.200812:21
Tahle recenze se mi vůbec nelíbí. Je to propadák. Souhlasím s názory výše. Vy ­- abyste byl vůbec schopný napsat tuhle ­"recenzi­" ­- jste musel prvně nainstalovat na EEE Windows, jinak byste se asi ani nehnul. Uvědomte si že PC se nerovná to samé jako Windows ­- jsou i jiné OS které mají mnoho ­(a více­) předností. Proto si také myslím, že na EEE bude jednoznačně vítězit Linux. Už jenom kvůli náročnosti Windows, swapování... Takže příště ­- věnujte i víc pozornosti OS který byl pro tohle zařízení přímo uzpůsoben. Windows to rozhodně nejsou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Georgeino  23.1.200814:31
Hledat ­"funkcionalitu plneho pocitace­" u neceho s displayem mensim nez 800x600, 4GB diskem a vykonem nekde nad P­-III mi prijde smesne.

Normalni uzivatel ma disku hromadu MP3, nejake filmy, spousty fotek z dovolene a pak par dokumentu a vy mu tohle chcete vtesnat na 4GB disk ­(vlastne na 3G, protoze kus ukrojite hned instalaci windows + office + mplayer + ...­) ?.

Eee bude podle me vzdy jen v pozici doplnkoveho pocitace, kterej se hodi na vecerni surfovani z postele. A na to tam ty windows podle me potreba nejsou ­(vlastne je uplne jedno co tam je­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Zdeněk Michálek (284)  23.1.200823:55
"Vypada to jako kachna, chodi to jako kachna a kejha to jako kachna, je to kachna­"! A podobně to platí pro notebook. Můžete ­(na můj vkus poněkud demagogicky­) napadat autora a tvrdit že notebook je spotřebka, zákazník jej tak nevnímá ­- on jej vnímá jako notebook, bude od něj očekávat vlastnosti notebooku ­- a pokud je nedostane, bude se cítit podveden. A kolik že procent zákazníků provozuje na NB Linux?

A že africkým dětem je to jedno? Určitě.. ale ty potřebují hlavně školy a učitele, aby vůbec měly přístup k elektrické zásuvce, nedejbože k Internetu, aby jim vůbec někdo ukázal, že existuje nějaká alternativa k tradičnímu způsobu života. Zeptejte se kteréhokoliv člověka z humanitárních organizací, který v terénu působí, co si o projektu myslí ­- a připravte se na hodně ostrá slova.

Ano, proč stavět školy. Podstatně lepší je uspokojit různá lobby , prosadit megalomanský rozpočet a nechat vydělat výrobce. Co na tom, že jejich produkty budou v podstatě na nic..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Paul_von_L  26.1.200814:22
Ja by som chcel podporit prispevok pana Zdenka Michaleka, ktory
zacina ­"Vypada to jako kachna, chodi to jako kachna....­" .
Vsetci by ste sa mali nad tym zamysliet, ze je to iba hra penazi, otazka lobbyngu a moznom strategickom tahu presadzujucom zaujem niektorej skupiny. Napr. Microsoft ma ­"prostriedky­" presadit Win­-verziu pre Europu, bez ohladu na to,ci by to bolo pre zakaznika ­(v ociach zastupcov Eee­) vyhovujuce, alebo nie.
Po vzajomnej dohode by totiz v pripade velkeho zaujmu Microsoftu
tiez zkosili vyrobci OLPC nemaly zisk,ci ine vyhody.
Opakujem ze je to stale len o tom, ako utrhnut co najvacsi kus z kolaca uzivatelov,alebo si za umyselne nevyuzitie tejto sance nechat zaplatit ­(napokon to je ta najbezpecnejsia cesta,ktora sa da zakryt i roznymi fuziami­).
Je viacmenej zbytocne polemizovat na temu win ci ine os,nieje to totiz v rukach beznych ludi..
Mozno moj nazor nieje spravny, no v tom pripade poprosim o spravnu kritiku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Alanos  6.2.200812:30
Já provozuji na svém notebooku linux ­/a jen linux­/ ACER Extensa 5620Z ,zakoupen jen s linuxovým zavaděčem. Naistalované distra Debian Lenny a , Ubuntu. Vše ­/podotýkám vše­/ běží jak má a instalace Ubuntu proběhla bez sebeměnšího problému. Kolegasi koupil ten samý a šel na to českou cestou , teda koupil notebook s linuxovým zavaděčem a pak se tam snažil nacpat ukradené XP. Hodně jsem se nasmál :o­)­), bez uprav instalačního media XP to bohužel nešlo. A jak to dopadlo ? Má tam ubuntu mnou specialně upravené aby jeho oko vidělo ­/na jeho přání­/ XP. Podotýkám že tento notebook se dá koupit na internetu za 14 500,­-Kč s DPH .
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Lojzek  23.1.200810:13
K čemu mi taková distribuce bude? Můžu na internet a rovnat ikony na ploše? Prsit se před ostatními tučňáky. Závidím Vám tu spoustu času. Mimochodem v nLite mám distribuci Windows XP, která mi běží i na 200 MHz Pentiu s 64 MB RAM.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: alfonz mucha  3.2.200822:30
aha, já mám ttylinux na 6MB a běhá imho téměř všude...škoda no..
nevychloubám se, jen ukazuji, co jste napsal za hloupost...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: al_  23.1.200810:26
Také si myslím, že instalovat na to windows a zbytečně tak zvyšovat cenu něčeho, co má být co nejlevnější je hloupost a jde to proti účelu toho stroje. Nainstalovaný Linux v klidu obstará všechno, co od toho chci, nemá tak vysoké nároky na hardware, je internetově ­(virově­) daleko bezpečnější a poznámky o věčně swapujících XPčkách pozbudou významu. ­(To s tou cenou samozřejmě platí pokud uživatel není zloděj a považuje za naprosto přirozené, že si licenci windowsů koupí.­)

