reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 1000 - třetí generace

31.7.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee PC 1000 - třetí generace
Málokterý notebook za svou krátkou kariéru získá status kultovního nebo lifestylového produktu. Za úspěchem Asus Eee stojí především nízká cena, kvalitní zpracování, mobilita a široké možnosti použití. V dnešní recenzi se podíváme na již třetí generaci Asus Eee PC 1000.
Třetí generace notebooků Eee přinesla i několik změn v designu. V porovnání s první generací Eee je nový model poněkud oblejší. Linie přístroje již nejsou tolik hranaté, a notebook působí poněkud uhlazenějším dojmem. Dílenské zpracování je tradičně na vysoké úrovni. Kvalita plastů je s ohledem na cenovou kategorii velmi dobrá. Jednotlivé spoje jsou dokonale slícovány a při namáhání nevržou.


Asus Eee PC 1000

Mírné změny ve vzhledu nového Eeečka souvicí i se zvětšením displeje. Původní rozměry notebooku (Š: 22,5 x D: 16,5 x V: 2,2-3,5 cm) narostly na Š: 26,6 × D: 19,1 × V: 3,8 cm.


Asus Eee 4G

Asus Eee zaujme především svou rafinovanou jednoduchostí. Vnější uspořádání přístroje je naprosto ergonomické. Původní chromované logo Asus bylo na vnější straně displeje nahrazeno decentním černým nápisem Eee. Převažující bílé plochy na základně notebooku rozjasňují stříbrné prvky a barevné kontrolky. Bílá varianta testovaného modelu připomíná model Asus W7J.


Asus Eee PC 1000 - kloub

Velmi nápadité je zapojení baterie do celkové konstrukce notebooku. Prostor mezi masivními klouby displeje vyplňuje válec, který tvoří část baterie vystupující nad povrch základny. Spolu s klouby tento válec tvoří jeden celek. Pokrok po stránce designu a zpracování je zvláště patrný v oblasti kloubu a závěsů LCD panelu. Oblé plochy v kombinaci s kovovým kroužkem dodávají novému Eee určitý nádech exklusivity. Starší provedení kloubu působí poněkud lacině.


Asus Eee 4G - kloub

Notebook není vybaven „pojistkou“ pro otevření, respektive uzavření panelu. Klouby notebooku v zavřeném stavu přidržují panel u základny přístroje.


Klávesnice a Touchpad


Přes poněkud stísněný prostor nabízí Asus Eee v podstatě plnohodnotnou klávesnici. Rozměr tlačítek je dostatečný, při psaní této recenze jsem nepociťoval nepohodlí. Vlastní klávesy jsou vyvedeny v bílé barvě, popisky naopak v černé. České znaky na testovaném předprodejním vzorku nebyly. Zpracování klávesnice však není zcela ideální, při silnějším stisku ochází k jejímu prohýbání.Tento jev je markantní zvláště v její levé části.


Klávesnice Asus Eee 4G

Několik "generačních" změn najdeme i na uspořádání klávesnice. V pravé části přibyla klávesa Ctrl, kurzorové šipky jsou nově odděleny od zbytku klávesnice apod. Naopak zachována zůstala pozice ostatních kláves - Fn se nachází napravo od Ctrl. Klávesy Insert,, Pause a Del tvoří jednu řadu s funkčními klávesami F1-F12. Prostor klávesnice omezený velikostí notebooku si vyžádal několik kompromisů. Například tlačítka Home, PgUp/Dn, End jsou součástí kurzorových šipek apod. Poněkud nepraktický je i jednořadý a poněkud úzký Enter.


Klávesnice Asus Eee PC 1000


Klávesnice Asus Eee 4G

Aktivní plocha touchpadu je velmi mírně zapuštěna pod povrch základny. Tlačítka myši jsou konečně kovová a stisk dělených tlačítek nevyžaduje žádnou zvláštní námahu. Vývoj touchpadu vidíte na přiložených obrázcích


Touchpad Asus Eee PC 1000


Touchpad Asus Eee PC 900


Touchpad Asus Eee 4G

Kontrolky signalizující provoz notebooku jsou umístěny vpravo na přední hraně základny.


Kontrolky Asus Eee PC 1000
reklama