reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 900 - "dospělejší Éčko"

4.6.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee PC 900 - "dospělejší Éčko"
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které pronikly do povědomí široké veřejnosti. Mezi značky jako Sinclair, Amiga, Apple se nyní zařadí i Asus se svým modelem Eee. Taiwanský výrobce nyní uvádí druhou generaci Asus Eee PC 900, která přináší několik zásadních vylepšení...
Asus Eee je na trhu přibližne osm měsíců a za tu dobu si vydobyl velké renomé. Asus Eee poněkud připomíná produkty Apple (iPod, iPhone). Podobně jako výrobce kultovních přehrávačů, rovněž Asus nabízí jednoduchý hardware s propracovanou ergonomií a zajímavým designem. Architektura notebooku je velmi jednoduchá. Asus v podstatě oprášil starý hardware, který zmenšil a zabalil do slušivého obalu. Tento koncept se ukázal jako funkční a díky nízkým nákladům i velmi přitažlivý pro většinu zákazníků.


Asus Eee PC 900

Asus Eee je především synonymem mobility. Na cestách Eee poslouží jako skladný pracovní nástroj. Desetipalcový subnotebook jednoduše schováte do batohu nebo kabelky. Po připojení monitoru, klávesnice a sítě máte před sebou plnohodnotný počítač. Výběr operačního systému spočívá na uvážení a potřebách uživatele. V případě Xandros linuxu získáte rychlý a přehledný operační systém, který svou ergonomií v mnoha ohledech připomíná práci na PDA.

Skalní příznivci Linuxu vkládali do Asus Eee velké naděje. V diskusních fórech titulovali model Eee jako "první ryze linuxový notebook". Prodejní čísla však hovoří jasně, modely s Windows XP představují cca 2/3 prodaných kusů. Třetinový podíl Linuxu sice vypadá celkem zajímavě, ale statistika prodeje nezohledňuje fakt, že i na těchto modelech Eee jsou často instalovány pirátské verze Windows XP. Linuxový boom pod taktovkou Asusu se tudíž nekoná...


Asus Eee PC 900 a designově laděný flashdisk a SDHC karta A-Data Eee PC Edition

Nový model Asus Eee PC 900 odstraňuje většinu chyb, které provázely uvedení první generace Eee 4G. Jedná se především o nový 8,9" displej s rozlišením 1024x600 pixelů. Za vylepšení lze považovat i zvýšení taktu mobilního Celeronu, aniž by došlo k výraznějšímu nárůstu spotřeby. Drobné rozdíly se objevily i mezi touchpadu (viz FingerGlide). Oblíbenost modelu Asus Eee otevřela prostor pro produkty dalších výrobců. Během recenze jsem měl možnost testovat stylové flashky, které dokonale ladily s designem subnotebooku.


Asus Eee PC 900

Přestože se Asus Eee stal lifestylovou záležitostí rozhodně toím netrpěla funkcionalita. Vzhledem ke kvalitě zpracování bych se nebál tento notebook zapůjčit přítelkyni nebo dětem na hraní. Pro většinu uživatelů bude Asus Eee především textovým editorem, internetovým prohlížečem a prostředkem pro komunikaci s přáteli. Asus Eee bude na českém trhu dostupný pravděpodobně počátkem července tohoto roku.

Nápad
Výkon
Design a funkčnost
Slabší dislej
Velikost
Stále chybí BT
Mobilita a cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 300 Euro včetně DPH


Za zapůjčení notebooku Asus Eee PC 900 děkujeme společnosti Asus

reklama