Dále bych se přimlouval za poněkud umírněnější používání přídavného jména ­"klasický­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: Josef Brož (90)  23.1.200812:19
Pokud by byla instalace Windows proti zamerum výrobce, patrne by jejich instalaci znemoznil, respektive by variantu s timto OS vubec nenabizel. Nikde v recenzi jsem nenapsal, ze by Xandros byl spatny­-pomaly apod. Naopak povazuji ho za pomerne odladeny, pomineme nedodelky typu nemoznost pripojeni Eee k LCD v nativnim rozliseni. Tento proble jiste vyresi update.

K výskytu slova ­"klasický­", v celém článku s cca 36 000 znaky se objevuje asi 3x...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: beer  23.1.200820:41
Ke znemozneni instalace jineho OS se uchyluje napr. MS ­(:P­) se svymi obchodnimi praktikami. Pro vyrobce hw je to logicky spise ztrata :­) Bohuzel ­"byznys je byznys­" a nastesti dnes mame moznost vyberu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OBSKURNÍ??? znáte vůbec význam toho slova? | od: omegaman  24.1.200820:40
Proc by ji mel znemoznovat? K cemu by mu to bylo? Jak by to udelal?
Myslete logicky, prosim, tohle je jenom demagogie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
... | od: mech13 (423)  22.1.200819:03
zajimava recenze. co me ale chybelo: jde na tom pouzit RMClock? domluvi se s memsetem? jake je vlastne Vcore toho CPU? je nejka snizene? protoze na 630MHz mu musi bohate stacit 0.7V. jak je na tom po ­"OC­" na puvodni frekevnce? u pevneho disku to chtelo se hlavne zamerit na seek ­- ktery je u 2.5­'­' disku nic moc a SSD ma prave zde tezce navrch
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
LimePC | od: omegaman  22.1.200818:31
Myslim, ze si radeji pockam na LimePC, ten vykon je v pomeru k cene skutecne dost podhodnocen. Chtelo by to neco, co se nebude omezovat na spatne navrzeny hardware jenom aby na tom sel Windows.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Takty | od: Tomas Vana  22.1.200813:23
Mam pocit ze jsem kdesi cetl, ze podtaktovany procesor je tam kvuli nevhodnym pametem ­- nekde to zkouseli pretaktovat na FSB=100 a pameti byly nestabilni. Mozna by stalo za pokus tam dat jiny modul a zkusit pretaktovat. S novym biosem by to take melo byt mozne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Hračka | od: Vezir (10)  22.1.200812:53
Je škoda, že je u nás tato ­"hračka­" poněkud nadhodnocená, protože za podobné peníze se dá dnes pořídit plnohodnotný notebook ­(běžně už kolem 10000,­- s daní­). Jinak je to ale velmi pěkný stroječek, své příznivce si zcela určitě najde a my můžeme jen doufat, že bude mít nějakou konkurenci, která sníží cenu a vylepší vlastnosti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hračka | od: bzz  23.1.200818:06
Kde prosím seženu běžný notebook v této ceně, velikosti a váze?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hračka | od: Puff (65)  30.1.200823:53
No běžný notebook v této velikosti a váze neseženete, protože pak už to není běžný notebook ;o­)
Vezir chtěl nejspíš především ukázat, že tento přístroj je stejně drahý jako plnohodnotný notebook, na kterém se dá, narozdíl od Eee i pracovat.
A stejně tak i poznamenal, že Eee se nemusí o zákazníky bát, protože přeci jenom je zacílen na jinou kategorii než notebook za 10000Kč.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
OLPC | od: JB.  22.1.200812:42
Autor článku mě dostal svojí demagogií a omezenými názory ohledně ­"stodolarového­" laptopu XO nadace OLPC.
Laptop pro děti rozvojových zemí nemůže být nějaká skládačka z běžných nejlevnějších komponent, ala Eeee. Vlastnosti, které uvádí autor v negativním stylu mají přesně svůj důvod.
Vývoj trval dva roky, protože se pro něj navrhoval speciální display a další hardware. Musí být schopný fungovat v prašném prostředí, v oblastech kde je hůře dostupná elektrika a komunikační infrastruktura. Musí se dát snadno rozebírat případně recyklovat.
Musí vypadat jako hračka, protože je určen pro děti a ne na to aby jim je fotr sebral a šel ho někam zpeněžit.
OLPC je velice zajímavý projekt a s nějakým Eeee jej nelze srovnávat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: stary (51)  22.1.200813:41
Tak tak. Stejně tak mě překvapuje, jak se ­(skoro všude, nejen tady­) snaží dostat tam windows a zaměřují recenze zejména na ně. A pak srovnávat s notebookem za 10000Kč. Tedy, na windows je opravdu lepší levný notebook, než Eee. To je opravdu přístroj dělaný pro jiný účel, možná méně extrémně než OLPC, takže na tom mimochodem jedou i windows.

