reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 1000 - třetí generace

31.7.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee PC 1000 - třetí generace
Málokterý notebook za svou krátkou kariéru získá status kultovního nebo lifestylového produktu. Za úspěchem Asus Eee stojí především nízká cena, kvalitní zpracování, mobilita a široké možnosti použití. V dnešní recenzi se podíváme na již třetí generaci Asus Eee PC 1000.
Bezesporu nejočekávanější inovací v hardware Asus PC Eee 1000 je přítomnost procesoru Intel Atom. O použití tohoto procesoru v modelech Eee se hovořilo již v souvislostí s prvními asusovskými subnotebooky. V praxi se však s touto rodinou procesorů setkáváme až u třetí generace těchto produktů. Procesory Intel Atom byly navrženy pro přenosná elektronická zařízení, levné notebooky a desktopy. Další využití najdou procesory s kódovým označením Silverthorne a Diamondville v tzv. embedded zařízeních, motherboardech formátu Mini-ITX apod. Snahou společnosti Intel je přinést alternativu k procesorům ARM, které dominují v mobilních zařízeních (PDA, telefony). Výhodou řešení Intel Atom je nejen vyšší výkon, ale i kompatibilita s x86 aplikacemi.


Asus Eee PC 1000 - Mobile Intel Atom N270 1,6 GHz


Asus Eee PC 900 - Mobile Intel Celeron M ULV 353 - 900 MHz

Společně s novou rodinou procesorů přichází na trh rovněž platforma Intel Centrino Atom (Menlow). Její součástí je rovněž nízkoenergetická čipová sada s integrovanou grafickou kartou a čip pro bezdrátové připojení. Atomy nepatří mezi klasické dvoujádrové procesory. Jedná se v podstatě o jednojádrové Core řešení s podporou vícevláknového procesingu pomocí technologie HyperThreading. Procesory s jádrem Silverthorne disponují celkem 47 milióny (30,6 milionů z toho zabírá L2 cache) tranzistorů, které jsou rozložené na cca 25 mm čtverečních. Zajímavá je rovněž spotřeba nových čipů, jež se pohybuje mezi 0,6 - 2,5 W, Podobně jako moderní procesory Penryn podporují Atomy úsporný režim C6. V tomto režimu je stav procesoru uložen do paměti SRAM a následně dojde k odpojení jader a L2 cache.


Asus Eee PC 1000 - CPU-Z

Testovaný Asus Eee je osazen jednojádrovým procesorem Intel Atom N270. Podobně jako moderní Core 2 Duo (Penryn) procesory je zmiňovaný Atom vyráběn 45nm technologií. Jádro Intel Atom s kódovým jménem Diamondville pracuje na frekvenci 1,6 GHz (133MHz FSB x 12 násobič). Podobně jako mobilní Celerony použité v předchozí generaci Eee PC 900, tak rovněž moderní Intel Atom disponuje pouze 512 KB L2 cache. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje starší čipová sada Mobile Intel Calistoga-GME i945GME s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M. Jak vidíte na dalším obrázku, komponenty na základní desce jsou velmi pečlivě rozvrženy. Napravo od procesoru se nachází severní můstek s integrovanou grafikou Intel GMA 950. Na pravé straně desky je umístěn jižní můstek se zvukovým kodekem a řadičem.


Hardware Asus Eee PC 1000


Hardware Asus Eee PC 900


Hardware Asus Eee 4G (PC 701)

Náhrada pevného disku - tzv. Phison SSD flash disky jsou umístěny na spodní straně boardu. Větší z obou disků - 30GB - je volně dostupný v patici.


Phison SSD flash

Asus Eee je v popisované PC 1000 sestavě vybaven 1 GB paměti DDR2-667 s časováním 5-5-5-15. Přestože sběrnice paměti umí až 800 MHz, vlastní paměti pracují na frekvenci 533 MHz (4-4-4-12). Kapacitu operační paměti lze zvýšit výměnou stávajícího SO-DIMM modulu až na 2 GB. S ohledem na použití jediného SODIMM modulu je podporován pouze jednokanálový 64bit režim.


