reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee Top PC: vše v jednom a touchscreen navrch

12.3.2009, Jan Vítek, recenze
Asus Eee Top PC: vše v jednom a touchscreen navrch
Levné osobní počítače nabývají na popularitě a prodeje netbooků nastartovaly vznik tzv. nettopů. Tato zařízení se stále vyvíjejí a nabízí větší svobodu pro využití fantazie designérů. Nyní přichází Eee Top, jehož součástí je LCD obrazovka s dotykovou vrstvou.

LCD


Pro jistotu ještě jednou zopakuji, že jde o LCD s úhlopříčkou 15,6", rozlišením 1366 x 768 a poměrem stran 16:9. Povrchová úprava je lesklá, takže můžeme při nevhodném umístění a silném světle čekat nepříjemné odlesky.


Přímý pohled (rozmazaný kvůli nutnosti odstranit moiré)

Nemůžeme samozřejmě čekat, že dostaneme nějaký lepší model s IPS obrazovkou, takže se spokojíme s klasickou TN obrazovkou a připravíme se na invertování barev při pohledu zespoda. To může celkem zamrzet, protože vzhledem k provedení není možné počítač naklonit dopředu, leda bychom si tedy pomohli nějak jinak.


Pohled zboku - 45°

Jas monitoru je dostatečný i pro rozjasněný den (odrazy jsou jiná věc), v podání barev i rovnoměrnosti podsvícení bych neviděl problém a panel je i pro své účely dostatečně rychlý. 3D hry si na tomto počítači ale stejně moc nezahrajeme, takže tato stránka věci není tak důležitá.


Pohled zespodu - 45°

U přehrávání filmů je problém především s oním pohledem zespoda. Již při cca 10° vychýlení od přímého pohledu se černá barva invertuje a pak následují i světlejší odstíny. A co se týče pohledů z boku, barvy se invertují při překročení cca 45° úhlu. Celkově tedy toto LCD není nijak výjimečné a jde jednoduše o standardní low-end panel.


Webkamera


Zapnutá webkamera se ohlásí rozsvícenou modrou LED a co se týče rychlosti a odezvy snímaného obrazu, není si na co stěžovat. I při málo intenzivním umělém osvětlení nemá obraz téměř žádné zpoždění a zachycený pohyb není rozmazaný.




kamera při denním světle

Navíc kamera i tak celkem dobře snímá barvy, ovšem to si vybírá svou daň v podobě vysokého šumu a také se v obrazu objevují horizontální pruhy, jako bychom koukali na špatně naladěnou televizi.


kamera při umělém osvětlení

Za dne je již situace o mnoho lepší, ale je zde kromě mohutné chromatické aberace také jiný problém. 1,3Mpix webkamera by měla poskytnout daleko větší rozlišení, než nabízí Eee Cam, tedy 320 x 240. To platí pro video i zachycené "fotografie".


Zvuk


O zvuku jsem se již zmiňoval, ale nyní si jej popišeme v ucelené formě. Přímo jsou nabízeny dva reproduktory a mikrofon, nebo se mohou využít zadní konektory pro až 5.1kanálový zvuk. Kodek dodala společnost Realtek a pak je tu SRS Premium Sound pro další vylepšení zvuku s možností využít přednastavené módy pro různé účely.



Integrované reproduktory plní svůj účel velmi dobře. Zvuk je hlasitý a i když bez problémů můžeme slyšet, že jeho původcem není hi-fi sestava, nemůžeme si vzhledem k možnostem na nic stěžovat. Poslouchatelná a celkem dobře prokreslená je i hudba. Za zvuk se tedy Eee Top stydět nemusí.


Ergonomie


U ergonomie narážíme především na dvě věci - klávesnici a výškovou nastavitelnost, či lépe řečeno nenastavitelnost. Klávesnice je malá a vyrobená v duchu nových MacBooků. Osobně jsem si na ni však nemohl zvyknout právě kvůli provedení jednotlivých kláves. Raději bych tedy spíše než elegantní vzhled ocenil lepší funkčnost, ale koneckonců, pokud byste chtěli na Eee Top psát romány, není takový problém si k tomuto PC pořídit klávesnici, jež nám bude vyhovovat. Je to však výdaj navíc.

A pak je tu ona výška počítače. Ideálně by měla být horní hrana ve výšce očí, ale k tomu zde chybí ještě dost centimetrů. To lze u notebooků vyřešit koupí podstavce, ale Eee Top by si se žádným nepotykal, a tak je tu poslední řešení - udělej si sám.

Myš se mi na druhou stranu používala velmi dobře a její snímací schopnosti se ukázaly jako bezproblémové i na nepříliš vhodném povrchu. Její "bobkovitý" tvar se hodí i pro menší ruce a kratší prsty a také si s ní je možné díky tomu snadno pohrávat mezi prsty.

V další kapitole se již zaměříme na výkon tohoto PC.
reklama