Ale nejlépe si Eee užijete s na míru přizpůsobeným operačním systémem a aplikacemi. Pak vám bude stačit úložný prostor, výkon a pro ovládání i menší rozlišení. Je to přístroj na internetové aktivity, případně PDA s klávesnicí. Stříhání videa a hraní her nechme na domácí PC.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: NeilArm  22.1.200822:08
Autor mě pobavil svou snahou vypadat jako odborník, což se snažil vyjádřit slovy o ­"robustních operačních systémech­".
Tedy já nevím, ale Linux je minimálně tak robustní jako současná Windows.
Je smutné, že recenze tohoto ­"laptůpku­" sklouzávají obvykle k vyvolávání hesel o nejlepších Windows a o nenahraditelných Windows. Je to velice smutné a neprofesionální. Minimálně by si měli jejich autoři něco zjistit o operačním systému, kterým je notebook vybaven a vyjasnit některé pojmy ­- např. co to znamená robustní OS.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Lojzek  23.1.200810:07
Další linuxový zaprodanec. Pojem ­"robustní operační systém­" neprovází jen prastaré Unixy. Tento pojem se používá v souvislosti s Windows již minimálně od dob vzniku NT technologie. A co jsou XPčka? Robustní multimediální operační systém postavený na NT jádru. Koukám, že autor musel nas...r spoustu linuxáků, co si tu ted dávají dostavěníčko :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: NeilArm  23.1.200810:35
Lojziku, az te nekdy tatka zase pusti k PC, budes se muset trochu zamyslet. Mimo jine se budes holt muset smirit s tim, ze existuje i neco jineho nez te rikali v reklamach a ze ne kazdy sdili tve nadseni.
Moje narazka na reci o robustnosti smerovala k tomu, ze se autor snazi vyvolat dojem, ze Xandros Linux neni robustni OS. On je robustni zhruba podobne jako typicka dnesni Windows, zalozena na NT. Pravdepodobne toho vim daleko vic o Windows nez ty. Tak se prosim radeji nepoustej do velkych akci. Zbytecne budes u nekterych ctenaru diskuse vyvolavat na tvari usmev.
Takze pozorneji cist a byt trochu tolerantni, protoze svet neni jen to co ty vidis svyma ocima. To si zapis za usi.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Fixo  24.1.200810:04
Kdyz tak pan vsechno vi urcite vi i to proc se Xandros neda stahnout zdarma ackoli vychazi z GNU Linuxu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: NeilArm  24.1.200811:10
A proc by se mel dat stahnout zdarma ? Firma, ktera Xandros produkuje, vysledek sve prace povazuje za komercni distribuci Linuxu a chce za nej zaplatit. Nevidim v tom nic divneho. Linux neznamena automaticky zadarmo. Komercni distribuce dela take treba Novell, RedHat, Mandriva, Linspire... Zbozi jako kazde jine, jen s otevrenym kodem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Fixo  24.1.200812:03
Tak to jo. Ja myslel ze je tu nejaka vyhoda nulove ceny.
To bych tam tedy radeji videl nejaka priohnuta mobilni okna od M$.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: NeilArm  24.1.200815:17
Nulova neni, ale nizsi nez u Windows urcite je. Pokud nepotrebujete specialni aplikace neni duvod, proc tam cpat Windows.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Josef Brož (90)  23.1.20082:17
Děkuji. Prostudujte si podrobně specifikace XO, nevím jaký hardware by měl více vyhovovat pojmu ­"levná skládačka­". Design toho ­"notebooku­" je nejen příšerný, ale především zcela nepraktický, viz všechny ty ­"antenky­", kloubové spoje apod.