SO-DIMM paměť DDR2-667


Grafické jádro Intel GMA950


Mobilní grafické jádro je součástí čipsetu Intel Calistoga-GME i945GME a nese označení Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 128 MB. Notebook díky celkové kapacitě RAM není nároky grafického jádra příliš omezen. Intel GMA950 pracuje se čtyřmi pixel pipeline a jedním Vertex Shaderem verze 2.0. Podpora rozhraní DirectX 9.0 je spíš symbolická, výkon grafiky je pro moderní hry zcela nepoužitelný. Na druhou stranu, hardware Asus Eee bez vetších omezení stačí na relativně snesitelné hraní Unreal Tournament 2004, Call of Duty apod. Nepředpokládám ale, že by notebook této kategorie někdo používal na hraní her. Pro většinu kancelářských aplikací je však výkon GPU naprosto dostačující.


Čipová sada Intel Calistoga-GME i945GME


LCD panel


Tradiční slabinou notebooků Asusu Eee jsou jejich displeje. První model s označením 4G (PC 701) disponoval 7" panelem s rozlišením 800 x 480. Druhá generace přinesla 8,9" LCD a poslední Eeečko má již 10" displej. Širokoúhlý panel Eee nabízí nezvyklé rozlišení 1024 x 600. Bohužel parametry jako věrnost barevného podání, kontrast apod. jsou stále na průměrné úrovni. Uživateli, který je zvyklý na moderní glare displeje, bude vadit určitá matnost obrazu a poněkud mdlejší barvy.


LCD panel

Provedení panelu je opět velmi robustní a použité plasty dodávají panelu značnou pevnost. Při manipulaci (např. otvírání notebooku) proto nedochází k prohýbání zadní strany displeje. V horní části panelu je umístěna 1,3Mpix kamera.


LCD a testovací obrazec

Přestože barevné podání nemůže konkurovat lesklým (glare) displejům, na testovacích obrázcích alespoň nebyly vidět žádné barevné "skoky" nebo proužkování. Rovněž pozorovací úhly jsou celkem slušné. Sledujete-li displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná pouze malá deformace barevných přechodů.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Jak již bývá zvykem u TN technologie, horizontální pozorovací úhly jsou viditelně lepší. Obraz pod úhlem 45° se v podstatě nemění, barevné přechody si udržují plynulost a jas klesá minimálně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody až do úplné inverze.


Horizontální pozorování - "proužkovaní"

Odezva LCD panelu je dobrá, a proto při hraní her nedochází k rozmazávání nebo rozdvojování hran. Narozdíl od první generace lze s relativně velkým 10" panelem celkem dobře pracovat. Respektive oči se neunaví tak rychle jako u starší 7" verze. Rovněž při přehrávání filmů nemáte pocit, že sledujete loutkové divadlo. Zvětšení displeje novému modelu Eee rozhodně prospělo.


Duhový obrazec


Zvuk


Ozvučení notebooku tradičně zajišťuje jižní můstek Intel 82801GBM ICH7-M. Kvalita reprodukce je na velmi dobré úrovni, zvláště s ohledem na velikost přístroje. Reproduktory jsou umístěny v základně notebooku pod klávesnicí. Vstupy a výstupy najdete na levém boku základny. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes kombinaci kláves Fn+.


Reproduktory

K tradiční výbavě Eee modelů patří webkamera. Její rozlišovací schopnosti jsou velmi dobré, snímaní obrazu je díky 1,3 mpix senzoru plynulé a rychlé.


Webkamera


Pevný disk a optická mechanika


Koncepce "pevného disku" bez pohyblivých částí sice není žádnou novinkou, ale teprve díky Asus Eee se dočkala masivního rozšíření v notebookovém segmentu. Výhodou použití SSD (Solid-State Disk) je především nižší spotřeba. Systémový 8GB disk tvoří čtyři paměťové moduly Samsung, které jsou napojeny přímo na motherboard. Na níže uvedené fotografii vidíte druhý "pevný disk", 30GB SSD modul zapojený v miniPCI slotu. Kapacitu "úložného" prostoru lze dále rozšiřovat pomocí externího USB disku nebo SD kartou apod. Jen pro zajímavost, Asus si uvědomuje určitá omezení SSD disků, a proto do své nabídky zařadil Eeečka i s klasickými pevnými disky (viz. PC 1000HD, PC 904HD).


Asus Phison SSD
reklama