reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee Top PC: vše v jednom a touchscreen navrch

12.3.2009, Jan Vítek, recenze
Asus Eee Top PC: vše v jednom a touchscreen navrch
Levné osobní počítače nabývají na popularitě a prodeje netbooků nastartovaly vznik tzv. nettopů. Tato zařízení se stále vyvíjejí a nabízí větší svobodu pro využití fantazie designérů. Nyní přichází Eee Top, jehož součástí je LCD obrazovka s dotykovou vrstvou.

Použitý hardware


Systém je postaven na staré známé kombinaci procesoru Intel Atom N270 a čipové sady Intel 945 GME. Ta poskytuje grafické jádro Intel GMA 950, jež na dnešní dobu nabízí velmi nevýrazný výkon, ale jak jsem již psal v první kapitole, na trhu je ještě model ET1603 oplývající čipem ATI Mobility Radeon HD 3450, jenž již nabídne podstatně větší výkon. Obrázek o jeho výkonu si můžete udělat například v tomto shrnutí.



Procesor Atom N270 (Diamondville) má tedy základní frekvenci 1,6 GHz, avšak dle CPU-Z využívá změny násobiče a podle zatížení se přepíná mezi 12x a 6x, takže při nízké zátěži má procesor poloviční frekvenci. Napájecí napětí však zůstává stejné - 1,275 V, ale aplikace uvádějí, že procesor je díky upravené rychlosti sběrnice přetaktován o 80 MHz. Procesor dále využívá 24 kB L1 datové cache, 32 kB L1 instrukční cache a 512 L2 cache. Zmínit se můžeme také o technologii Hyperthreading, díky níž se Atom pro systém jeví jako dvoujádrový.



Základní deska se hlásí pod označením ET1602, které je identické s označením modelu tohoto Eee Top. V rozporu se specifikacemi na stránkách firmy je deska osazena čipovou sadou Intel 945 GSE. Ta je doplněna jižním můstkem ICH7-M/U.



Co se týče operační paměti, té máme k dispozici 1 GB a jde o modul DDR2 pracující dle CPU-Z na frekvenci 350 MHz s poměrem 2:5 (FSB:DRAM). Časování je nastaveno na 4-4-4-12-16 (CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC). Styl komunikace je pochopitelně jednokanálový.



Podíváme se ještě také na integrované grafické jádro Intel GMA 950 pracující na frekvenci 400 MHz a nabízející 4 pixel shadery a 1 vertex shader. Podporováno je API DirectX 9.0 a Shader Model 2.0, ovšem na modernější 3D hry v tomto případě raději zapomeňme.

Pevný disk dodala společnost Seagate a jedná se o model Momentus 5400.3 ST9160821AS s kapacitou 160 GB, rychlostí otáčení ploten 5400 RPM a rozhraním SATA 300. Specifikace udávají vyhledávací dobu 12,5 ms, 8MB vyrovnávací paměť a využití technologie kolmého zápisu, což je dnes již standard.

A nakonec pár slov o zvukovém systému. Jak jsme v předchozí kapitole mohli vidět, Eee Top nabízí vzadu tři audio konektory pro až 5.1kanálový zvuk, o nejž se postará kodek od firmy Realtek a pak také SRS Premium Sound, jež má zajistit lepší podání virtuálního prostorového zvuku, plnější basy a lépe podaný lidský hlas. Čím vším se SRS chlubí, můžete nalézt zde.


Software


Operačním systémem je tedy Microsoft Windows XP a jeho třetí Service Pack. Ten naběhne za 40 sekund přímo do obrazovky Easy Mode (viz dole).

Vzhledem k použití dotykového displeje se Asus rozhodl své Eee Top vybavit speciálním softwarem, jenž tuto vlastnost reflektuje. Začneme ale s panelem Eee Manager (dá se přepnout také na lištu, ale nabízené možnosti jsou stejné). Ten se uklízí zobrazený jako záložka k levému kraji obrazovky, takže v případě potřeby je ihned k dispozici.



Eee Manager nabízí 4 záložky, z nichž první je Application. Zde se můžeme přepnout do Easy Mode, tedy zjednodušeného módu, na nějž se podíváme později. Pak jsou zde již nainstalované aplikace - speciálně upravený browser Opera s velkými ikonami pro lepší použití s dotykovou obrazovkou a následně Skype. Asus však vyvinul také vlastní software pro použití s dotykovou obrazovkou. Jednak je to Eee Memo skrývající hodiny pro zobrazení přes celou obrazovku a také virtuální desku s lístky jako náhradu lednice, štítků a magnetů. Zde si můžeme jednoduše vzít "papír" a prstem na něj začít psát a kreslit. Ovládání je velmi dobře vyřešeno a je intuitivní.