Co se týče pomoci zemím ­"třetího světa­" ­(omlouvám se pokud sem použil politicky nekorektní výraz­). Nemyslím si, že by rozdávání notebooků pomohlo v boji proti negramotnosti a chudobě. V tomto ohledu dávám stále přednost papíru a vyškoleným pedagogům. Otázkou je rovněž, pro jak ­"zaostalé­" země je OLPC vlastně určeno? Pro Somálsko? Pro Sieru Leone ­(tam by spíš uvítali mačety­) nebo pro chudší oblasti Peru a Brazílie? Pro děti ze slumů? viz http:­/­/www.spomocnik.cz­/index.php?id_document=2172 Obecně se mi dost příčí forma ­"podpory­", která deklasuje obyvatele na pouhé ­"spotřebitele­" humanitární pomoci, bez vlastní iniciativy. Místo prutů rozdámě koše ryb. Obávám se, že podobná diskuse je mimo rámec a téma tohoto webu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: stary (51)  23.1.20087:45
Osobně si myslim, ze OLPC je rozhodně tou udicí a ne rybou ez práce. OLPC nevyřeší problém s jídlem a pitnou vodou, ale dá možnost alespoň si šáhnout na počítač. Občas se objeví i u nás studie, jak nízká penetrace broadbandu u nás, způsobená chováním monopolního telekomu, zvětšuje náš odstup od ­"vyspělých­" zemí. Rozdíl mezi Africkou vesnicí a ČR je řádově propastnější a pokud afričančata počítač nedostanou, nikdy jim ho nikdo nekoupí. A v dospělosti na tom budou jako podstatná část generace mých rodičů.

Co se týká designu OLPC, ten je opravdu extrémně přizpůsobený účelu, musí být odolný, levný a funkční. Ty anténky tam nejsou kvůli designu, ale proto, že počítače vytváří síť i mezi sebou a asi jsou větší nároky na dosah. Osobně bych si počkal na studii, jak dopadlo využití OLPC v praxi, pak si to i já troufnu nějak hodnotit. Ve vašem odkazu se píše, že OLPC vyvolal masový vývoj levných počítačů, i kdyby byl sám o sobě nepodařený, bez téhle iniciativy by jsme museli počkat na jiného hybatele.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: gaDzin (11)  25.1.200811:34
Nebudte naivni. Jak uz autor v clanku napsal, oblibenou hrackou je tam AK47. Ja snim souhlasim. Zacit se ma u pedagoga, pocitac z vas cloveka neudela. Pocitac ani nezlepsi vase zivotni podminky. O to se muzite snazit vy sam a lide kolam vas. Kdyz se snazite jen obrat ci prevezt druhe, nepremyslite nad tim co bude zitra, tak pak dopadnete jako treti zeme. Zakladni vzdelani vam notebook nikdy neda!
Iniciativa OLPC ... troufam si tvrdit, i zde jste vedle. Proc? Protoze doba tomu preje, aby se takove PC dalo vyrobit za slusnou cenu se slusnymi vykonnostnimi parametry a slusnou velikosti ­(malinkosti?­). Pred dvema lety byla iniciativa OLPC jiste prukopnicka a obdivuhodna, bohuzel, tehdy dostupny hardware byl jeste pomerne moderni, cili cena 100 dolaru byla slusne receno utopisticky sen nekolika snilku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Petr + nakej neexistujici alias  29.1.200817:51
ze z nich pocitac cloveka neudela? mno mozna ne, ale radeji je uvitam ­(jo jo vymirame cela evropa a vlastne ­"zapadni svet­") s OLPC nez s tim kalachem.

POZN: OLPC jen nesledujete v kontextu, jinak by vam bylo jasne ze to co tvrdite je blabol. OLPC ­"byl v planu­" dokonce jeste o rok drive nez vami zminene dvaroky.

PS: existuji notebooky ktere jsou jen pro widle. budete je take testovat tak ze je preinstalujete libovolnou distribuci linuxu a udelate 3D testy?
neprijde vam to stupidni? ani jste neuvedli jaky je rozdil ve vykonu mezi temi OS ­- a tedy k cemu jsou ty testy? chapu ze vam nejak nesel Eee zapasovat ...nekam, ale 3Dtesty na Widlich, to je fakt uchylarna.

vzdycky jsem si myslel takoveto hlouposti jsou schopni jen na pctuningu :­(

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Sumix  4.2.200812:16
Ja s tim naprosto souhlasim. A kdyz uz by se melo jednat o pomoc na bazi dodani ­"pocitacu­", je nesmysl vrazet spoustu penez do vyvoje jakehosi obskurniho kramu ­(OLPC­), kdyz klasicke vyrazene PC ci notebooky by poslouzily daleko lepe, a hlavne zadarmo ­(jen si uvedomte, jak enormni mnozstvi jeste pouzitelneho HW se vyhodi, kor ve vyspelych zemich­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: F.K.  29.1.200817:37
Mimochodem OLPC nese všechny znaky ­"tunelu­" ­- vymyslíme zbytečný produkt, roky ho vyvíjíme, výrobce levného šuntu si namastí kapsy a pro zlepšení marketingu se zaštítíme slavnou osobností ­(Negroponte­). Nemluvě o tom, že korupci napomáhá i distribuce ­- koupíš dva booky ­- jeden jde na charitu. Tedy žádná kontrola nebo jistota, že notebook opravdu dorazí k potřebným. Ale ­"bohatý­" dárce ze západu ma pocit, že udělal něco pro světový mír ­- tomu říkám marketing.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: OLPC | od: Puff (65)  30.1.200823:43
Dobrý postřeh.
Takovou marketingovou strategii nemají ani u Applu, asi se přiučili u nás na začátku devadesátých let ;o)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
chybka | od: JohnyBLUE  22.1.200811:18
Orientační cena: 300 Euro ,­- Kč zajimave platidlo :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: chybka | od: Boguš (918)  22.1.200812:12
.. yeah! ..... ;­)­)­)­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pjekný | od: Drdek  22.1.200810:37
Pobavila mě věta ­"Nedivil bych se, kdyby Asus Eee byl prvním notebookem testovaným v CosmoGirl, Bravu a dalších časopisech, které ­(de­)formují vkus a názory mladších svlečen.­" ­- zvláště ty ­"svlečny­" jsou milej překlep

Jinak je to povedený kousek ­- jen by to chtělo vychytat ten display a větší hadr ale to už holt pujdem vejš než byly zadaný kačky!Svejch příznivců ale bude řádká kupka :­-­)

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pjekný | od: stary (51)  22.1.200813:12
Obávám se, že svlečny nejsou milý překlep, patří to do slovníku ­"chlapského­" humoru, stejně jako narážka na barvy a časopisy. Na můj vkus tohohle humoru bylo v článku až moc.