Eee Memo - klikněte pro zvětšení -

Poté je to Eee Cinema, jež se napoprvé bohužel uvedlo tím, že spadlo. Použití tohoto software je jasné - jde o ekvivalent rozšíření MCE (Media Center Edition) systému Windows s akcelerovaným prostředím. Spravovat a prohlížet/poslouchat si zde můžeme fotografie, hudbu a videa. Vše je samozřejmě upraveno tak, aby k pohodlné práci stačil jeden prst. V seznamu videí se ukazují náhledy, jež se tvoří poněkud pomalu, ale ukládají se na disk, takže při dalším prohlížení se již ukáží okamžitě.


Eee Cinema - klikněte pro zvětšení -

Eee Cam je tu pro využití integrované webkamery a nabízí také integraci animací do snímaného videa, či různě virtuálně upraveného prostředí. Software je také spřažen se serverem YouTube, na nějž můžeme naše videa ihned ládovat. Trochu podivné ale je, že kamera má sice rozlišení 1,3 megapixel, ale Eee Cam nabízí zachytávání videí pouze do rozlišení 320 x 240. Také není příliš upraven pro dotykovou obrazovku, ale přesto se prstem ovládat dá včetně menu s nastaveními.


Eee Cam - klikněte pro zvětšení -

Další záložka - SoftStylus - nabízí celkem tři možnosti. První z nich je FingerWriting, což hovoří samo za sebe. Jde tedy o psaní znaků pomocí dotykového displeje. Systém rozpoznává jednotlivá písmena docela dobře a pro jistotu nabízí ještě další možnosti. Lepší volbou je ale Keyboard, tedy virtuální klávesnice zobrazující se jako poloprůhledné pole znaků, jež si můžeme po obrazovce přesouvat a také měnit jeho velikost.


Keyboard

ASHE nabízí volbu mezi třemi výkonnostními režimy - Super Performance, High Performance a Power Saving. Mírně přetaktovaný Intel Atom z 1600 MHz na 1680 MHz je důsledek nastavení Super Performance. High Performance jej nastaví na základní frekvenci a pokud jsem sledoval dobře, Power Saving pak už jen sníží intenzitu podsvícení obrazovky.

A nakonec je to LED. To nám umožní nastavit intenzitu podsvícení přední průhledné plastové nohy, nebo modrý svítící pruh rovnou vypnout. Škoda jen, že zde není funkce také pro vypnutí podsvícení kontrolek pod obrazovkou.


Easy Mode


Samostatnou kapitolu si zaslouží zjednodušený mód, jenž je samozřejmě také upraven pro použití s dotykovou obrazovkou. Eee Top pak nabídne speciální plochu se čtyřmi záložkami - Communication, Fun, Work a Tools.



První záložka pak obsahuje zástupce aplikací Skype, E-mailového klienta (dle nastavení systému, výchozí je Outlook Express), již zmíněné Eee Memo a pak složku obsahující odkazy na známé servery.



Záložka Fun nabídne známé Eee Cinema, Eee Cam a pak aplikaci pro záznam zvuku pomocí integrovaného mikrofonu (či externího), průvodce pro tápající a pak pět her, z nichž dvě pochází od Asusu - Adventurer Under the Sea (potapeč sbírající rybky) a Eee Band (hráč mačká do rytmu objevující se knoflíky)



Třetí záložka je již o práci. Můžeme si zde tvořit dokumenty (StarSuite Writer), tabulky (StarSuite Calc), kreslit (StarSuite Draw), páchat prezentace (StarSuite Impress), databáze (StarSuite Base) a pak spusti kalkulačku, WordPad, Adobe Reader 8 a souborový manažer.



Zcela nakonec jsou to nástroje a zde můžeme zmínit ovládání SRS s několika "presety" pro přehrávání filmů, hudby, hraní her atp. Eee Splendid nastavuje obrazovku (využitá je ASUS Eee Splendid Video Technology), pak je tu nastavení obrazovky (rozlišení a velikost písma), sítě, hlasitosti, aktualizace a pak i Touch Utility pro kalibraci dotykové obrazovky.
reklama