Pravda, uživatelky krásnější poloviny lidstva opravdu technické parametry nezajímají, o to častěji a oprávněněji chtějí, aby se to jednoduše ovládalo a ­"prostě fungovalo­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pjekný | od: Josef Brož (90)  23.1.20081:46
Autora tak trochu znám, je to zapšklý stárnoucí mysogin. Pro úplnost dodávám, že heterosexuál.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Pjekný | od: not_available  12.6.200818:23
ad mysogin: tento ­"preklep­" asi malokdo pochopil jako vtip, ­(cimz jiste mel byt­), narozdil od tech ­"svlecen­". ­(Pro ostatni krome autora: obvykle se toto cizi slovo pise misogyn.­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Chybka - Grafické jádro.. | od: Bezy (66)  22.1.20089:54
Nejsem z obvyklých rejpalů, ale kdyžtak si opravte nadpis u použitého grafického jádra z ­"Grafické jádro ATI Xpress 200M­" na odopvídající. Tuším že to bude ­"INTEL GMA 900­", nebo tak něco :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
škoda toho malého rozlišení displeje | od: Bohumil Stejskal (42)  22.1.20089:40
to je asi jediná slabá stránka při té ceně
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: škoda toho malého rozlišení displeje | od: voskup (45)  22.1.200821:44
presne, cokoli pod 1024*768 je nepouzitelny
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Oklestene? | od: Jopa  22.1.20089:32
Ono to nemá Line­-IN ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
upgradovani eee | od: ACEgraphx (5)  22.1.20088:17
domacim bastlirum doporucuji stranku

http:­/­/beta.ivancover.com­/wiki­/index.php­/Eee_PC_Internal_Upgrades

o tom jak do eee s trochou zrucnosti pridat dalsi hw:
1 USB hub
2 GPS with antenna
3 Bluetooth
4 Card reader
5 Flash drive
6 Power switch
7 Wifi
8 FM transmitter
9 Modem
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: upgradovani eee | od: pistansky (3)  22.1.200811:29
dakujem squely site..inak recenzia je cool :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: upgradovani eee | od: fasdfadsf  30.1.20088:07
sajty na bazi wiki jsou vzdycky skvely ... a jen malo kdy diky tomu kdo je zalozil ci vlastni ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Sims | od: Jájá  22.1.20088:14
Tak jak je to teda s těmi Simsy? Docela by mě to i zajímalo...
Jinak velmi povedený počítač ­- slintám!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Sims | od: Josef Brož (90)  23.1.20081:36
Bohužel jsem to nezkoušel. Předpokládám, že jednička by měla běžer bez problémů. Dvojka asi bude dost na hraně hratelnosti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
EEE | od: speedsnail (149)  22.1.20087:16
Skvělá recenze s plyšákem, kterej mě zase naprosto odvařil. Navíc u poznámek o ­(de­)formaci a nároku na výkon + velikost jsem se skutečně pobavil. Skvělé!
Co mě spíše nemile překvapilo je výdrž notebooku. Veškerý HW s minimální spotřebou ­(malé LCD,procesor 5w,SSD­), nadstandardní kapacita baterie a výsledek pro mě slabých 3,5h.. by mě zajímalo kde udělali soudruzi z NDR chybu. Jinak zajímavý koncept, myslim ze ve druhe generaci s vetsim SSD a LCD muze byt zajimavy i pro me ­(beru růžovou­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: EEE | od: stary (51)  22.1.200810:02
Nadstandardni kapacita, ovsem pri nizsim napeti, nez ma notebookova baterie. Pri porovnani kapacity v podle jednotek mAh dost zalezi, viz. v novinkach predvadena baterie Prestigio, 10000mAh, ovsem pri 5V. Ono je to jasne i podle velikosti, srovnejte si velikost a vahu baterie Eee a notebooku a je to pri stejne technologii jasne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: EEE | od: Josef Brož (90)  23.1.20081:35
Osobně bych neviděl ­"výdrž­" notebooku nijak tragicky. Naopak, 3,5 hodiny ­(a více­) považuji za velmi dobrý výsledek. Podívejte se třeba na výsledky JoyBooku nebo HP 510. Pokud bychom se však striktně drželi HW specifikací ­- ULV procesor, absence DVD, HDD, 5200 mAh baterka ­- v tomto úhlu pohledu to opravdu není žádný zázrak.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: EEE | od: hjfmnlbfvcv  15.7.200820:03
Az na to ze to byly soudruzi z Tchajwanu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
"Taiwan", když už (ne Tchajwan) | od: Mark56  16.7.20088:34
"Taiwan­", když už ­(ne Tchajwan)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Uživatelský profil Vám umožní u nás využívat několik zajímavých funkcí.